test

BRAJOVIĆ ZA STANDARD: Većinska Crna Gora neće dozvoliti ugrožavanje vrijednosti za koje su naši preci ginuli i na kojima naša država počiva

A. Tahirović

22/05/2021

12:00

Crna Gora je, u proteklih 15 godina, postigla značajan napredak u svim oblastima. Ona je danas, na međunarodnom planu, respektabilan partner u društvu najrazvijenijih svjetskih sila – članica NATO saveza i lider u regionu kada su evropske integracije u pitanju. Ili je to, makar, bio slučaj do 30. avgusta prošle godine, priča u intervjuu za Standard predsjednik Socijaldemokrata i poslanik Ivan Brajović.

Prosječna plata i penzija su uvećane gotovo duplo. Realizovani su značajni infrastrukturni projekti, rađeno je na poboljšanju putne infrastrukture, izgrađeni su brojni novi turistički kapaciteti, a značajne investicije nijesu izostale ni u energetskom sektoru. Snažan investicioni ciklus doprinio je značajnom poboljšanju uslova školovanja, a unaprijeđena je i zdravstvena zaštita svakog stanovnika Crne Gore. Smatram da urađenim možemo i trebamo biti zadovoljni, ali svakako, kao realan čovjek, mislim da je bilo prostora gdje se moglo uraditi i više i bolje”, kazao je Brajović na pitanje šta se u Crnoj Gori promijenilo za 15 godina.

Nažalost, dodaje Brajović, u posljednjih pola godine, uslijedile su promjene koje bi okarakterisao negativnim.

Crna Gora je dobila novu Vladu koju sasvim osnovano možemo okarakterisati jednonacionalnom i jednovjerskom. Osim što pokazuju elementarno neznanje, neprofesionalizam i neposvećenost, nova Vlada i nova većina prijete da naruše najveće bogatstvo ove države – građanski, sekularni i antifašistički karakter, multivjerski i multinacionalni sklad u Crnoj Gori”, rekao je on.

Na pitanje da li je Crna Gora danas nezavisna država, suštinski, ne deklarativno, Brajović ističe da je nažalost, prilično vidljivo da se danas Crnom Gorom pokušava upravljati iz nekih drugih centara moći.

Nova Vlada ima podređen odnos prema susjednoj Srbiji, a više puta se crnogorska javnost sama mogla uvjeriti da neke od najvažnijih odluka u državi ne donosi Vlada, već Srpska pravoslavna crkva. Ovakvo stanje je izuzetno loše za Crnu Goru i prijeti da i te kako uzdrma temelje na kojima ova država počiva. U tom smislu, nadam se i očekujem da će ova Vlada, koja se konstantno ponaša kao nečiji vazal, u što skorijem periodu izgubiti povjerenje i da će Crna Gora opet biti ono što je bila u periodu od povratka nezavisnosti do kraja avgusta prošle godine – nezavisna država u punom smislu te riječi, o čijoj se sudbini odlučivalo unutar granica Crne Gore”, kazao je on u intervjuu za Standard.

Kada govorimo o položaju u međunarodnoj zajednici, predsjednik Socijaldemokrata navodi da je učinjeno mnogo.

Crna Gora je vrlo brzo, poslije 21. maja 2006. godine, postala članica najvažnijih međunarodnih organizacija – UN-a, OEBS-a, Savjeta Evrope, a 2017. i punopravna članica NATO saveza. Sama činjenica da je Crna Gora danas u društvu najrazvijenijih država svijeta, najbolje govori o kvalitetu njene vanjske politike u ovih 15 godina. Crna Gora je, takođe, bila primjer dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama regiona i prepoznat faktor mira i stabilnosti od strane naših međunarodnih partnera”, istakao je Brajović.

Odgovarajući na pitanje da li ima bojazan da bi taj 15-godišnji rad i trud mogao postati uzaludan, Brajović kaže da nakon svega što smo imali prilike da vidimo od avgustovskih izbora prošle godine do danas, postoji bojazan.

Mi smo već imali par diplomatskih skandala najviših državnih funkcionera, počev od premijera i famozne čestitke neustavnog Dana RS, čime je kredibilitet Crne Gore u odnosima sa BIH i te kako narušen, pa preko incidenta koji je izazvao potpredsjednik Vlade govoreći o dugu Crne Gore prema Kini kao našem značajnom partneru, tražeći pomoć od EU kako bi se prekinuo taj „štetan uticaj“. Podsjetiću, ovo nije prvi put da potpredsjednik Vlade izaziva diplomatske skandale kada je Kina u pitanju, već je to učinio i kao poslanik u Parlamentu Crne Gore boraveći u „službenoj posjeti“ Tajvanu, čime je, slučajno ili namjerno, djelovao u pravcu narušavanja teritorijalnog integriteta Kine”, kazao je on.

Osim toga, kako ističe, nova Vlada u nekim pitanjima ne uvažava stavove partnera iz EU, pa smo prije samo nekoliko dana u Parlamentu imali usvajanje Zakona o tužilaštvu koji nije dobio pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, što na najbolji način oslikava odnos vlasti prema evropskim integracijama Crne Gore i njenoj budućnosti u EU.

No, Brajović je ipak uvjeren da građanska, proevropska Crna Gora neće dozvoliti da se tako nešto dogodi.

Pitali smo Ivana Brajovića, jesu li na dan 15. godišnjice njene nezavisnosti vrijednosti građanske, multietničke i antifašističke države i dalje simbol Crne Gore.

Ubijeđen sam da jesu. I ubijeđen sam da nema te vlasti, političkog subjekta ili osobe koja može iskorijeniti duboku tradiciju njegovanja građanske, multietničke i antifašističke države kod naših sugrađanki i sugrađana. Nažalost, rekao bih da se u javnosti kreira suprotna slika, ne iz razloga što su oni koji baštine neke druge vrijednosti, ako ih možemo tako nazvati, brojniji, već samo i isključivo zato što su glasniji. Dakle, sasvim je jasno da vrijednosti građanske, multietničke i antifašističke države jesu u određenoj mjeri ugrožene od strane aktuelne Vlade i parlamentarne većine, ali sam, ponavljam, ubijeđen da većinska Crna Gora nikad neće dozvoliti bilo kome da ugrozi ove vrijednosti, za koje su naši preci ginuli i na kojima naša država počiva”, odgovorio je on Standardu.

Kada je riječ o budućnosti naše države, Brajović na pitanje da li će Crna Gora moći uspješno da nastavi putem EU integracija i kakvih 15 narednih godina joj predviđa, kaže da je to sa ovom i ovakvom Vladom i većinom u Parlamentu, teško.

No, to ne umanjuje moj optimizam jer sam uvjeren da ideologija i politika koje su trenutno na vlasti ne mogu dugo da se zadrže u Crnoj Gori. Ovo je ipak država u kojoj se dominantno baštine neke druge vrijednosti. Ovo je građanska, evropska, multivjerska, multinacionalna, antifašistička i sekularna Crna Gora i ona jedino tako može opstati. Koliko će nas, nažalost, djelovanje ove Vlade usporiti kada su EU integracije u pitanju, ostaje da vidimo. To i te kako zavisi od njenog trajanja, a donekle i od spremnosti naših međunarodnih partnera da žmure na jedno oko i dopuštaju da razaranje građanskog tkiva Crne Gore i evidentno skretanje sa njenog evropskog puta prolaze uz njihove prilično nemušte reakcije, ili uz njihov potpuni izostanak”, zaključio je Brajović u intervjuu za Standard.

Ostavite komentar

Komentari (0)