test

Bregu: Potpisani sporazumi o mobilnosti doprijeće sada do naših građana

Standard

03/11/2022

14:53

Šefovi vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisali su tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte, na samitu u sklopu Berlinskog procesa koji je održan danas u glavnom gradu Njemačke.



„Iako otpisani kao skoro nemogući, nakon teške i komplikovane dvije godine, tri glavna sporazuma o mobilnosti koja je koordinisalo Vijeće za regionalnu saradnju konačno su ugledala svjetlo dana. Danas dopiru do onih kojima su namijenjeni, a to su naši građani! Slično široko rasprostranjenom uticaju regionalnog sporazuma o smanjenju cijena rominga i zelenih koridora, njihov uticaj na terenu će biti direktan i konkretan. To doprinosi ravnomjernoj izgradnji mostova koji su i dalje potrebni u našem regionu, kao i mostova sa Evropskom unijom,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na samitu.

Njemački kancelar Olaf Šolc se zahvalio Vijeću za regionalnu saradnju na odlično obavljenom poslu u protekle dvije godine na olakšavanju sklapanja tri sporazuma o mobilnosti te pozvao na ubrzavanje regionalne saradnje i procesa evropske integracije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je ovo veliki iskorak ka integraciji u zajedničko regionalno tržište, jer se ljudima daje mogućnost da prošire iskustva i daju ono najbolje regionu.

U zaključcima predsjedavajućeg, učesnici Berlinskog procesa su potvrdili ključnu ulogu ovog procesa kao pokretača regionalne saradnje kojim se ubrzava proces integracije sa Evropskom unijom i pohvalili su napore koje je Zapadni Balkan uložio u provođenje zajedničkog regionalnog tržišta, kao i ključnu koordinacionu ulogu Vijeća za regionalnu saradnju i CEFTA-e u uspješnim pregovorima o zaključivanju sporazuma o mobilnosti u okviru zajedničkog regionalnog tržišta.

„Nadajući se brzom postupku ratifikacije, nastavićemo da podržavamo provođenje i upravljanje sporazumima tako da njihove predviđene koristi što prije dopru do onih kojima su namijenjene. Sa ovim zamahom i ohrabrenjem na umu, krajnje je vrijeme da se slijedi pionirski primjer zemalja članica EU koje su se pridružile inicijativi zelenih koridora i da smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana postane dobar primjer. Radujemo se i drugim konkretnim rezultatima za samit Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se u decembru održava u Tirani. U ovim teškim vremenima potrebne su nam ove, ali i brojne druge mjere integracije u oblasti energetike, kibernetičke otpornosti, dezinformacija, i slično. Kao sveobuhvatan regionalni mehanizam, Vijeće za regionalnu saradnju je spremno da između samita doprinese provedivosti procesa,“ zaključila je Bregu.

Potvrđujući da se energetska kriza i prelazak na obnovljivu energiju mogu iznijeti samo zajedničkom regionalnom saradnjom, učesnici samita su se složili da Evropa treba razmisliti o snabdijevanju energijom i energetskoj sigurnosti te kako obezbjediti pristupačnu i pouzdanu energiju i boriti se protiv klimatskih promjena, ali i raditi na smanjivanju zagađenja okoliša. U tu svrhu lideri šest ekonomija Zapadnog Balkana su usvojili Zajedničku deklaraciju o energetskoj sigurnosti i zelenoj tranziciji na Zapadnom Balkanu. Učesnici su potvrdili posvećenost regiona Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, još jednom programu koji koordinira Vijeće za regionalnu saradnju, u cilju osiguranja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Učesnici samita su naglasili želju za nastavkom Berlinskog procesa kako bi se iskoristio puni potencijal poboljšane i inkluzivne regionalne saradnje i saglasili su se da se naredni samit u okviru Berlinskog procesa 2023. godine održi u Albaniji.

Izvor (naslovna fotografija):

RCC

Ostavite komentar

Komentari (0)