Bogdanović za STANDARD: Crnoj Gori potrebna snažna ličnost za predsjednika, narednih dana odluka o najboljem modelu nastupa

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Boganović u razgovoru za portal Standard ocijenio je da je Crnoj Gori potrebna snažna ličnost za predsjednika, a da će odluku o modelu nastupa ova partija donijeti narednih dana.
Bogdanović za STANDARD: Crnoj Gori potrebna snažna ličnost za predsjednika, narednih dana odluka o najboljem modelu nastupa

BOGDANOVIĆ: Raduje me i to što, uporedo sa onim što radimo na unutarstranačkom planu, imamo i dijalog sa ostatkom opozicije o zajedničkom kandidatu

“Ukoliko me dalje pitate da li Demokratska partija socijalista ima takvu ličnost – naravno da ima”, ocijenio je on, navodeći da je i model zajedničkog predsjedničkog kandidata svakako jedna od opcija koja postoji od samog početka priče o predsjedničkim izborima.

„Mislim, zapravo, i da bi nam to dalo prilično realnu šansu da se nadamo dobrom izbornom rezultatu naseg kandidata, koji bi doveo do pobjede. Raduje me i to što, uporedo sa onim što radimo na unutarstranačkom planu, imamo i dijalog sa ostatkom opozicije o zajedničkom kandidatu. U svakom slučaju, zajednički ćemo sa našim partnerima procijeniti šta je najbolja opcija za sve i donijeti odluku”, istakao je on.
Bogdanović tvrdi da je DPS spreman i za vanredne parlamentarne izbore, “sve da su zakazani i za sljedeću sedmicu”.

“Znamo da imamo čvrsto i odgovorno biračko tijelo, obavili smo niz aktivnosti i analiza koje nas dodatno uvjeravaju u to, a mislim da ni naši najostrašćeniji oponenti neće osporiti kako će DPS i na tim izborima biti ubjedljivo najjača stranka”, apstrofirao je on, dodajući da je jasno “ko u ovoj situaciji vuče očajničke poteze i ko ne bira sredstva kako bi ostao još malo na vlasti, iako time čini štetu čitavom crnogorskom društvu”.
Bogdanović je izrazio je očekivanje da će parlamentarne strukture i na plenumu podržati svakog kandidata o kojem su politički predstavnici postigli dogovor.

“Sve se to moglo na identičan način završiti i prilikom prošlog javnog poziva, no tada smo naišli na jednostranost, gotovo na unaprijed pripremljen papir sa kandidatima, koji je samoinicijativno popunila parlamentarna većina i mi nijesmo željeli da učestvujemo u tome”, ocijenio je on.

STANDARD: Pitanje izbora sudija Ustavnog suda je najvažnija stvar u aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori. Kako komentarišete postizanje dogovora oko tri kandidata?

BOGDANOVIĆ: Demokratska partija socijalista najavila je da će u potpunosti biti konstruktivna u procesu izbora kandidata, a to smo i potvrdili. Kompromis koji smo postigli povodom troje, a nadam se da će se doći i do četvrtog kandidata, govori da je DPS, baš kao i ostatak opozicije, u potpunosti odgovorno pristupio tom pitanju.
Očekujem da će parlamentarne strukture i na plenumu podržati svakog kandidata o kojem su politički predstavnici postigli dogovor.
Sve se to moglo na identičan način završiti i prilikom prošlog javnog poziva, no tada smo naišli na jednostranost, gotovo na unaprijed pripremljen papir sa kandidatima koji je samoinicijativno popunila parlamentarna većina i mi nijesmo željeli da učestvujemo u tome.

STANDARD: Pitanje kandidata DPS-a za predsjedničke izbore je u ovom trenutku nešto na šta ne možete odgovoriti, jer organi partije nijesu završili konsultacije oko toga, ali možda možete dati ocjenu kakav bi bio potreban profil tog kandidata, koji bi mogao pobijediti?

BOGDANOVIĆ: Mislim da na tom planu nema mnogo dvoumljenja. Potrebna nam je snažna ličnost, koja može dovesti do široke kohezije biračkog tijela, a čija dosadašnja biografija predstavlja garant da će u narednih pet godina sa pozicije predsjednika biti učinjeno sve što je u granicama Ustava da Crna Gora ostane i svoja i građanska, a istovremeno da bude i država koja će nepokolebljivo biti na vanjskopolitičkom kursu, koji je u skladu i sa vrijednostima Evropske unije i NATO-a.
Ukoliko me dalje pitate da li Demokratska partija socijalista ima takvu ličnost – naravno da ima.

STANDARD: Da li se slažete sa ocjenom da bi građanski, procrnogorski blok, zajedno sa manjinama morao imati jednog predsjedničkog kandidata?

