Izvor: Pobjeda

Boljević: Kontrola leta je morala da uzbuni Vojsku kada je sa radara nestao helikopter

Sudski vještak za elektroniku, telekomunikacije i vazduhoplovstvo Predrag Boljević ocijenio je da rješenje specijalnog državnog tužioca kojim je odbijena njegova krivična prijava zbog nezakonitog upada vazduhoplova Republike Srbije na teritoriju Crne Gore, 3. avgusta prošle godine, daje vjetar u leđa vojsci i policiji da ugrožavaju teritorijalni integritet naše zemlje.
Boljević: Kontrola leta je morala da uzbuni Vojsku kada je sa radara nestao helikopter

Predrag Boljević

Boljević je podnio krivičnu prijavu zbog omogućavanja većem broju stranih državljana da sa državnim vazduhoplovom Republike Srbije neovlašćeno uđu na teritoriju Crne Gore, bez prethodno pribavljene saglasnosti i znanja Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Crne Gore.

Prijavom je obuhvatio odlazećeg premijera Dritana Abazovića, zatim visoke policijske funkcionere, rukovodioca Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore, kao i zapošljene u kontroli leta u Podgorici i Aerodromima Crne Gore.

Boljević je uložio žalbu Vrhovnom državnom tužilaštvu.

U odbijajućem rješenju, pored ostalog, navodi se kako u letilici, koja se prizemljila u policijskom kampu na Zlatici, u Podgorici, nije bio patrijarh srpski Porfirije, već izvjesni Prvoslav Perić (svjetovno ime srpskog patrijarha)?! Piše i kako radar nije registrovao ovaj helikopter?!

Ovu informaciju objavio je M portal u subotu, a iz SDT-a do danas nijesu pojasnili skandalozne navode iz odbijajućeg rješenja.

Patrijarh srpski 3. avgusta prošle godine potpisao je u Podgorici takozvani „Temeljni ugovor“ sa Vladom Crne Gore, odnosno sada odlazećim premijerom Dritanom Abazovićem. Zbog ovog dokumenta Abazovićeva vlada izgubila je povjerenje većine u Skupštini Crne Gore.

SDT kaže da je preslušao audio zapise kontrole leta, da je pregledao radarske video zapise, ali, za divno čudo, naš SDT nije vidio da u periodu 9 sati i 05 minuta do 09 sati i 30 minuta na radaru nema helikoptera i da se odjednom u 09:31 pojavljuje u reonu Aerodroma Podgorica. To on, apsolutno, nije vidio jer nije znao što gleda, a nije imao stručno lice niti je htio da pozove stručno lice da mu kaže šta treba da gleda i šta treba da sluša. Kontrola leta Crne Gore je dobro znala da u međunarodnom vazdušnom saobraćaju jedino smije da sleti na Aerodrom Podgorica i Aerodrom Tivat, pa onda gdje hoće po Crnoj Gori i kontrola leta je znala da je, u onom trenutku kada je sa radara nestao helikopter, ona morala da uzbuni vojni vazduhoplovni centar Vojske Crne Gore – kazao je juče Predrag Boljević za Gradsku TV.

Očigledno je, smatra on, da je vojska sadejstvovala sa policijom i sakrila taj podatak od organa ove države koji je zadužen za bezbjednost neba.

Imamo situaciju da Kontrola leta zna da u reonu grada Podgorice slijeće državni helikopter MUP-a Srbije, da iz tog helikoptera izlaze određena lica i ona ne obavještava nikoga o tome, iako su, po Ustavu ove države, zaduženi da se staraju o integritetu vazdušnog i ostalog prostora u Crnoj Gori. Oni se pravdaju da je let najavljen kao privatan. Možemo, hipotetički, da dođemo u situaciju da vojska neke druge države, ne mora da bude Srbija, može da bude Rusija, Amerika… proglasi svoj helikopter sa vojnicima kao privatni, za svoje potrebe. I to će naša kontrola leta da primi zdravo za gotovo, ne mora nikome da se javlja, može da slijeće po Crnoj Gori i radi po Crnoj Gori šta hoće – objašnjava vještak.

Na opasnost od takve situacije upozoravao je, kaže Boljević, i prethodnu vlast.

Tražio sam da se to reguliše na drugačiji način, da se ne naruši bezbjednost i kontrola neba da bude u našim rukama. Nažalost, evo i ovo je primjer šta može da nam se desi i šta će nam se u budućnosti dešavati – zaključio je Boljević.

Gradska RTV obratila se i SDT-u tražeći pojašnjenje odluke, ali odgovor nijesu dobili.

Boljević je u krivičnoj prijavi naveo da je 3. avgusta u Crnu Goru doletjelo pet osoba državnim vazduhoplovom policijskih snaga Republike Srbije, te da je o tom letu bila upoznata i logistički ga skrivala Uprava policije Crne Gore, svjesno kršeći Zakon o vazdušnom saobraćaju i prateća podzakonska akta koja tretiraju uslove i način letjenja u Crnoj Gori.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

DRŽAVNI SKANDAL: Ko je kršio zakon: Sve tajne ,,leta X“

SINHRONIZOVANA AKCIJA: Helikopter MUP-a Srbije lažno evidentiran kao civilna letjelica, SEDAM MINUTA NESTAO SA RADARA, Kontrola letjenja ćutala

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

ABAZOVIĆEVA IGRA ŠAHA: Da li je premijer prisluškivan dok je ugrožavao nacionalnu bezbjednost sa helikopterima MUP-a Srbije i popovima SPC, bez znanja ANB-a?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

CIJENA POPULIZMA: Čađenović za pola januara oštetio CEDIS za 1,2 miliona eura, do kraja godine šteta 21,4 miliona

Pucnjava u Podgorici: Sa više hitaca iz pištolja teško ranjen Marjan Jovović, policija traga za počiniocem

Vukadinović: Sve osim Đukanovićeve kandidature značilo bi da DPS dobrovoljno pristaje na poraz

K(UL)t ličnosti: Dritanova parada za žitelje rodnog grada (VIDEO)