Izvor: Pobjeda

Bošnjak: Studenti da budu uključeni u izbor rektora Univerziteta

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak sastala se danas sa predstavnicima Studentskog parlamenta u vezi sa izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.
Bošnjak: Studenti da budu uključeni u izbor rektora Univerziteta

Foto: Skupština CG

Podsjećamo, ona je aktivirala u Skupštini svoje predložene izmjene Zakona od prije dvije godine da ubuduće rektora Univerziteta Crne Gore bira akademsko osoblje na neposrednim izborima, putem glasanja, kao na predsjedničkim izborima.

“Imali smo konstruktivan dijalog. Ponudila sam rješenje koje sam obećala studentima – da imaju pravo, u procentu u kojem učestvuju u organima Univerziteta, da budu aktivni i učestvuju u izboru rektora. Složili smo da je potrebno utvrditi novi Zakon o visokom obrazovanju koji će ukloniti neke probleme sa kojima se susreću akademska zajednica, kao i studenti”, kazala je Bošnjak.

Predsjednik Studentskog parlamenta Andrej Vukčević poručio je da se to tijelo zalaže za cjelokupnu reformu visokog obrazovanja, dodajući da očekuju da će se novi Zakon što prije donijeti.

“Neki predlozi koje mi imamo, nama su svakako prioritetni više nego postupak izbora novog rektora. Ipak, u cilju što bolje saradnje, razmotrićemo novi model koji je predsjednica Bošnjak ponudila kada je riječ o izboru rektora Univerziteta. Nastojaćemo da što skorije obavijestimo potpredsjednicu Skupštine o našem konačnom stavu”, istakao je Vukčević.

Bošnjak je saopštila da će sačekati odluku Studentskog parlamenta i da će nakon toga početi sa amandmanskim djelovanjem, te blagovremeno obavijestiti javnost o modelu izmjena Zakona o visokom obrazovanju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Skupština u načelu usvojila izmjene Zakona o predsjedniku

U sekularnoj zemlji sveštenik ne može da zastupa Vladu na državnom univerzitetu

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SDT ispituje kako su dodjeljivani stambeni krediti funkcionerima

ABAZOVIĆ: CG nije potpuno očišćena od kriminala i korupcije, uz pomoć koja stiže u januaru biće još bolje

Uredništvo RTCG-a: Izvinjavamo se Vukoviću zbog neprijatnosti, tekst objavljen greškom

Istanbul utočište škaljaraca i kavčana: Kriju se pod lažnim identitetima, žive na visokoj nozi