Laličić: Zakon u ovakom obliku protivustavan; Koprivica: Ovakvu odluku smo već imali 2006. godine

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić je poručila da se neće izviniti predsjedniku Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Damiru Šehoviću što nije prisustvovala jučerašnjoj sjednici tog tijela, te istakla da ga se ne boji.
Laličić: Zakon u ovakom obliku protivustavan; Koprivica: Ovakvu odluku smo već imali 2006. godine

U Skupštini je počela sjednica Zakonodavnog odbora a na dnevnom redu je:

1.Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu;

2.Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi;

3.Predlog zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima.

Na početku sjednice Andrija Popović iz Liberalne partije nije primijetio da je u sali i ministarka Vesna Bratović na šta je ona šaljivo odgovorila “Ja sam vama izgleda stvarno sve ljepša iz dana u dan”.

“Danas ste mi najljepši kada se došli za ovo”, odgovorio je Popović.

Bratić je potom kazala da se izvinjava Skupštini Crne Gore jer juče nije prisustvovala Odboru ali da se neće izviniti predsjedniku Odbora Damiru Šehoviću.

Istovremeno se neću izviniti predsjedavajućem Odbora Damiru Šehoviću, ni sad ni nikad. Jer ja njemu nisam došla četiri puta nisam došla na odbor, a on meni 104 puta kada sam kao profesor Filološkog fakulteta molili kao predsjednik Sindikata, da obrati pažnju na saradnike u nastavi sa doktoratom i da me primi na razgovor. Izvinjavam se, zloupotrijebila sam ovu priliku ali građani Crne Gore mora da znaju da se ja Damira Šehovića ne bojim – kazala je Bratić.

Odbor je potom sa 10 glasova za podržao Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

Poslanik Momo Koprivica je o drugoj tački dnevnog reda, kazao da se u Crnoj Gori izbori održavaju jedni za drugim u različitim izbornim intervalima, te da je takav način neprihvatljiv.

“Ovim predlogom stvaraju se pretpostavke o objedinjavanju lokalnih izbora u 17 opština i to bi bio jedan važan korak u postizanju nečega što je Evropski zahtjev”, kaže Koprivica.

On je podsjetio da je to zadatak Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu – da se stvore normativne pretpostavke za objedinjavanje lokalnih izbora.

Poslanica DPS-a, je istakla da je mislila da će se ovaj zakon povući sa dnevnog reda.

“Mislim da je zakon nije u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom, i klub poslanika DPS-a neće glasati za ovakav predlog.

Popović je kazao da je Zakon u ovakom obliku protivustavan i protivzakonit.

“Ako ni zbog čega drugog, što bi se tim odbornicima mandat povećao za nekih pola godine, a znamo da po Ustavu i zakonu mandat traje četiri godine. Objedinjeni lokalni izbori u sve 24 opštine svakako da je, za Liberale, veoma prihvatljivo, ali to se mora odraditi u skopu Odbora za izbornu reformu a ne ovako pravnom silom”, kaže Popović.

Ovo kaže Popović, Liberalna partija neće podržati.

Marta Šćepanović (DPS) je istakla da ne zna kako će da ide retroaktivna primjena ovog zakona.

Rekla je da je čudi to što se ovaj predlog zakona u proceduri našao 16. jula, a kad su se održavali u Nikšiću i Herceg Novom nije se taj zakon pominjao.

“U kontekstu konsenzusa, mogli smo mi ovaj zakon da predlažemo gdje nam odgovara i gdje nam ne odgovara. Ja ne znam ko će dati razloge da je ovo sa Ustavom i zakonom.”, kaže ona.

Zakon, kako kaže, mora jasno da se odredi za povratno dejstvo zakona.

“Jedan od ciljeva je bio način na koji da se dođe do toga da se odrede izbori u jednom danu. Jasno je da ovakav zakon definitivnio nije u skladu sa Ustavom i Zakonom. Ispada da mi norme tumačimo na jedan način, a kolege iz vlasti na drugi način. Izbori u jednom danu da, ali konsenzusom da se dođe do toga, sa dvije trećine, a ne na ovakav način. Da se izbjegne dogovor sa opozicijom i da se malo po malo oduzimaju nadležnosti predsjednika države”, kaže ona.

Koprivica je odgovorio da ovlašćenje predsjednika da propisuje izbore nije propisano Ustavom. To nije Ustavno ovlašćenje, nego, kako kaže, njegovo zakonsko.

“Njegovo ovlašćenje da raspisuje izbore nije ustavnog nego zakonskog karaktera. Ustav dozvoljava retoaktivno dejstvo ako je to u javnom interesu”, kaže koprivica.

Što se tiče produženja mandata, Koprivica kaže da taj mandat nije propisan Ustavom. Već zakonom kojim ga oni mijenjaju sada.

“Ustav nema nijednu normu o dužini mandata jedinica lokalne samouprave. Skupština CG je i 2006. donijela istovjetnu odredbu, tako da smo ovaj Zakon već imali”, kaže Koprivica.

Laličić je kazala Koprivici da ni on ne vjeruje u ono šta priča.

“Razumijem da vi danas morate da branite danas ono što je neodbranjivo. Čuli smo danas novo tumačenje retroaktivnosti zakona, biće to prilog pravnoj teoriji, ali ostavimo to. Pravni osnov za raspisivanje izbora stoji u članu 95 Ustavu, u Zakonu 13 Zakona o izboru poslanika i namjesnika i članu 37 Zakona o lokalnoj samoupravi”,  kazala je ona.

Šćepanović je kazala da od Koprivice nije čula nijedan pravni odgovor na njeno pitanje, već je odgovor na sve “Milo Đukanović i DPS”.

Ona je upitala zašto nije bio javni intres da se mijenja ovaj zakon kada su bili izbori u Nikšiću i Herceg Novom.

“Da li su objedinjeni izbori u tim opštinama, ako se pomjere izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju koji su zakazani 5. decembra”, kazala je ona.

Koprivica je kazao da niko od političkih aktera ne spori objedinjavanje izbora.

“Ovim zakonom se ne uskraćuju bilo kakva prava bilo kome. Mi ne izbjegavamo Odbor za izbornu reformu, zna se ko ga je ranije bojkotovao”, poručio je Koprivica.

On je dodao da će raditi na tome da izbori u svim lokalnim samoupravama, kao i parlamentarni izbori budu u jednom danu, te da će to biti trijumf demokratije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Belada: Simuliranje prava i pravde

Čirgić: Ministarstvo priprema teren za gašenje FCJK; Koprivica: Država morala da uspori isplate onima koji nijesu u okviru UCG

Koprivica: Poslanički klubovi ne smiju oklijevati sa izbornim reformama

Papović: Da li priznajete genocid u Srebrenici, Bratić: Neću vas udostojiti odgovora

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Šeki Radončić tvrdi: Rešetnjikov priznao da su Rusi planirali ubistvo Đukanovića

Krivokapić: Predviđeno 117 novih projekata, za kulturu 15 jer je ona najveća vrijednost države

Vuković povodom izjave Danilovića: Malena je snaga intelektualne nejači i kad joj pozicija daje moć

Posljednja ponuda DF-a: Podržaće mandatara na predlog Demokrata i URE, dogovor o novoj vladi do 10. decembra