Izvor: Gradski radio

Belada: SPC hoće da uništi CPC i pravoslavlje veže isključivo za srpstvo

Kod Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC nije sporna jedino činjenica da će biti potpisan, ostalo je sporno, kazao je za Gradski radio advokat Nikola Belada.
Belada: SPC hoće da uništi CPC i pravoslavlje veže isključivo za srpstvo

Belada – Foto: PR centar

Gostujući u emisiji Znam da znaš, Belada je pojasnio da javnost još ne zna ko je, pored države Crne Gore, druga ugovorna strana.

„Po Nacrtu ugovora iz 2012. godine, koji je Vlada planirala da potpiše sa SPC, na insistiranje mitropolita Amfilohija, kao druga ugovorna strana, navedena je Pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Sada čujemo da je druga ugovorna strana Srpska pravoslavna crkva, a od teologa i eksperata SPC da je ugovor usaglašen i da nije sporan. Iako nijesam vidio ugovor, tvrdim da još ništa nije usaglašeno. U suštini, ovaj ugovor ima dva cilja: da se SPC proglasi tradicionalnom crkvom u Crnoj Gori i da se abolira za sve nedozvoljene radnje koje više od 30 godina vrši u sferi ekonomskih, svojinskih, carinskih i poreskih odnosa u Crnoj Gori“, ističe Belada.

Po nacrtu iz 2012. godine, podsjeća Belada, traženo je da se SPC u Crnoj Gori prizna kontinuitet i subjektivitet od 1219. godine kako bi se ona proglasila tradicionalnom crkvom i, kao takva, figurirala kao druga ugovorna strana.

„Srpska pravoslavna crkva ne postoji, čak ni faktički, u pravnom prometu Crne Gore. MCP ne postoji kao pravni subjekt u Crnoj Gori, iako postoji faktički. Kako je moguće nekom, ko je strani subjekt i ko ne djeluje na teritoriji Crne Gore, priznati subjektivitet i pravo“, pita se Belada.

Premijer Zdravko Krivokapić i ministri u Vladi, kao i crkveni velikodostojnici, govore o SPC kao tradicionalnoj crkvi u Crnoj Gori.

„Njihov zahtjev je da se SPC u Crnoj Gori prizna subjektivitet i kontinuitet od 1219. godine. Srbija je usvojila Zakon o vjerskim zajednicama, kojim se SPC u Srbiji priznaje kontinuitet od 1836.godine. U Crnoj Gori postoji namjera da joj se prizna subjektivitet i kontinuitet od 1000 godina, što bi značilo da je ćerka starija od majke“, obrazlaže Belada.

Zahtjev mitropolita CPC Mihaila da Vlada i sa tom vjerskom zajednicom potpiše Temeljni ugovor, smatra Belada, ima osnova u članu 10 Zakona o slobodi vjeroispovijesti i legitiman je sa pravnog stanovišta.

„Ubijeđen sam da Vlada Crne Gore neće ni povesti razgovor sa CPC, što je, po mom mišljenju, diskriminacija. Takav odnos potiče od želje SPC da uništi Crnogorsku pravoslavnu crkvu jer SPC teži da pravoslavlje veže isključivo za srpstvo“, zaključuje Belada.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Belada: Simuliranje prava i pravde

Temeljni ugovor: Zna li Krivokapić što će da potpiše

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Policajci koji su čuvali Joanikija tokom ustoličenja na dočeku patrijarha Porfirija

Milan St. Protić kao niko do sada opisao Vučića

Abazović Boškoviću: Što niste riješili pitanje crkve za 30 godina, Brđanin komandovao policijom

KFOR stigao na Jarinje (FOTO)