test

Bošnjak: Studenti da budu uključeni u izbor rektora Univerziteta

Standard

08/11/2022

15:32

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak sastala se danas sa predstavnicima Studentskog parlamenta u vezi sa izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.



Podsjećamo, ona je aktivirala u Skupštini svoje predložene izmjene Zakona od prije dvije godine da ubuduće rektora Univerziteta Crne Gore bira akademsko osoblje na neposrednim izborima, putem glasanja, kao na predsjedničkim izborima.

“Imali smo konstruktivan dijalog. Ponudila sam rješenje koje sam obećala studentima – da imaju pravo, u procentu u kojem učestvuju u organima Univerziteta, da budu aktivni i učestvuju u izboru rektora. Složili smo da je potrebno utvrditi novi Zakon o visokom obrazovanju koji će ukloniti neke probleme sa kojima se susreću akademska zajednica, kao i studenti”, kazala je Bošnjak.

Predsjednik Studentskog parlamenta Andrej Vukčević poručio je da se to tijelo zalaže za cjelokupnu reformu visokog obrazovanja, dodajući da očekuju da će se novi Zakon što prije donijeti.

“Neki predlozi koje mi imamo, nama su svakako prioritetni više nego postupak izbora novog rektora. Ipak, u cilju što bolje saradnje, razmotrićemo novi model koji je predsjednica Bošnjak ponudila kada je riječ o izboru rektora Univerziteta. Nastojaćemo da što skorije obavijestimo potpredsjednicu Skupštine o našem konačnom stavu”, istakao je Vukčević.

Bošnjak je saopštila da će sačekati odluku Studentskog parlamenta i da će nakon toga početi sa amandmanskim djelovanjem, te blagovremeno obavijestiti javnost o modelu izmjena Zakona o visokom obrazovanju.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Skupština CG

Ostavite komentar

Komentari (0)