test

Biserko: Srbija opstruira progres regiona

Standard

22/05/2021

11:20

Predsjednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko je, komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je najbolja poruka Zapadu i Americi sa samita Brdo–Brioni Procesa to što se nije podržala njegova inicijativa za nepromjenjivost granica na Zapadnom Balkanu, rekla da je Srbija ta koja opstruira sve procese koji mogu dovesti do stabilnosti regiona.



”Pitanje granicaje ključno za bezbjednost, normalizaciju odnosa i progres regiona. Srbija opstruira sva tri procesa i to se može čuti u medijima, na dnevnom nivou, od srpskih političara i predsjednika Aleksandra Vučića. Problem je što to nijesu samo stavovi partije na vlasti već cijele srpske političke elite, akademske, crkvene i pravne zajednice. Beograd nije završio projekat stvaranja Velike Srbije, koji se danas zove „srpski svet“, to jest, ujedinjenje Srba u susjedstvu. U tom smislu, Kosovo se drži kao argument za to što Srbija želi da uradi u BiH. Nažalost, taj proces je suviše odmakao i to se reflektovalo na sastanku u Sloveniji”, rekla je Biserko za Gradski portal.

Kosovo je, kako dodaje Biserko, talac Srbije. Zamjenom teza, navodi, Beograd želi prolongirati priznanje Kosova.

”Srbija drži Kosovo kao dežurnu temu za usporavanje i odgađanje priznanja.U svojoj argumentaciji Srbija polazi od stanovišta da pet zemalja EU nije priznalo Kosovo i da je to legalističko pitanje sa stanovišta međunarodnog prava. Namjerno, međutim, zaboravljaju da je pred Međunarodnim sudom pravde u Deklaraciji o nezavisnosti Kosova data prednost ljudskim pravima i toj represiji države nad suverenitetom”, istakla je ona.

Srbija u svojim osvajačkim pohodima, kako ističe Biserko, ne preže od lobiranja kod međunarodne zajednice. U izjavi za Gradski portal ona objašnjava i na koji način se to radi.

”Predsjednik Srbije Vučić stalno lobira u međunarodnoj zajednici, nalazi pojedince, kao što je bio slučaj sa predsjednikom Češke Zemanom, koji se u svoje ime izvinio Srbiji za bombardovanje, što je u medijima imalo veliki odjek, sa naslovima tipa: Otvara se pitanje odgovornosti Srbije koju je nametnuo Zapad; kada će se interpretacija ratova devedesetih prikazivati u nekom drugom svjetlu”, dodala je ona.

Biserko upozorava da je Srbija otišla predaleko u svojim osvajačkim pohodima u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu, dok je EU kaskala i prekasno reagovala.

”Srbija kao centralna zemlja Balkana, umjesto da bude faktor stabilnosti u regionu, konstantno je faktor destabilizacije zbog svojih aspiracija koje su dobile vjetar u leđa za vrijeme mandata Donalda Trampa. Njegova administracija nije bila zainteresovana za Balkan i na taj način su omogućili Srbiji da ostvari svoje planove. Srbija je u tom poslu imala pomoć od raznih međunarodnih ličnosti koje su lobirale za podjelu Kosova, a što je u suštini i podjela BiH. Ta lobi grupa je umalo uspjela da podijeli Kosovo, ali na svu sreću nije, zahvaljujući Njemačkoj i dijelu američke administracije”, kazala je ona.

Biserko smatra da se Srbija pribojava kako će predsjednik Amerike Džo Bajden da se odnese prema pitanju Kosova, jer njegova administracija dobro poznaje dešavanja u regionu.

”Vašington je najavio da će u najskorijem roku završiti nezavršen posao na Balkanu. Nervoza Beograda je vidljiva jer je izvjestan povratak SAD-a u region, ali srpske vlasti i dalje koriste taj vakum za realizaciju „srpskog sveta“, naročito u BiH, gdje je očigledno usisavanje Republike Srpske u državni, kulturni i informativni prostor Srbije. Pitanje je vremena, kako kaže Milorad Dodik, kada će BiH pasti. Svi susjedi Srbije su u inferiornom položaju jer su manji i zato što je Srbija otvorila njihove granice i homogenizuje ih. Susjedi nemaju vojnu moć koju Srbija ima i logistiku koju je instalirala u susjednim državama. To su razlozi zašto je prisustvo SAD potrebno na Balkanu”, zaključuje Biserko.

Izvor: Gradski portal

Ostavite komentar

Komentari (0)