test

Blažić: Da li starosna dob može biti prepreka za mjesto premijera

Standard

20/09/2022

14:14

Crne Gora nema zakon o pravnom položaju državnih funkcionera, naročiro političkih funkcionera, kojim bi se regulisao njihov radnopravni status. Jedan je pravni režim i položaj državnih funkcionera a drugi je pravni položaj državnih službenika na državnom nivou, napisao je na svom FB profilu prof.dr Đorđije Blažić.


On ističe da postoji Zakon o zaradama u javnom sektoru koji uređuje zarade tj koeficijente svih državnih funkcionera među njima i koeficijen Predsjednika Vlade Crne.

“Sobzirom na tako pravno stanje sva pitanja radnopravnog statusa funkcionera koji obavljaju javnu funkciju, na njihov status se primjenjuje supsidijarno Zakon o radu što otvara puno dilema. Trenutno , posebno treba imati na umu da je u članu 34 stav 7 Zakona o državnim službenicima i namještenicima propisano da u državnom organu ne može da zasnuje radni odnos lice koje je korisnik prava na penziju u skladu sa zakonom”, navodi Blažić.

Pri tome treba imati u vidu odredbe člana 164 stav 1 tačka 1 Zakona o radu koji propisuje da zaposlenom prestaje radni odnos po sili zakona kad napuni 66 godina života i najmanje15 godina staža osiguranja.
Članom 164 stav 4 Zakona o radu predviđena su ograničenja koja se odnose na preduzetnika, zaposlenog koji je osnivač iliu vlasnik većinskog udjela u tom privrednom društvu i druga lica utvrđena posebnim zakonom.

“Uzimajući u obzir zakonska ograničenja za zasnivanja radnog odnosa lica koji su stekli staus penzionera i lica koja su navršila više od 66 godina starosti da nema pravnog osnova za zasnivanja radnog odnosa sa političkom funkcionerima, pa ni Premijerom , koji ima više od 66 godina života i 15 godina staža osiguranja.
Medjutim, imamo situacije da nosioci javnih funkcija, u granicama zakoskih ograničenja, mogu obavljati javne poslove kao poslanici u radnom odnosu u Skupštini CG kao i situaciju da neki poslanici nemaju radnopravni status , već samo pravo na naknadu za vršenje poslničke funkcije ! Sve ovo jasno ukazuje na priličnu zakonodavanu konfuziju u pravnom položaju nosilaca javnih funkcija upravo zbog nedonošenja Zakona o Skupštini CG ali i Zakona o Vladi. Sve do tada vladat će konfuzno stanje”, smatara Blažić.

Ostavite komentar

Komentari (0)