test

Bilčik: Vanredni izbori su jedini kredibilan put ka izlasku Crne Gore iz krize i napretku u evropskim integracijama

Standard

09/02/2023

11:04

Jedini kredibilan put za izlazak Crne Gore iz krize u napredak u evropskim integracijama jesu vanredni parlamentarni izbori, poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za našu državu Vladimir Bilčik.



“Vlada, koja i dalje obavlja svoju funkciju, izgubila je vlast, kada je u avgustu prošle godine ostala bez podrške u Parlamentu i uvjeren sam da je jedini kredibilan put za izlazak iz krize i napredak u evropskim integracijama, dogovor o novim parlamentarnim izborima”, kazao je on za Gradsku.

Kaže kako to nije samo njegova poruka.

“Mislim da bi to bilo dobro i za novi i čist početak razgovora sa našim partnerima u Podgorici na svim nivoima i u svim institucijama, kada je riječ o istinskom napretku na evropskom putu. Treba pustiti birače da odluče slobodno i pošteno. Siguran sam da će to biti sasvim drugačiji parlament od sadašnjeg. Ali nadam se da će parlament moći da proizvede održivu, proevropsku, demokratsku i legitimnu većinu jer je to jedino što vjerujem da želi i većina građana Crne Gore”, naglasio je.

Istakao je kako je zadovoljan dogovorom o kandidatima za sudije Ustavnog suda, jer je odjednom postalo moguće ono što se prije nekoliko sedmica činilo nemogućim.

“Dakle, stvari koje su se politički činile nezamislivim, sada su ostvarive. Važno je da politički akteri i snage u zemlji rade u okviru trenutno najlegitimnije institucije u državi, Skupštine, i da političke stranke u Parlamentu stratešku orjentaciju zemlje stave iznad dnevne politike. Nadam se da se taj pravac može zasnivati na demokratskim procesima i legitimnim odlukama u skladu sa Ustavom. U tom kontekstu, imenovanje sudija Ustavnog suda je važan test. I ako je to moguće, moguće je i rješavanje svih drugih pitanja. Ovo nisu samo moje riječi, već je to više puta poručeno iz svih institucija Evroske unije”, dodao je Bilčik.

Crna Gora je u pogledu evropskih integracija, kaže on, izgubila dragocjeno vrijeme.

“Nije napredovala na putu ka EU, ali taj napredak je brzo moguć ako država uradi niz domaćih političkih zadataka. Spremni smo da se angažujemo i da pomognemo oko njih, ali, naravno, te odluke mogu da donose samo političari u Crnoj Gori. Dakle, lopta je u rukama Podgorice i mi smo sretni što smo angažovani, što razgovaramo, vodimo dijalog, ali on mora da ima smisla. Drugim riječima, hajde da razgovaramo kada budemo imali plan koji možemo zajedno da unaprijedimo”, poručio je on.

Izvor (naslovna fotografija):

RSE

Ostavite komentar

Komentari (0)