test

Bilčik o otkazivanju POSP u Strazburu: Sjednica otkazana zbog usvojenog Zakona, nije prikladno održati sastanak

Standard

13/12/2022

10:58

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore Vladimir Bilčik potvrdio je da je predstojeću sjednicu POSP u Strazburu, otkazao zbog usvajanja Zakona o predsjedniku.



”Sastanak je otkazan zbog usvajanja kontroverznog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o predsjedniku u Skupštini Crne Gore sinoć, koji je direktno u suprotnosti sa hitnim mišljenjem Venecijanske komisije od 9. decembra i stavovima EU”, rekao je Bilčik.

Kazao je da usvajanje amandmana vladajućom većinom od 41 poslanika predstavlja direktan izazov dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore, uključujući poštovanje ustavnosti i principa vladavine prava.

”Razgovarao sam sa predsjedavajućom i kopredsjedavajućom Danijelom Đurović i složili smo se da je otkazivanje sastanka u interesu očuvanja dobrih odnosa između Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore i zaštite evropske perspektive Crne Gore. Ovo nije bila moja preferirana opcija, ali zbog trenutnog političkog konteksta nije prikladno održati zajednički sastanak u Strazburu 14-15. decembra”, naveo je Bilčik.

Kazao je i da je sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović dogovori da “kanali komunikacije budu otvoreni o mogućnosti budućeg sastanka SAPC EU i Crne Gore.“

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Vladimir Bilčik

Ostavite komentar

Komentari (0)