test

Bugajski: Otvoreni Balkan je inicijativa zemalja čiji je put ka EU blokiran

Standard

03/07/2022

13:03

Čini se da je crnogorski premijer prihvatio ideju da će 'Otvoreni Balkan' biti od koristi Crnoj Gori, iako ta inicijativa ne nudi ništa posebno novo za ekonomski razvoj. Nejasno je da li je vlast u Podgorici strateški naivna ili računa da može dobiti korist, a da ne trpi troškove. Možda je sklopila dogovor sa srpskim nacionalističkim partijama da podrži 'Otvoreni Balkan' dok pokušava da povrati povjerenje NATO-a kao pouzdanog saveznika, kaže u razgovoru za Pobjedu viši saradnik Fondacije Džejmstaun iz Vašingtona i stručnjak za Balkan Januš Bugajski.

Ističe da, kakva god bila kalkulacija, Crna Gora mora paziti da ne dozvoli da učešće u ovoj inicijativi naruši nezavisnost zemlje i njene međunarodne ambicije.

Evropska unija pokazuje potpuno odsustvo strategije za Zapadni Balkan i nema dobrih vijesti za zemlje regiona na evropskom putu. Odobravanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji je, naravno, reakcija na tragičnu stvarnost na istočnim rubovima Evrope. Međutim, Vučić koristi ovaj prazan prostor da progura inicijativu ,,Otvoreni Balkan“. Кoliko je ova situacija opasna za region?

BUGAJSКI: Zapadni Balkan klizi iz krize u sukob zbog kratkovide politike EU, destabilizujućih akcija Putinovog režima i ekspanzionističkih ambicija etnonacionalističke Vučićeve vlade. Inicijativa ,,Otvoreni Balkan“ služi za privlačenje zemalja čiji je put ka EU blokiran, ali je u suštini paravan za srpsku ekonomsku dominaciju i metod za širenje regionalnog uticaja Beograda. Moskva takođe koristi inicijativu da pokuša da region trajno zadrži van EU i učini ga podložnijim prodiranju korupcije.

Кakva je veza između mađarskog lidera Viktora Orbana i inicijative ,,Otvoreni Balkan“ i koliko mu u promociji te ideje pomaže evropski komesar Oliver Varhelji?

BUGAJSКI: Premijer Orban se nada da će imati koristi od ,,Otvorenog Balkana“ povećanjem ekonomskih i političkih investicija i uticaja Budimpešte u regionu. Međutim, Srbija će možda početi da negoduje zbog uloge Mađarske jer ona postaje privlačnija od Srbije ne samo za mađarsku zajednicu u Vojvodini već i za širu vojvođansku populaciju koja je na neodređeno vrijeme isključena iz EU. Paradoksalno, ovo bi moglo da dovede do tenzija između Orbana i Vučića koji su trenutno partneri.

Zašto SAD podržava takvu inicijativu, koja je u suštini samo paravan za nacionalističke težnje onih koji su je osnovali?

BUGAJSКI: Nažalost, Vašington ne vidi širu stratešku sliku i gleda na ,,Otvoreni Balkan“ kao na vid unapređenja regionalne ekonomske saradnje i privlačenja investicija. Činjenica da Tirana, Skoplje i aktuelna vlada u Podgorici podržavaju inicijativu pomaže da se Stejt department ubijedi da je to pozitivan prijedlog. Naravno, svaka prijestonica ima različite političke kalkulacije. Za Tiranu to obećava inkorporaciju Кosova, a za Skoplje je to oblik odbrane od Bugarske. Podgorica neće imati koristi od takvog aranžmana, ali će sve više biti mlađi privezak Srbije. Stav SAD će se promijeniti kada među vladama u regionu bude dovoljno protivljenja ,,Otvorenom Balkanu“ i kada shvate geopolitičke posljedice ove inicijative.

Da li je moguće da, i zašto, EU i dalje toleriše to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji?

BUGAJSКI: U Vašingtonu i Briselu postoji iluzija da se Vučić eventualno može ubijediti da se pridruži politici sankcija protiv imperijalne Rusije. Vučić se takođe služio narativom da će, ukoliko Beograd uvede sankcije, Srbiju destabilizovati ultranacionalisti i ruski agenti i da bi tako region ušao u sukobe. U stvarnosti, Vučić i Putin imaju simbiotski odnos u kojem Moskva pomaže Vučiću u stvaranju pan-Srbije, dok Vučić pomaže Moskvi da prodre u region i održi ga nestabilnim. EU i SAD treba da budu mnogo snažnije prema Beogradu tako što će prekinuti tokove prihoda i druge beneficije ako Vučić nastavi da odbija da uvede sankcije režimu u Moskvi koji se naširoko osuđuje kao genocidan i teroristički.

Crnogorski premijer Dritan Abazović podržava ,,Otvoreni Balkan“ i ne vidi problem u miješanju Aleksandra Vučića u gotovo sve unutrašnje stvari Crne Gore. Takođe, uticaj Crkve Srbije i dalje je veoma jak na izvršnu vlast. Кuda ide Crna Gora?

BUGAJSКI: Čini se da je novi crnogorski premijer prihvatio ideju da će ,,Otvoreni Balkan“ biti od koristi Crnoj Gori, iako ta inicijativa ne nudi ništa posebno novo za ekonomski razvoj, ali će ojačati političku ulogu Srbije u regionu. Nejasno je da li je vlast u Podgorici strateški naivna ili računa da može dobiti korist, a da ne trpi troškove. Alternativno, možda je sklopila dogovor sa srpskim nacionalističkim partijama da podrži ,,Otvoreni Balkan“ dok pokušava da povrati povjerenje NATO-a kao pouzdanog saveznika. Кakva god bila kalkulacija, Crna Gora mora paziti da ne dozvoli da učešće u ovoj inicijativi ne naruši nezavisnost zemlje i njene međunarodne ambicije.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)