Duel Ćalović Marković i Katnića oko Đukanovićevih Trastova i borbe protiv kriminala

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković optužila je Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da se 'pravi lud' jer je jasno da je predsjednik Crne Gore učinio sve da sakrije da je vlasnik trasta u ofšor zoni. Katnić je sa druge strane kazao da se Ćalović Marković trudi da ga na sve načine prikaže kao advokata i zaštitnika Đukanovića, iako će, kako je rekao, saslušati predsjednika i nakon toga odlučiti da li će sprovesti ili odbaciti istragu.
Duel Ćalović Marković i Katnića oko Đukanovićevih Trastova i borbe protiv kriminala

Foto: screenshoot Vijesti

Ćalović Marković je u tv duelu u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti sa glavnim specijalnim državnim tužiocem Milivojem Katnićem rekla da očekuju da institucije provjere zbog čega je trast napravljen.

“U teoriji se prave da bi se u njih stavljala imovina, a ne da bi se od njih pravile firme”, kazala je Ćalović Marković.

Sva dokumentacija se, prema njegovim riječima, nalazi u Švajcarskoj o trastu koji će, dodaje, pokazati da li u njemu nešto ima ili ne.

“Koji je to posao koji je Đukanović htio da obavlja sa Britanskih Djevičanskih Ostrva? Da li je htio da uzgaja ljubičice? Nikad nije odgovorio na to pitanje”, navela je Ćalović Marković.

Đukanović, dodaje, tek kad mu se predoče dokazi on prizna.

MANS je u nedjelju u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri” objavila da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine potpisali tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom skrivajući se iza, kako su naveli, komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Ćalović Marković je rekla da su Đukanovića “uhvatili da ne govori istinu” samim tim što nije rekao da ima firmu u ofšor zoni.

Katnić je rekao da je došao u emisiju kao glavni specijalni tužilac, a ne kao privatno lice, tako ne bi došao “ni da bi mu Patagoniju poklonili”.

“Ovo je urađeno da se večeras ne bi znalo u kojoj su ulozi naši gosti. Koleginica je državni službenik i direktorice MANS-a i ne znam koje podatke koristi i koje će nam dostaviti”, naveo je Katnić imajući primjedbu na najavu emisije.

Dodaje da su za duel potrebne dvije kompatibilne osobe što on i Ćalović Marković nijesu, jer je on pravnik a ona ekonomista.

Na pitanje zbog čega bi neko drugi put dovodio u zabludu javnost i otvarao ofšor firme da preko njih ne bi radio ništa, Katnić je kazao da oni sprovode ispitni postupak u redovnoj proceduri, nakon čega će donijeti odluku da li se odbacuje prijava ili se otvara istraga.

Katnić je kazao da se sva dokumentacija nalazi u Švajcarskoj o trastu koji će, navodi, pokazati da li u njemu nešto ima ili ne.

“Mi smo sve ispitali, došli do banke u Švajcarskoj koja nam je rekla da je sve zakonito. Vi se trudite da me prikažete kao advokata Mila Đukanovića i njegovog zaštitnika. Ako bude postojala osnovana sumnja prema Đukanoviću će se postupiti prema svakom drugom građaninu, tražiće se skidanje imuniteta i pokrenuće se postupak”, naveo je Katnić.

Ćalović Marković kazala je da je Katniću normalno da Đukanović krije firme i trastove zato što on sam krije imovinu.

Navela je da je Katnić kupio stan 2009. godine za 67.800 eura i prodao taj isti četiri mjeseca kasnije za 96.000 eura, odnosno da je stan kupio “njegov kum”, a to u izvještaju nije navedeno.

“Kupio sam stan u Dalmatinskoj ulici i prijavio ga”, istakao je Katnić.

Katnić je rekao da je prodao stan, te dobio kredit od 40.000 eura i na svoja pleća iznio pijesak, pločice i renovirao stan i prodao ga ispod cijene.

“To su neki teški trenuci bili za moj život. Imao sam stan pod Ljubovićem i prodao ga. Ovaj sam kupio. Dobio sam 46.000 kredita i na svojim plećima iznio pločice, cement…skinuo prozore… “,kazao je Katnić odgovarajući na pitanje kako je povećao vrijednost stana sa 46.000 na 96.000 eura.

