test

Bojović: Nijesmo saznali što Krivokapić misli o 1918, 13. julu i 21. maju 2006. godine

Standard

06/12/2020

13:28

Komentarišući ekspoze premijera Zdravka Krivokapića i sastav njegovog kabineta, bivši koordinator Pokreta za nezavisnost Rade Bojović kazao je da program nove Vlade niko nije mogao čuti, jer je izabrana “vlada bez programa”.

“Javnost je mogla čuti izlaganje Krivokapića koje je sadržalo populističke parole, zlurad osvrt na odlazeću vlast, suvoparan spisak želja, sporan personalni sastav i iščašenu organizaciju ministarstava”, ocijenio je Bojović.

On je dodao da je to je bilo očekivano jer je riječ o premijeru i izvršnoj vlasti koja je izabrana kao proizvod sprženih političkih odnosa unutar parlamentarne većine.

Bojović je kazao da nema sumnje da je riječ o oktroisanoj vladi gdje su dominirajuće snage unutar vladajuće većine, Demokratski front, Demokrate prihvatile ponižavajuće uslove.

“Dobijena je vlada koja je mješavina aktivista jedne klerikalne nevladine organizacije i pojedinaca koji su prihvatili da budu izabrani mimo stvarne političke volje, uz učešće nedozrelog predsjednika jedne stranke (URA) iza koje stoji stožerni provladin medij – Vijesti”, kazao je Bojović.

On smatra da nema sumnje da se radi o vladi faktičkog diskontinuiteta jer je riječ o raskidu sa – pravilima višestranačke demokratije, idejom sekularizma, građanskog i multietničkog društva.

“Kao i podmuklim velikosrpskim otklonom od istorijskog i identitetskog utemeljenja savremene Crne Gore i crnogorskog naroda koji, kao što znamo, nema rezervnu državu”, naveo je Bojović.

On je rekao da je to i vlada retoričkog diskontinuiteta u odnosu na kleptokratski kapitalizam, slabu pravnu državu, raspojasani organizovani kriminal i ukorijenjenu partitokratiju što se s pravom pripisuje bivšoj vlasti.

Bojović smatra da je riječ o izvršnoj vlasti o čijoj sudbini će odlučivati brojni interesi, počev od Brisela koji, kako je kazao, vladu smatra svojim zamorčetom.

“Preko Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je vladi podarila premijera očekujući da osnaži svoj privilegovani položaj i trajno prigrabi crnogorsku sakralnu i kulturnu baštinu, pa sve do Vučićeve vlade kojoj se pružila prilika da Crnu Goru koristi za svoje regionalne kalkulacije i velikosrpske planove”, ocijenio je Bojović.

On je kazao da je lijepo što premijer podsjeća da treba da živimo u bogatom, slobodnom, bezbjednom i moralnom društvu, što budući izbori treba da budu fer i pošteni, što svako treba da odgovara za počinjena nedjela i što država treba da se zasniva na evropskom putu i meritokratiji.

Bojović je rekao da nije lijepo kada premijer u izlaganju preskoči sto godina, pa ostaje nejasno na kojim se to vrijednostima zasniva proevropska Crna Gora, izuzmemo li briselske tehničke, političke i pravne kriterijume.

“Nijesmo saznali što Krivokapić misli o srpskoj okupaciji i teroru 1918, 13. julu i antifašističkoj partizanskoj i komunističkoj epopeji, crnogorskom antiratnom i suverenističkom pokretu početkom devedesetih godina, zločinačkoj i anticrnogorskoj velikosrpskoj postjugoslovenskoj politici ili o državotvornom, multietničkom i emancipatorskom 21. maju 2006. godine”, kazao je Bojović.

On je ocijenio da savremena kao i buduća Crna Gora bez oslonca na svoja herojska i civilizacijska pregnuća postaje prazna i bezvrijedna.

Bojović je rekao da pošto je Krivokapić izdanak onih političkih snaga koje maglovito prizivaju nekakav unutarcrnogorski sklad onda bi trebao da zna da je tzv. pomirenje moguće samo na afirmaciji najboljeg i najčasnijeg što je Crna Gora imala.

