Ćalović Marković i Abazović: Sudije, tužioci i poslanici dobijali stanove i povoljne kredite pod velom tajne

Danas je povodom dodjele stanova i kredita javnim funkcionerima održana druga pres konferencija Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, na kojoj su govorili Vanja Ćalović Marković, rukovoditeljka stručnog tima Savjeta i dr Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Savjeta.
Ćalović Marković i Abazović: Sudije, tužioci i poslanici dobijali stanove i povoljne kredite pod velom tajne

Ćalović Marković, navela je da je riječ o dokumentaciji Vladine komisije koja je tajno dijelila stanove i kredite javnim funkcionerima i državnim službenicima.

„Riječ je o dodjeli stanova koja se dešavala na tajan način bez bilo kakvih bodovnih lista, o dokumentima koja su bila proglašena stepenom tajnosti „interno“ i koja su se odnosila na visoke funkcionere i državne službenike“, pojasnila je Ćalović Marković.

U svojoj prezentaciji, Ćalović Marković je podsjetila da je bilo zakonom zabranjeno da Vlada i Komisija za stambena pitanja dijele stanove sudijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda.

Osvrćući se na stanove i kredite koje su dobili funkcioneri sudske vlasti, Ćalović Marković je podsjetila da je bilo zabranjeno zakonom da Vlada i ova Vladina komisija dijeli stanove sudija, tužiocima i sudijama Ustavnog suda.

„Oni su trebali imali poseban pravilnik na osnovu koga su stanovi trebali da se dijele, ali ga Ustavni sud i dan danas nema“, objasnila je rukovoditeljka Stručnog tima Savjeta.

U svojoj prezentaciji, Ćalović Marković je navela slučajeve funkcionera sudske, izvršne i zakonodavne vlasti koji su dobili stanove i kredite po povoljnim uslovima, mimo zakonske procedure, a koji su bili označeni stepenom tajnosti „interno“.

Od funkcionera sudske vlasti, Ćalović Marković je obrazložila slučajeve koji se tiču sljedećih sudija: Budimira Šćepanovića, sudije Ustavnog suda, Vesne Begović, sudije Vrhovnog suda, Dragice Milačić, sudije Vrhovnog suda, Milanke Žižić, sudije Višeg/Apelacionog suda, Miraša Radovića, sudije Ustavnog/Vrhovnog suda, zatim sudija Upravnog suda, Nevenke Popović, Svetlane Radošević i Snežane Vukčević, kao i Senke Danilović, sudije Višeg suda i Milivoja Rašovića, predsjednika Višeg suda za prekršaje.

Od državnih tužilaca koji su dobili stanove od Vlade i Komisije za stambena pitanja, Ćalović Marković je izdvojila sljedeće tužioce: Miru Samardžić, specijalnu tužiteljku, Veljka Rutovića, tužioca u Višem državnom tužilaštvu, Miloša Šoškića, tužioca u Višem državnom tužilaštvu, Sonju Bošković, tužiteljku u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Vesnu Jovićević, specijalnu tužiteljku, kao i Jelenu Đaletić i Dražena Burića, tužioce Vrhovnog državnog tužilaštva.

Od poslanika/ca u Skupštini Crne Gore koji su dobili stanove preko vladine Komisije za stambena pitanja, Ćalović Marković je prezentovala dokumenta koja se tiču: Sulja Mustafića, Sanje Pavićević, Halila Dukovića, Nade Drobnjak i Ervina Ibrahimovića.

Rukovoditeljska Stručnog tima Savjeta je navela da kada je riječ o nezavisnim agencijama, stanove i kredite po povoljnim uslovima od Vlade Crne Gore dobili su: Sreten Radonjić, direktor Agencije za sprječavanje korupcije, Miodrag Vujović, direktor Agencije za zaštitu konkurencije i Mitar Bajčeta, direktor Komisije za kontrolu državne pomoći.

Ćalović Marković je prezentovala i dokumenta koja govore o ministrima koji su u prethodnom periodu dobili stanove i kredite po povoljnim uslovima od Komisije za stambena pitanja, kao što su Osman Nurković, bivši ministar saobraćaja i pomorstva i Kemal Purišić, bivši ministar rada i socijalnog staranja. U sklopu izlaganja, Ćalović Marković je govorila i o funkcionerima Vlade koji su imali slične privilegije, kao što su Blažo Šaranović, direktor Uprave za imovinu i Nataša Pešić, generalna sekretarka Vlade.

Potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović je istakao da ovaj slučaj daje odgovore na brojna pitanja i da je vrlo jasno otkud histerija manjinskih partija prema novoj Vladi i zašto u Crnoj Gori ne žele da rade Tužilaštvo i sudstvo. Potpredsjednik Abazović je upitao javnost da li je normalno da u demokratskom svijetu Vlada dijeli stanove poslanicima koji treba da rade monitoring izvršne vlasti.

„Ovo sve što smo imali prilike da vidimo govori o kontroli sistema, o začaurenom i zatvorenom sisitemu, u kojem svi oni koji ispadnu iz tog začaranog kruga bivaju proglašeni za neprijatelje ili ne mogu da djeluju slobodno i profesionalno kako bi trebalo“, zaključio je potpredsjednik Vlade Abazović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

VRHOVNI SUD: Evo kakva je procedura izbora predsjednika i koje uslove mora da ispunjava

Simović Zvicer: Sudski savjet treba da bira, a ne samo da odobrava

Ćalović Marković: Kredite za stanove nezakonito dobijali sudije, tužioci i poslanici

Ćalović Marković: Stanovi i krediti za najmanje 175 funkcionera, Medenica nije vratila ni cent

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zeković demantovao Leposavića: Izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije riješeno pitanje ishrane zatvorenika, jer su propisi to uredili već godinama unazad

Spajić i Carević zajedno za Vaskrs u Budvi

STANDARD sa dr Jovanom Mašić o mitovima veganstva i zdravlju

Bečić prisustvovao vaskršnjoj liturgiji u manastiru Đurđevi stupovi