test

Blažić za STANDARD: Vlada u tehničkom mandatu može da radi u punom kapacitetu, osim da raspusti Skupštinu

Standard

15/07/2022

07:21

Kada Vladi prestane mandate po bilo kom ustavnom osnovu Vlada nastavlja sa radom do izbora nove vlade (član 110 stav 2) , kaže u izjavi za portal Standard profesor i dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić.

Blažić pojašnjava da Vlada u tzv “tehničkom” mandatu je Vlada kojoj je prestao mandat na jedan od ustavom propisanih načina i to:

1.Prestankom mandata Skupštine  ( redovni istek mandata),

2.Skraćenje mandata Skupštine od strane poslanika ,

3.Raspuštanjem Skupštine od strane Vlade,

4.Kada Vlada izgubi povjerenje Skupštine,

5.Kada Vlada ili premijer podnesu ostavku  .

6. Ako Vlada ne predloži budžet do 31 marta budžetske godine

Blažić kaže da se nova vlada se može izabrati samo nakon sprovedenih parlamentarnih izbora , jer je to jedini trenutak kada Predsjednik Crne Gore dobija ustavno ovlašćenje da predloži mandatara za sastav nove Vlade .

“Ovakvo tumačenje jasno proizilazi iz ustavnih odredbi  sobzirom da je ustav jasno uredio razloge i uslove izbora mandatara, kaže on i objašnjava da je prvi uslov za određivanje mandatara konstituisanje Skupštine, a to znači nakom parlamentarnih izbora, jer se jedino tada Skupština može konstituisati, a ne na pola mandata već izabrane Skupštine koja je u mandatu.

Drugi ustavni uslov za određivanje mandatara prema riječima Blažića je rok od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine (član 103 stav 1 ).

Blažić objašnjava da treći uslov se ispunjava kada Predsjednik Crne Gore u postupku određivanja mandatara  obavi razgovore sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini , dvoje sudija ustavnog suda i zaštitnikom ljudskih prava i sloboda (član 95 stav 1 tačka 5).

“Termin “tehnička Vlada” je termin koji ukazuje da Vlada vrši svoju funkciju i nakon prestanka njenog mandata do novih parlamentarnih izbora”, pojašnjava on.

Kako kaže pri tome takva vlada, u komparativnim političkim sistemima, je fokusirana na vršenje samo tekućih poslova koje obezbjeđuju funkcionisanje države, ali bez mogućnosti zakonodavne inicijative i donošenja strateških odluka vlade za državu.

“Medjutim u našem ustavno pravnom sistemu Vladi kojoj je prestao mandat nastavlja sa radom do izbora nove vlade tj. nakon parlamentarnih izbora. Takva tzv. “tehnička” Vlada koja “ex constitucione”  – po sili Ustava , nastavlja da vrši svoje funkciju, istu ne obavlja u ograničenom nego u punom ustavnom zakonskom kapacitetu kao i legitimna Vlada uz samo jedno ustavno ograničenje –  da ne može raspustiti Skupštinu Crne Gore  ( član 110 stav 3 )”, zaključuje profesor Blažić.

I.Đ.

Izvor (naslovna fotografija):

Đorđije Blažić

Ostavite komentar

Komentari (0)