Izvor: Pobjeda

Bešić: Izvjesni vanredni izbori, URA će biti na ivici cenzusa

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i metodolog Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Miloš Bešić smatra da su šanse za formiranje nove većine koja bi pomogla manjinskoj Vladi Crne Gore da opstane gotovo nepostojeće.
Bešić: Izvjesni vanredni izbori, URA će biti na ivici cenzusa

Miloš Bešić

Podsjećamo, klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA su, nakon jučerašnjeg potpsivanja ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), u skupštinsku proceduru predali Prijedlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore. Inicijativu je potpisalo 36 poslanika. Vanredna sjednica Skupštine na kojoj će se razmatrati ovaj prijedlog biće održana 19. avgusta.

Bešić je za portal Nova.rs ocijenio da ugovor ima većinu u parlamentu, iako to nije ona koja podržava vladu, već koja je smijenila 41. Vladu.

Ipak, ističe on, postoje oni koji će podržati temeljni ugovor kao takav, ali istovremeno su šanse za formiranje nove većine koja bi pomogla manjinskoj vladi da opstane gotovo nepostojeće.

– Mislim da će manjinske partije biti uzdržane, oni ne žele da se bave crkvenim pitanjima koja se tiču većinske populacije pravoslavaca, a imamo i najavu iz Albanske partije Nika Đeljošaja, koji je rekao da podržati temeljni ugovor. DPS će tako biti u manjini, što ne dovodi do toga da imamo novu većinu i stabilnu vladu, već do toga da temeljni ugovor kao pojedinačni politički akt ima većinu u parlamentu. Mislim da će nakon određenog vremena, i to vrlo brzo, svi uskratiti podršku ovoj vladi i idemo na izbore – ocjenjuje Bešić.

URA izgubila potencijal

Kada je riječ o Građanskom pokretu URA koji predvodi Dritan Abazović, Bešić očekuje da će na vanrednim izborima ostvariti znatno lošiji rezultat u odnosu na 30. avgust 2020. godine, ali postoji politička opcija od koje će mnogo zavisiti.

– URA je imala sav ucjenjivački kapital nakon prethodnih izbora, sva je prilka da to neće biti slučaj nakon narednih. To pokret URA izbacuje i poltičke igre, po mojoj procjeni će biti na granici cezusa. Ipak, najinteresantnije na tim izborima biće pokret “Evropa sad” Jakova Milatovića i Milojka Spajića koji su preko noć prikupili dvocifrenu podršku. Najvjerovatnije će od pozicije te partije zavisiti rezultat budućih izbora – zaključuje Bešić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Tri scenarija raspleta u Crnoj Gori

Da li je Beograd Crnu Goru ostavio na miru?

Na koljenima i 43. Vlada

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Šavnik: Krivična prijava protiv člana odbora, Aleksić: Glasač nije iz našeg grada 

VUČIĆEVI LJUDI U CRNOJ GORI: Srpski biznismeni donijeli novac za proruske i prosrpske partije

VIDEO Odbornički kandidata GP URA PRIJETI: “Sad da zovnem Filipa Adžića, sad će poslat da uhapsi sve, a nema potrebe…”

(UŽIVO) U Budvi do 15 sati glasalo 44,50 odsto birača, Tivtu 43%, Baru 39,2 odsto