test

Bogdanović: Vodeća stranka u Vladi Crne Gore zagovara srpski svet i ugrožava sam opstanak države

Standard

11/11/2021

11:07

Tužno je što ova vlast u Crnoj Gori potiče razdor među građanima i pokazuje da joj nije stalo do onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci ili pripadnici manjinskih naroda. Pogledajmo kako izgleda izvršna vlast. Odbore za ljudska prava danas vode negatori zločina u Srebrenici, a razne institucije ljudi koji su se proslavili nacionalističkim izjavama, kazao je u intervjuu za Jutarnji.hr Aleksandar Bogdanović, generalni sekretar Demokratske partije socijalista Crne Gore.

U avgustu prošle godine DPS je izgubio na parlamentarnim izborima, a vlast je formirala prosrpska koalicija na čelu s premijerom Zdravkom Krivokapićem. Bogdanović ističe kako najjača stranka vladajuće većine u Crnoj Gori otvoreno zagovara ideju “srpskog sveta” te radi na ugrožavanju samog opstanka Crne Gore.

“Jasno da iza srpskog sveta stoji Beograd i da je to prepakirana verzija velike Srbije koja je bila aktualna 90-ih godina, a neki dobro informirani analitičari iz Srbije upozoravaju na njezine težnje za kompenzacijom zbog izgubljenog Kosova što je prijetnja Crnoj Gori, ali i Bosni i Hercegovini”, navodi Bogdanović.

Otkriva i može li to dovesti do ozbiljne destabilizacije.

“Sumnjam. Ipak je riječ o propagandnom djelovanju od kojeg, kako će se i sami njegovi kreatori uvjeriti, neće biti ništa. Nasilje u Crnoj Gori može isprovocirati jedino vlast svojim neodgovornim i diskriminirajućim postupcima kao što je bilo 5. rujna na Cetinju. No, ova vlast sada ima bitnije preokupacije – hoće li njihova vlada opstati? Vladu vodi čovjek koji nema povjerenje ni najbližih suradnika i njegova je vlada predmet podsmjeha građana“, kaže Bogdanović.

Očekuje da će uskoro u Crnoj Gori doći do pada vlade i novih parlamentarnih izbora na kojima bi, uvjeren je, njegov DPS sa svojim tradicionalnim partnerima osvojio stabilnu većinu za formiranje vlasti.

Zalažu se, tvrdi, za sekularnu i građansku državu s europskom perspektivom.

“Članstvo u NATO-u je jedna od naših najvećih vrijednosti u modernoj povijesti i mislim da vojna intervencija bilo koje zemlje u ovoj regiji pripada prošlosti. To članstvo nam je garancija da u borbi sa stranim utjecajima Crna Gora nije sama i to je velika stvar“, navodi Bogdanović.

Kako je istakao, Srpska pravoslavna crkva neprestano negira Crnogorce i njihov identitet, a sada i na silu vrši obrede tamo gdje građani negoduju protiv nje.

“To je organizacija koja ne poštuje ni državne simbole Crne Gore niti njezinu prošlost kao ni osnove na kojima počiva njezina sadašnjost. DPS nije protiv Srpske pravoslavne crkve niti protiv bilo koje druge vjerske zajednice. Crna Gora želi dobrosusjedske odnose sa Srbijom, a Srbi su u našoj državi nacionalna zajednica čiji vjernici imaju pravo na svoju crkvu baš kao i svi ostali i to pravo Crna Gora mora garantirati svima. Crna Gora pripada svima. Mi smo samo protiv namjere neodgovorne i nedobronamjerne vlade da favorizira jednu vjersku zajednicu jer to ruši građanski i sekularni karakter Crne Gore i našu europsku perspektivu“, naglašava Bogdanović.

Podsjeća kako je Crnogorska pravoslavna crkva do okupacije Crne Gore 1918. bila autokefalna, a danas se svi učesnici vlasti ponašaju kao da ona ne postoji iako zadnja istraživanja pokazuju da ima sve više vjernika.

Hrvatsku smatra dobrim susjedom i bliskim partnerom na čiju podršku Crna Gora računa i u narednom periodu.

Ostavite komentar

Komentari (0)