test

CHO poziva nadležne da odbace besmislenu prijavu protiv poslanice Savković Vukčević i da se zainteresuju za one koji nagrađuju ratne huškače

Standard

29/01/2023

20:51

Poziv Centra bezbjednosti Podgorica poslanici Neli Savković Vukčević povodom prijave organizacije koja dodjeljuje nagrade promoterima i zagovornicima zločinačke agresije Rusije na Ukrajinu pokazuje da su principi koji definišu i karakterišu jedno slobodno i demokratsko društvo duboko poremećeni i ugroženi u našoj zemlji, ocijenili su iz Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava (CHO).



Ova organizacija je već reagovala povodom, kako su kazali, skandalozne i degutantne odluke Udruženja novinara Crne Gore o “novinarskim” nagradama, koje, prema njihovim riječima, predstavljaju smišljenu provokaciju i najgrublje negiranje svih ljudskih i profesionalnih vrijednosti i principa. 

„Umjesto da se tužilački i policijski organi bave tim skandaloznim odlukama koje otvoreno i besramno promovišu agresiju, nasilje i ratne zločine, tj. da sagledaju implikacije dodjeljivanja nagrada pojedincima i medijima (inače zabranjenim u našoj zemlji!), koji opravdavaju i propagiraji rat i hvale neizazvanu agresiju i agresore na jednu suverenu i nezavisnu zemlju i zločine koje su počinjeni – oni pozivaju na razgovor članicu najvišeg zakonodavnog tijela, zato što je javno i jasno osudila ponašanje koje i jeste za svaku osudu i prezir. Centar bezbjednosti Podgorica bi, po toj nakaradnoj logici, trebalo da na “razgovor” pozove sve pojedince i nevladine organizacije koji su, baš kao i uvažena poslanica Savković-Vukčević, izrazili svoj protest i osudili takvu besprizornu i gnusnu odluku “Udruženja novinara Crne Gore”“, navodi se u saopštenju. 

Dodaju kako očekuju od nadležnih organa da „odbace besmislenimu prijavu protiv gospođe Savković-Vukčević i da se zainteresuju, po službenoj dužnosti, za sadržaj, motivaciju i obrazloženje za nagrade ratnim huškačima, zabranjenim propagandnim agenturama i medijskim platformama za vođenje raznih oblika hibridnog rata protiv naše zemlje“. 

„To je, uostalom, njihova obaveza na koju ne bi trebalo da ih podsjećamo. Nagrađivanje ratnih huškača i agenata je najozbiljniji teški problem koji se tiče demokratije i slobode jednog društva, a slobodno i javno iznošenje mišljenja je temeljno i neotuđivo ljudsko pravo“, zaključuje se u saopštenju. 

Izvor (naslovna fotografija):

CHO

Ostavite komentar

Komentari (0)