test

CeMI: Uvid u birački spisak građanima dostupan na šalterima MUP-a, putem portala ili call centra

Standard

17/03/2023

18:59

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), zbog velikog broja upita, obavještava građane da uvid u birački spisak mogu ostvariti lično na šalterima područnih jedinica i filijala Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), svakim radnim danom u terminu od 8 do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu.



U odgovoru MUP-a dostavljenom CeMI-ju pojašnjava se su da se uvid u birački spisak, na prethodno opisan način, može ostvariti u Područnoj jedinici MUP-a u Podgorici od 8 do 17 sati.

„Područne jedinice i filijale u svim opštinama, u vrijeme održavanja izbora, tj. 19. marta 2023. godine, radiće od 7 do 20 sati, kako bi građani bili u mogućnosti da preuzmu identifikaciona dokumenta, za čije izdavanje su zahtjev podnijeli u prethodnom periodu“, kaže se u odgovoru.
Kako se dodaje, birači mogu izvršiti uvid u birački spisak i preko internet portala www.biraci.me, putem kojeg građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

„Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu. Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me“, navodi se u odgovoru MUP-a.

Pojasnili su, da je, uoči održavanja izbora za Predsjednika Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova oformilo „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.

„Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa. Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori. „Call-centar“ MUP-a radi svakog dana počev od petka, 10. marta 2023. godine, od 8 do 20 sati, dok će u nedjelju, 19. marta, raditi od 7 do 20 sati“, precizira se u odgovoru MUP-a.

Iz te institucije su omogućili rad deset telefonskih linija u „Call-centru“ koje će neprekidno funkcionisati, do zatvaranja biračkih mjesta na dan izbora kako bi izašli u susret svim zainteresovanim građanima povodom predstojećih predsjedničkih izbora.

Ostavite komentar

Komentari (0)