test

BISERKO: Sramni akt klerikalizacije Crne Gore

Standard

04/08/2022

06:59

Ovaj čin je pobjeda Beograda i Moskve jer i jedni i drugi rade na tome da se Crna Gora obesmisli i kao država i kao identitet – kaže u izjavi za Pobjedu predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko komentarišući potpisivanje tkz. temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije.



Biserko ističe da se patrijarhovo slijetanje MUP-ovim avionom, bez prisustva medija sem crkvenih, dešava iza leđa građana uprkos obećanju premijera da ništa neće biti rađeno tajno.

– Svi treba da se zamislimo kuda sve ovo vodi. To je pobjeda Beograda i Moskve jer i jedni i drugi rade na tome da se Crna Gora obesmisli i kao država i kao identitet. Ali mislim da se ni Crna Gora nije dovoljno dobro pripremila za ovaj trenutak, vjerujem da se trebalo suprotstaviti svemu ovome mnogo ranije. Svakako, zemlja ulazi u period tenzija koje su zapravo i bile osmišljene kako bi se usporio crnogorski put ka EU – kaže Biserko.

IZDAJA NACIONALNIH INTERESA

Književnik Milorad Popović je poručio da je potpisivanje tzv. temeljnog ugovora između patrijarha srpskog Porfirija i premijera Dritana Abazovića akt sramne kapitulacije kakav nije poznat u istoriji moderne crnogorske politike.

Popović smatra da je riječ o jednoj neiznuđenoj operaciji u kojoj je učestvovao prvi čovjek SPC koji je došao u Crnu Goru bez znanja, bez prijave kontrole leta, poput, kako kaže, nekog narko bosa i stavio potpis na dokument kojim, ne samo da se sakralna duhovna baština Crne Gore prepisuje na Crkvu Srbije, dakle na državu Srbije, nego i ukupna crnogorska istorija od 1219. godine.

– Način na koji je rađena cijela operacija i čitav kontekst koji je prati od avgusta prošle godine, od toga da se sistematski u svim domenima radi na uništavanju crnogorske nacije koja je kičma crnogorskog društva i građanske prozapadne opcije, kadriranja u ključnim segmentima države do toga da se građanski aktivisti, kulturni djelatnici, svi oni koji zagovaraju građansku i suverenu Crnu Goru progone na razne načine – rekao je Popović za Antenu M.

Predsjednik Savjeta Građanske inicijative „21. maj“ Miodrag Živković kaže da je potpisivanje ugovora bilo očekivano i da su samo naivni mogli misliti da se neće desiti ovaj čin, kako navodi, izdaje nacionalnih interesa.

I programski koordinator Građanske inicijative „21. maj“ Rade Bojović poručio je da potpisivanje ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Podgorici neće ostati nekažnjeno.

– Zakulisno, mizerno i skandalozno potpisivanje ništavog ugovora sa SPC neće ostati nekažnjeno. Premijer i ministar pravde u dogledno vrijeme suočiće se sa zakonom – naveo je Bojović.

KAPITULACIJA DRŽAVE

Centar za demokratsku tranziciju ocijenio je da se obmanom o datumu i načinu potpisivanja temeljnog ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve odigralo „veliko finale“ klerikalizacije Crne Gore.

– Proces pripreme ugovora sa SPC 43. Vlada je počela netransparentnošću, nastavila fingiranjem dijaloga i nipodaštavanjem drugačijeg mišljenja. Veliko finale klerikalizacije Crne Gore je obmana o datumu i način potpisivanja. Pjesnik bi rekao: „Na zlu putu“ – napisali su iz te nevladine organizacije na Tviteru.

Nevladina organizacija Juventas ocijenila je da je Vlada, postupcima vezanim za potpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koje su nazvali skandaloznim, ponizila cjelokupnu, a najviše stručnu javnost i civilni sektor.

– Vlada Crne Gore je tajnim postupanjem sastavila protivustavni ugovor i na tajan način ga potpisala. Prividno su otvorili diskusiju, a da pritom nijesu uvažili nijedan

komentar, pa čak ni onaj koji govori da se država ne može pozivati na kanonsko pravo. Ovakvim postupanjem Vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem ismijala je cjelokupnu javnost, a posebno ponizila predstavnike civilnog sektora stručne zajednice i Akademije koji su dali detaljne komentare i sugestije na ugovor – saopštili su iz Juventasa.

Bivši ambasador Crne Gore na Kosovu Ferhat Dinoša, komentarišući jučerašnje potpisivanje temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i SPC u Podgorici, kazao je da ima utisak da je taj akt potpisan na prepad i prevaru.

Žao mu je, ističe, što taj prepad čini premijer Crne Gore koji je porijeklom Albanac.

– Kažem namjerno porijeklom, jer se pravi Albanac ne bi tako ponašao. U najmanju ruku, prepustio bi da to učini neko od njegovih pravoslavnih potpredsjednika – kaže Dinoša.

Udruženje „Krstaš“ je pozvalo članove i patriotske organizacije Crnogoraca i prijatelja Crne Gore širom svijeta da svoje zastave spušte na pola koplja.

– Ovo je tužan dan za državu Crnu Goru, njene građane i iseljenike. Vjerujemo da će brzo doći vrijeme da barjake ponovo visoko podignemo i demokratski vratimo crnogorsko nacionalno i državno dostojanstvo – zaključuju iz Udrženja „Krstaš“.

HRA: Neozbiljni odgovori Abazovićevog kabineta

Kabinet nije uopšte odgovorio na polovinu primjedbi Akcije za ljudska prava, uključujući dvije, koje su uvrstili u posebno sporne, da se vjersko obrazovanje predviđa drugačije od važećih zakona i da se ugovorom ograničava pravo na obraćanje sudu u postupku donošenja odluka disciplinske prirode.

– Oni odgovori koji su dati u najmanju ruku su neodređeni, a neki i otvoreno neozbiljni. Nije objašnjeno kojim je to zakonom SPC dobila javna ovlašćenja i koja. Vlada takva ovlašćenja ne može uspostavljati ugovorom. Nijedan od ugovora zaključenih s drugim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori ne jemči javnopravna ovlašćenja. O nezakonitoj zabrani preduzimanja bezbjednosnih mjera u prostorima u vlasništvu SPC bez „prethodnog odobrenja“ crkvenih vlasti, kako stoji u tekstu

ugovora, kabinet je rekao da je „smisao“ odredbe u tome da vjerska zajednica bude samo „obaviještena“ o mjerama, da bi to u praksi podrazumijevalo i „naknadno obavještenje“, a da bi drugačije tumačenje bilo protivno prinudnim propisima i takva odredba bi bila ništava – saopšteno je iz ove NVO.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Sonja Biserko

Ostavite komentar

Komentari (0)