test

Bošnjak: Odnosi sa San Marinom građeni u duhu međusobnog razumijevanja i povjerenja

Standard

04/07/2022

18:14

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore dr Branka Bošnjak upriličila je danas ručak za kapetane regenata Republike San Marino Nj. E. Oskara Mine i Nj. E. Paola Rondelija, koji se nalaze u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Pozdravljajući visoke goste, potpredsjednica Bošnjak je kazala da su Crna Gora i San Marino prijateljske zemlje sa prostorom za dalje unaprjeđenje odnosa, budući da su obje države u Evropi koje, iako male, kako je rekla, imaju snage za velike stvari i procese.

Kazala je da smatra da je turizam važna grana za obje zemlje zbog čega je, vjeruje, važno držati se zajedno s obzirom da na tom polju postoji značajan prostor za saradnju. Istakla je posebno zdravstveni turizam budući da San Marino ima dobar zdravstveni sistem. Saradnja je moguća i dobrodošla i u oblasti nauke, dodala je potpredsjednica Bošnjak ponavljajući da ove dvije male države treba da pokažu sa kojim sve velikim potencijalima raspolažu. Postoje brojne oblasti u kojima postoji obostrani interes i mogućnosti za saradnju, od kojih su posebno važne ekonomija, turizam, kultura, nauka i obrazovanje, kazala je potpredsjednica Bošnjak.

Zajednički je ocijenjeno da su prethodne dvije godine trajanja krize izazvane pandemijom covid 19 bile posebno izazovne kako za Crnu Goru tako i za San Marino.

Crna Gora i San Marino imaju mnoge sličnosti, dugu i bogatu istoriju i značajno kulturno nasljeđe i prepoznate su kao zemlje koje poštuju tradiciju, a u isto vrijeme su posvećene afirmaciji evropskih vrijednosti, bezbjednosti i mira, rekla je potpredsjednica Bošnjak. Ona je naglasila potrebu za uspostavljanje intenzivnije parlamentarne saradnje kroz direktne kontakte parlamentarnih odbora za međunarodne odnose.

Potpredsjednica Bošnjak kazala je visokim gostima da proces evropske integracije nema alternativu, te da je Crna Gora čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala prva sljedeća članica EU.

Visoke goste zanimao je način funkcionisanja crnogorskog parlamenta pa je potpredjednica Bošnjak iskoristila da ih upozna i sa radom Ženskog kluba na koji je, kako je istakla, posebno ponosna.

Zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi Crne Gore i San Marina dobri, da su od obnove crnogorske nezavisnosti građeni u duhu međusobnog razumijevanja i povjerenja, ali i da postoji značajan prostor za njihovo dalje unaprjeđenje.

Posebno je značajno intenziviranja političkog dijaloga i u tom kontekstu je važna prva zvanična posjeta jednog državnika iz Crne Gore, predsjednika Mila Đukanovića San Marinu 3 – 4. marta 2022. godine, kojom prilikom je i odlikovan najvišim ordenom San Marina – Vitezom velikog krsta.

Radnom ručku koji je organizovala potpredsjednica Skupštine Crne Gore, prisustvovali su i ministri Luka Bekari i Fabijo Rigi, te ambasadorka Republike San Marino u Crnoj Gori Kjara Kardonja dok su crnogorsku delegaciju činili poslanici Miodrag Lekić, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrija Nikolić, zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, poslanice Vesna Pavićević i dr Tamara Vujović kao i Nj.E. Milena Šofranac Ljubojević, ambasadorka Crne Gore u Republici San Marino.

Ostavite komentar

Komentari (0)