BOGDANOVIĆ: Model zajedničkog predsjedničkog kandidata je svakako jedna od opcija koja postoji od samog starta priče o predsjedničkim izborima. Mislim, zapravo, i da bi nam to dalo prilično realnu šansu da se nadamo dobrom izbornom rezultatu naseg kandidata, koji bi doveo do pobjede.
Raduje me i to što, uporedo sa onim što radimo na unutarstranačkom planu, imamo i dijalog sa ostatkom opozicije o zajedničkom kandidatu.
U svakom slučaju, zajednički ćemo sa našim partnerima procijeniti šta je najbolja opcija za sve i donijeti odluku.

STANDARD: Da li će DPS inicirati skraćenje mandata ovom skupštinskom sazivu ili je to pitanje dio nekog paketa?

BOGDANOVIĆ: Prvo moram istaći kako nikakvih paketa nema.
Samo skraćenje mandata Skupštini nešto je što se očito želi izbjeći. I to ne samo od strane dvije partije koje dominantno obitavaju u Vladi koja je izgubila povjerenje u avgustu, nego, kako vidimo, i iz nekih drugih djelova parlamentarne većine. Jer, imamo dio stranaka koje čas predlažu skraćenje mandata, a čas još jednu rundu pregovora o nekoj novoj vladi, iako su svjesni kako bi i to propalo.
U opoziciji je 40 poslanika koji su jednoglasni u svom stavu, da su vanredni izbori nužnost.

STANDARD; Zašto je predsjednica Skupštine Danijela Đurović zakazala predsjedničke izbore bez ikakvih konsultacija i razdvojila ih od parlamentarnih? Šta je cilj takvog redosljeda poteza?

BOGDANOVIĆ: Cilj je upravo to što ste i konstatovali – da svaka mogućnost održavanja parlamentarnih izbora bude prolongirana što duže. Vjerujem i da je svima jasno zašto to rade. Jer imaju strah od izlaska na izbore. Boje se katastrofalnih rezultata, koji ih neminovno čekaju nakon svih nepočinstava od 2020. godine.
Dijelu stranaka je sasvim optimalan ovaj status kvo, jer uzurpiraju funkcije u paloj Vladi koja, kako odmiče vrijeme, ostaje i bez sve većeg broja ministara. Pritom su jako dobro svjesni da bi izlaskom na izbore rizikovali mogućnost da ne pređu cenzus. Drugi dio većine i dalje kalkuliše – jer, opet, znaju kako bi ovog puta mogli imati slabiji rezultat nego prije tri godine.
A što se nas tiče – spremni smo sve i da parlamentarni izbori budu zakazani za sljedeću nedjelju. Znamo da imamo čvrsto i odgovorno biračko tijelo, obavili smo niz aktivnosti i analiza koje nas dodatno uvjeravaju u to, a mislim da ni naši najostrašćeniji oponenti neće osporiti kako će DPS i na tim izborima biti ubjedljivo najjača stranka.
Stoga, jasno je ko u ovoj situaciji vuče očajničke poteze i ko ne bira sredstva kako bi ostao još malo na vlasti, iako time čini štetu čitavom crnogorskom društvu.

STANDARD: Šta je DPS uradio i šta će uraditi na planu svojevrsne rebrendacije i negativnog narativa, koji je često pogrešan ali ipak postoji?

BOGDANOVIĆ: Još 2020. godine jasno smo poručili da smo svjesni i sopstvenih grešaka. Stoga smo u proteklom vremenu ozbiljno radili na tome, nastojali smo da identifikujemo koje su to manjkavosti u našem radu, u našim redovima generalno i mislim da smo uspjeli u tome.
Naš cilj je da uspostavimo stranku koja će u potpunosti biti nalik onome što danas jesu vodeće evropske socijalističke partije. To nije proces koji se dešava preko noći, ali kada bude okončan – neminovno je da donosi uspjeh. Da je tako, možemo najbolje vidjeti na primjerima socijalista iz nekih od najvećih evropskih zemalja, sa kojima smo u proteklom periodu mnogo komunicirali i sastajali se tokom susreta u okviru PES-a i Socijalističke internacionale.
Siguran sam da imamo kapaciteta da iznesemo taj proces do kraja.
Kada je u pitanju taj negativan narativ, moram naglasiti da se on uglavnom forsira od strane naše političke konkurencije i režimskih medijskih centara, a uz logističku podršku tabloida iz susjedstva. Te aktivnosti nijesu nova, već poznata vrsta specijalnog medijskog rata, ne samo protiv DPS-a, već i protiv građanskog, modernog koncepta države. Cilj je, prosto, da sva nepočinstva ove vlasti budu na taj način relativizovana, a da se za velikosrpski nacionalizam, sličan onom koji je zapalio i SFRJ, nađe opravdanje.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Skupština razriješila Konjevića i Krivokapića,  bez većine za sudije Ustavnog suda

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vestminsterski sud odlučio da izruči Duška Kneževića Crnoj Gori

Rađenović: Trajektna linija Kemenari-Lepetane besplatna mjesec dana

RADULOVIĆ ZA STANDARD: Predlog izmjena Zakona o oduzimanju imovine povući iz procedure, ovakav model ne postoji nigdje u svijetu

Milatović: Uprkos opstrukcijama, stvoreni uslovi da radimo za bolju Podgoricu