Izvor: Pobjeda

Biserko: Teško je ući u Vučićeve iracionalnosti

Predsjednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko ocijenila je u izjavi za Pobjedu da nije slučajno to što predsjednik Srbije nije pomenuo Crnu Goru od svih susjeda tokom inauguralnog govora.
Biserko: Teško je ući u Vučićeve iracionalnosti

Foto: Medija centar Beograd

” Mislim da nije slučajno što je zaobišao Crnu Goru, ali vrlo je teško ući u racionalan razlog jer je odnos prema Crnoj Gori sve vrijeme napet – zbog onoga što se tamo dešava ali i onoga što se dešavalo u posljednje tri godine. Ne vidim u ovom momentu šta je razlog nepominjanja Crne Gore jer Vučić prema EU pokušava da pokaže kooperativnost u regionu s obzirom na to da je to jedan od glavnih zahtjeva EU kada je riječ o regionu. Regionalna saradnja je vrlo upitna na svim nivoima, kazala je za Pobjedu predsjednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko.

Vučić je u svom govoru poimenice pomenuo sve susjede, ali ne i Crnu Goru.

 Ignorisanje inicijative ,,Otvoreni Balkan“ od Crne Gore mogao bi biti jedan od razloga zašto predsjednik Srbije u inauguracionom govoru nije pomenuo Crnu Goru, uprkos tome što je poimence navodio sve susjede Srbije i odnose sa njima. Međutim, dominantni crnogorski stav prema ,,Otvorenom Balkanu“ svakako nije glavni razlog ignorisanja ove države od predsjednika Srbije, ali pravi razlog je nepoznat.

Srpski predsjednik je rekao i da će se svim srcem boriti za ,,Otvoreni Balkan“, ali ni u tom kontekstu nije pomenuo Crnu Goru.

Biserko kaže da je Vučić najavio da hoće da relaksira odnose u regionu posebno prema Zagrebu jer se već deset godina ti odnosi ne odvijaju ni na kakvom značajnijem političkom nivou. Ona podsjeća da predsjednik Srbije pominje političko Sarajevo, Albaniju, kompromisno rješenje Kosova i konstatuje „kompromis uvijek začkoljica jer šta za njih znači kompromis“ i podsjeća da Vučić pominje i Sjevernu Makedoniju oko Crkve.

Na pitanje da li je ,,Otvoreni Balkan“ pravi razlog nepominjanja Crne Gore Biserko kaže: „Ne mogu to da tvrdim, ali mogao bi da bude. Nijesam sigurna da ′Otvoreni Balkan′ ima punu podršku međunarodne zapadne zajednice i oni čekaju da vide šta će tu biti. Crna Gora ima razloga da se opire tome i opiraće se sve dok je ova konstelacija unutar Crne Gore. Da li je to poruka, moguće je ali ne bih špekulisala oko toga jer je ovde toliko iracionalnosti i teško je bilo šta tvrditi“.

Razlozi nepominjanja Crne Gore su nepoznati i Aleksandru Popovu iz Centra za regionalizam iz Novog Sada.

” Ne znam zašto Vučić nije pomenuo Crnu Goru. Vidimo da je premijer Crne Gore Dritan Abazović pristalica ,,Open Balkana“, ali unutar Crne Gore ne postoji saglasje”, ocjenjuje Popov za Pobjedu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Sisojev: Srbija je direktni eksponent ruske politike na Balkanu

Čovjek koji će izdati Putina?

Prozapadne stranke protiv ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan, proruske za

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

UP: Uhapšeno lice za koje se sumnja da je vođa kriminalne grupe iz Turske

VOJINOVIĆ: Očekujem da ministar prosvjete bude protiv potpisivanja ovakvog Temeljnog ugovora sa SPC

Abazoviću SPC preča od evropske agende: Potpis na ugovor sa beogradskom Patrijaršijom može staviti jedino kao predsjednik tehničke Vlade

Na koljenima i 43. Vlada