test

CHO: Izbori u Šavniku ogledalo nesposobnosti i nemoći ”vlade”

Standard

27/11/2022

14:41

Crnogorski helsinški odbor (CHO) osudio je, kako su saopštili, nesposobnost organa ''tehničke vlade'' da obezbijedi normalno i regularno odvijanje lokalnih izbora u crnogorskoj opštini Šavnik.



“Cjelokupna crnogorska, ali i međunarodna javnost, svjedoči jednoj kontinuiranoj sramoti i blamaži koja pokazuje ugroženost prava i sloboda građana Crne Gore da glasaju za sopstvenu lokalnu vlast”, navode iz CHO.

Jako je, smatraju, pronaći i identifikovati odgovornost za šesto prekidanje glasanja.

Ona se, ističu, prevashodno nalazi u onim državnim organima koji su zaduženi za očuvanje i održavanje javnog reda i mira i za nesmetano odvijanje demokratskih procedura i postupaka.

“CHO poziva tzv. tehničkog ministra unutrašnjih poslova da bez odlaganja podnese ostavku – jer svojom nekompetentnošću i ignorantskim odnosom prema dužnostima i obavezama koje podrazumijeva pozicija i funkcija koju zauzima urušava kredibilitet i izvrgava ruglu Ministarstvo unutrašnjih poslova”, dodaju iz te NVO.

“CHO takođe očekuje da državno Tužilaštvo konačno preduzme one radnje i postupke, što je obavezno po zakonu, bez obzira kojoj partiji ili kojim partijama tzv. “stare većine” pripadaju osobe koje – iz sedmice u sedmicu – sprječavaju da se održe lokalni izbori. Takvo djelovanje, koje podsjeća na situacije kada se djelovanjem militantnih i ostrašćenih fašistoidnoh i fašističkih grupa ruši demokratski poredak, ne smije ostati bez odgovora države i nekažnjeno”, dodaje se u saopštenju.

Poručuju da je krajnje vrijeme da se ovakvom djelovanju stane na put i da se odgovorni – “i oni u partijama ‘stare većine’ i oni sa ulice koji djeluju u njihovo ime – privedu pravdi.”.

“Slobodno izabrana lokalna vlast i njeno normalno funkcionisanje je temelj demokratskog poretka u jednoj državi. Ukoliko u Crnoj Gori nismo u stanju da obezbijedimo normalne i regularne izbore u jednoj opštini – čemu se možemo nadati na budućim parlamentarnim izborima, kad god da oni budu organizovani?”, pitaju iz CHO.

Izvor (naslovna fotografija):

CHO

Ostavite komentar

Komentari (0)