“A nikako na reviziji prošlosti niti četničkim tumaranjima poput savremenih laži o ugroženim Srbima, diskriminisanoj SPC i antisrpskom raspoloženju u Crnoj Gori, dok se istovremeno uz zdušnu podršku hegemonističkog Beograda sve čini da Crna Gora ne bude niti suverena, niti građanska, niti crnogorska”, kazao je Bojović.

On smatra da se ne radi o poremećenim srpsko-crnogorskim odnosima, već o trajno nepomirljivom sukobu između velikosrpske politike, s jedne strane, i crnogorskog državnog utemeljenja i nacionalnog osjećanja, s druge strane.

Bojović je ocijenio da će nova Vlada biti politički sputana, bez voljne podrške parlamentarne većine, opterećena sa stalnim trulim i svadljivim kompromisima i samim tim disfunkcionalna. „Njeni ekspertski dometi biće okovani populizmom, političkim neznanjem i slabim sistemskim snalaženjem“, ocijenio je Bojović.

On je zaključio da će Krivokapićevu vladu održavati Brisel, strah aktuelne većine od političke diskreditacije, kao i bojazan od povratka na vlast državotvornih stranaka.

“Zbog toga takva vlada može potrajati, nezavisno od isprepletanih interesa koji stoje iza nje. Ipak, što kraće bude trajala, tim će biti bolje po Crnu Goru”, smatra Bojović.

Samo integracija državotvornih stranaka i povlačenje njihovih lidera, uključujući i Mila Đukanovića, kao i stranačkih funkcionera opterećenih aferama ili dugim trajanjem u vlasti, može ubrzati oporavak crnogorske državotvorne i socijaldemokratske politike, kazap je Bojović.

On je ocijenio da se ključne državotvorne i programski bliske stranke Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemokrata (SD), od izbora 30. avgusta ponašaju jadno i malodušno.

“Svih ovih mjeseci svjedočimo o frustraciji, rasulu i odsustvu bilo kakve ozbiljnije političke misli i akcije. Najavljuju se i odlažu partijski kongresi, evidentno je odsustvo bilo kakve koordinacije ili saradnje, uočljiva je partijska feudalizacija i sve jača briga o liderskim, ličnim i usko-stranačkim interesima”, kazao je Bojović u intervjuu agenciji MINA.

On je rekao da sve to onespokojava državotvorno biračko tijelo i pokazuje u kojoj mjeri te stranke ne razumiju okolnosti u kojima su se našle, niti su spremne da razmišljaju o održivim rješenjima u nastaloj situaciji.

Bojović je kazao da je krajnje je vrijeme da se shvati da ulazimo u novo doba crnogorske politike i da takvo vrijeme traži šok terapiju, nove ideje, ljude i organizaciju i novu programsku politiku“, kazao je Bojović.

“Samo integracija ideološki srodnih stranaka (DPS, SDP, SD), uz povlačenje njihovih lidera, što uključuje i odlazak Đukanovića, kao i svih stranačkih funkcionera koji su opterećeni aferama ili dugim trajanjem u vlasti , može podstaći brz oporavak crnogorske državotvorne i socijaldemokratske politike”, ocijenio je Bojović.

On je rekao da suverenističke političke grupe drugih ideoloških profila treba da se ujedine u posebnu stranku, čime bi se, zajedno sa partijama manjinskih naroda, mogao relativno brzo stvoriti pobjednički blok utemeljen na idejama 21. maja.

“Potrebno je maksimalno ukrupniti snage, izabrati ljude čistih ruku i afirmisati pravednu, otvorenu i poštenu politiku, raskinuti sa teretima iz prošlosti i odlučno krenuti u pobjedničku kampanju”, ocijenio je Bojović.

On je kazao da je drugo pitanje to što je liderima i stranačkim funkcionerima bliža gubitnička šminkerska politika, lična i usko-stranačka kalkulacija od državnih interesa i ideje prosvjećenog građanskog društva.

“Ko sada ne shvata da je DPS delegitimizovan i sve više sklon daljem urušavanju, ili da su položaji SDPa i SDa neodrživi i na granici parlamentarnog cenzusa, onda tu teško da ima pomoći”, naveo je Bojović.

On smatra da zato samo objedinjavanje, političke i kadrovske reforme, kao i na talasu takvog koncepta formiranje državotvorne koalicije, pružaju šansu za formulisanje zanosne i pobjedničke politike.

Izvor: Mina/Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)