test

Bošnjak: U vladi da bude najmanje 30 odsto žena, Jelušić: Moraju biti vidljivije

Standard

19/04/2022

08:04

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i predsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak apelovala je na mandatara Dritana Abazovića da u budućoj vladi bude najmanje 30 odsto žena, iako bi, kako je rekla, trebalo da ih bude i 50 odsto.



– Ako hoće vlada da bude reformska i evropska, zbog čega se navodno i formira, onda treba da bude rodno izbalansirana. Iako Pokret za promjene (PzP) neće podržati formiranje manjinske vlade, to ni ne znači da kao potpredsjednica Skupštine i predsjednica Ženskog kluba neću da iskažem stav da, ako dođe do formiranja, to treba da bude rodno izbalansirana vlada – rekla je Bošnjak u Jutarnjem programu TVCG-a.

To što će Ana Novaković-Đurović biti kandidat Ure za ministarku ekologije i urbanizma, a Maša Vlaović je najozbiljniji mjesto ministarke kulture i medija, Bošnjak kaže da nije dovoljno.

– Zato ponovo apelujem na mandatara i sve partije koje bi trebalo da formiraju manjinsku vladu i podrže je da ne dozvole da to ne bude rodno neizbalansirana vlada – poručila je Bošnjak.

Poslanica koalicije “Crno na bijelo” i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić kazala je da ona dolazi iz političke grupacije koja predlaže i ističe žene, ali napominje da su partije i dalje te koje primarno okupljaju i stimulišu muškarce.

– Načelno se u istraživanjima pokazalo da, kada ima više žena ima više i poštovanja i konsenzusa – istakla je Jelušić.

On je upitala šta bi se desilo kada bi se javilo 51 odsto žena i poručilo da neće da glasaju za vladu u kojoj nema njih kao predstavnica.

– Moraju se žene u izvršnoj vlasti učiniti vidljivijima – poručila je Jelušić.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

Ako hoće vlada da bude reformska i evropska, zbog čega se navodno i formira, onda treba da bude rodno izbalansirana

Ostavite komentar

Komentari (0)