Na pitanje zašto je oborena prijava u slučaju Pireus banke Katnić je odgovorio da nije bilo dokaza.

Ćalović Marković je kazala Katniću da se “ne pravi lud” pa dodala “zapravo, vi ste takvi”, zbog čega je Katnić tražio pauzu i zamolio da ga ne vrijeđa.

Ćalović Marković je optužila Katnića da je uradio sve da napumpa vrijednost oduzete imovine osobama osuđenim za kriminal.

“Procjena je bila da 500 eura košta metar kvadratni u centru Rožaja i da 2,5 miliona eura košta hotel Turjak, a hotel Avala u Budvi u slučaju Ćoća Bećirovića košta manje od toga”, rekla je direktorica MANS-a.

Ćalović Marković ocijenila je da je “Svetozar Marović pušten jer je ćutao, a Duško Knežević je procesuiran jer je počeo da priča”.

“Vi ste ga pustili da pobjegne u Srbiju da bi ćutao o Đukanovića. Zašto Knežević niste omogućili status svjedoka saradnika”, pitala je Ćalović Marković.

Katnić je naglasio da je Marović pobjegao preko graničnog prelaza sa Srbijom. Dodao je da je urađeno sve da Draganu Kovačeviću, koji je u bjekstvu, bude određen pritvor, što sud nije uradio.

“Nijesam tražio produženje pritvora jer sam ozbiljan tužilac i ne tražim ‘oko za oko, zub za zub’. On nije otišao preko mora nego u susjednu državu, Srbiju”, naveo je Katnić.

Ćalović Marković istakla je da Marović i Kovačević nisu bili jedini koji su uspjeli da pobjegnu, nego su pobjegli, pored ostalih, šefovi kavačkog i škaljarskog klana Radoje Zvicer i Jovan Vukotić, te ocijenila da bi i Đukanović pobjegao da je Katnić krenuo da se ozbiljno bavi svojim poslom.

“Nema svjetskog kriminalca koji ne bi želio da mu vi podignete optužnice jer će dobiti najblažu moguću kaznu u najgorem slučaju kad se s vama dogovori”, rekla je Vanja Ćalović Marković 

Katnić je rekao da je u slučaju Marović otkrio kriminalnu grupu.

“U slučaju Kneževića nijesmo mu ponudili status svjedoka jer je on organizator kriminalne grupe. Rekao sam da može da se vrati u Crnu Goru i da neću odrediti pritvor nego neka se pojavi na sud. On je kazao da će doći kad ja ne budem tu”, naveo je Katnić.

Kada je u pitanju slučaj Veljka Belivuka, Katnić je saopštio da je on ušao u Crnu Goru na zahtjev policije Srbije, uz molbu da bude praćen. Podatke o tome da Belivuk “pravi ćevape od ljudi” nisu imali, a pretpostavlja ni vlasti u Srbiji inače Belivuk ne bi bio na slobodi.

Ćalović Marković je kazala da će biti značajno, kada Katnić ode u penziju da odmori od posla kojim se bavi, da se neko pozabaviti tokovima novca. Preporuka eksperata je, kako je navela, da li se imovina vraća u Crnu Goru.

“Vidjeli smo u slučaju Blaža Đukanovića da se novac vraća u Crnu Goru i eksperti preporučuju da se prati tok novca, koji naši organi neće da rade da ih istraga ne bi dovela do izvora”, rekla je ona.

Navela je da je Azmont uzela 140 miliona eura od svojih sestrinskih kompanija i koja u tom trenutku oprašta dug od 50 miliona eura kompanijama koje su povezane sa ćerkama predsjednika Azerbejdžana.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


milja

Namještena emisija. Ćalovićka je imala pripremljene papire za sve teme razgovora, znači unaprijed je znala pitanja o kojim će se raspravljati.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Završen konkurs za izbor izvršnog direktora Aerodroma: U trci šest kandidata

Đukanović: EPCG u Željezari vidi ogroman solarni potencijal

Abazović: Bilo bi jako neodgovorno da se smijeni i predsjednica Skupštine, Katnić nervozan jer više nije na mjestu na kojem je bio

Pink M lešinarenjem ubira profit