test

Bečić: Više nego ikad pažnju posvetiti zaštiti ljudskih prava i sloboda

Standard

10/12/2020

14:32

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić otvorio je danas izložbu radova djece RE populacije

Pozdravljajući prisutne, Bečić je kazao je da je u „današnjim vremenima velikih izazova, uzrokovanih pandemijom koronavirusa i složenim ekonomskim prilikama, potrebno više nego ikada posebnu pažnju posvetiti zaštiti ljudskih prava i sloboda, jer samo na taj način možemo govoriti o budućnosti i istinskom napretku.

Naša bezrezervna posvećenost evropskom putu, vođena zajedničkim vrijednostima, najbolja je potvrda iskrene namjere da svakodnevno unapređujemo položaj ljudskih prava svih građanki i građana, bez obzira na njihove razlike“.

On je istakao da poseban doprinos zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda daje Skupština Crne Gore, koju očekuje nastavak rada na usvajanju brojnih antidiskriminatornih zakona, usklađenih sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Govoreći o današnjoj postavci u Skupštini Bečić je naveo da je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava naročita pažnja posvećena promociji i zaštiti ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori, u namjeri da se istakne značaj njihove potpune inkluzije i ravnopravnosti u crnogorskom društvu.

“Bez njih, ili bez bilo koje druge zajednice, koje predstavljaju kulturnu raznolikost i bogatstvo Crne Gore, nemoguće je govoriti o istinskom pomirenju i dugotrajnom miru”, zaključio je on.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je glavna poruka povodom Dana ljudskih prava udruživanje napora u borbi za jednakost, pravdu i ljudsko dostojanstvo.

“Evropska unija ostaje najveći podržavalac promocije i zaštite ljudskih prava, posebno ranjivih grupa kao što su Romi i Egipćani i LGBTQ. Uprkos značajnoj podršci EU i angažovanju institucija i civilnog društva, prema najnovijim istraživanjima, ove dvije grupe su i dalje na dnu socijalne ljestvice i suočavaju se sa marginalizacijom u crnogorskom društvu”, istakla je Popa u obraćanju.

Popa je navela da EU nastavlja da se udružuje sa civilnim društvom i drugim relevantnim akterima u zalaganju za zaštitu i poštovanje ljudskih prava, bilo građanskih i političkih, socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava.

“Kao dio ovog projekta, za koji je EU obezbedila 150 000 EUR, podržano je više od 250 mladih Roma da učestvuju u nizu društvenih i kulturnih aktivnosti u svojim zajednicama. Pored toga, 15 mladih Roma, koji su uspješno završili školsku godinu, prošlo je obuku za vršnjačke edukatore i povećalo svoje znanje o ljudskim pravima, kao i fotografiji”, kazala je Popa.

Regionalni koordinator Help-a Klaus Mock kazao je da je ova organizacija odlučila da i Dan ljudskih prava iskortisti za reafirmaciju zaštite ljudskih prava Roma, iako je Međunarodni dan Roma 8. april.

“Budući da i dalje postoji velika razlika u životnom standardu, romske i egipćanske zajednice, u odnosu na većinsko stanovništvo, vjerujem da će crnogorski parlament odigrati svoju ulogu da bi pomogao značajnom poboljšanju opštih uslova za Rome u Crnoj Gori, tražeći od crnogorskih vlasti da intervenišu radi boljeg života ove zajednice”, rekao je Mock.

Elvis Beriša, izvršni direkotor NVO „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“, kazao je da su mladi i obrazovani Romi i Romkinje, najveći branioci ljudskih prava u Crnoj Gori, ne samo romskih, već svih zajednica.

“Izložba koju danas imamo prilike da vidimo, organizovana je na inovativan način, koji je i svojstven omladinskom aktivizmu. Nadamo se da će ubuduće biti praksa da mladi ljudi, kao u ovom slučaju kroz svoj objektiv, imaju priliku da pokažu kako oni vide ljudska prava, umjesto da se na romsku zajednicu i njihova prava gleda iz ugla većine”, istakao je Beriša.

Među autorima fotografija prikazanih na izložbi našla se i Jasmina Beriša. U ime mladih RE populacije Beriša je kazala da je zajednički zadatak svih da se u praksi napravi značajniji pomak na polju ljudskih prava.

Beriša se u obraćanju osvrnula na uslove života RE populacije, ističući da je za nju od velikog značaja bilo pohađanje radionica na kojima je naučila mnogo, naročito kada je u pitanju oblast diskriminacije i poštovanja ljudskih prava.

Fotograf Dejan Kalezić, mentor romskih i egipćanskih tinejdžera autora fotografija i selektor 28 radova koji čine postavku izložbe, istakao je da mu je rad na ovom projektu predstavljao zadovoljstvo jer je devetoro mladih kroz fotografije prikazalo svoja osjecanja, htjenja i način na koji vide ljudska prava.

Ovom prilikom Bečić je uručio nagradu autoru najbolje fotografije, Muhamedu Ahmetaju.

Izložbu radova djece RE populacije, koja sadrži 28 fotografija, organizovala je Skupština Crne Gore u saradnji sa njemačkom humanitarnom regionalnom organizacijom HELP, NVO romskom organizacijom mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori.

Izložba je dio programa „Nevladine organizacije u akciji promocije i zaštite ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori“, koji realizuje Help u saradnji sa partnerskom romskom organizacijom mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“, uz finansijsku podršku Evropske unije, odnosno Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Ostavite komentar

Komentari (0)