test

Crtanje nove političke mape

Standard

14/05/2023

09:51

Odluka Glavnog odbora Socijaldemokratske partije u petak veče, kada je samo jednim glasom više izglasan samostalan nastup, označila je kraj političke priče o ponovnom objedinjavanju partija građanskog suverenističkog bloka i najavila prekompoziciju političke scene u Crnoj Gori.



Na prvi pogled djeluje da se ponovila situacija iz pregovora o lokalnoj vlasti na Cetinju sa početka 2022. godine kada, nakon iscrpljujućih pregovora, nije stvorena postizborna koalicija sa DPS-om, jer je prethodno lokalni SDP na čelu sa Nikolom Đuraškovićem napravio dogovor sa Starom gardom LSCG, Demokratama i Urom. Tada je DPS optuživao SDP da su svjesno fingirali pregovore.
Ono što se u petak veče desilo u Podgorici na sjednici GO Socijaldemokratske partije nije, međutim, ponavljanje ,,cetinjskog scenarija“.
,,NOĆNI PREOKRET“
Prema informacijama Pobjede, i sam vrh SDP-a, na čelu sa Raškom Konjevićem, bio je iznanenađen ishodom glasanja, činjenicom što je preovladao stav cetinjskog i podgoričkog odbora koji su tvrdo, a u posljednji čas, zagovarali samostalni nastup.

Na kraju, pokazalo se da postoji oštra suprotstavljenost unutar stranke: glasovima 29:28, uz tri uzdržana glasa prisutnih članova Glavnog odbora, preovladao je stav da SDP nastupi samostalno.
Sada je izvjesno da je proteklih dana bilo tajnog unutarstranačkog lobiranja, jer je odluka GO SDP-a donešena skoro mjesec nakon što je Predsjedništvo te partije velikom većinom donijelo odluku da se otvore pregovori sa DPS-om, SD-om i LP-om oko zajedničkog nastupa.

Nakon desetak dana intenzivnih međustranačkih dogovora, u srijedu je, prema informacijama Pobjede, sve bilo dogovoreno, čak i napravljen raspored na zajedničkoj listi koji je SDP-u omogućavao najmanje dva, moguće i tri, poslanička mjesta u novom sazivu parlamenta.

U petak ujutro, prema saznanjima Pobjede, dvojica mlađih funkcionera SDP-a, Ivan Vujović i Bojan Zeković, u razgovorima sa ljudima iz DPS-a i SD-a, informisali su da će, ,,iako postoje izvjesna neslaganja unutar stranke, postojati jasna većina unutar Glavnog odbora za zajedničku listu“.
Istovremeno su razmijenjene informacije o partijskim listama i pokazalo se da će i DPS i SD izaći sa prijedlozima značajnih promjena partijskih kadova; da je DPS ,,partijski tim“ iz temelja izmijenjen, kao i da je Damir Šehović odlučio da ne bude nosilac liste, te da Boris Mugoša bude prvi čovjek na spisku SD kandidata za poslanike.

Djelovalo je da se stvara nova ekipa unutar tri stranke koje su, uslovno rečeno, trebalo da budu okosnica dio jednog šireg građanskog pokreta, osnaženog, prema informacijama Pobjede, izvjesnim brojem građanskih aktivista na zajedničkoj listi.

Glasanje na Glavnom odboru SDP-a tu je političku ideju opstruiralo i prije nego što je zvanično prezentirana javnosti. Sada je izvjesno da će stranke koje su nekad činile suverenistički blok izaći u dvije kolone.

A nije izvjesno da će, makar što se tiče SDP-a, biti postizborne saradnje.

NOVA POZICIJA SDP-A

U stvari, prve posljedice glasanja Socijaldemokrata od petka veče će se odraziti na dešavanja – upravo u SDP-u.

Očito je da vrh SDP-a nije pripremio teren za donošenje kapitalne partijske odluke. Prema informacijama Pobjede, dok su trajali pregovori sa DPS-om, SD-om i LP-om, unutar Socijaldemokrata počela su prikrivena lobiranja i priča o ,,gubljenu identiteta partije u slučaju zajedničkog nastupa“. Osim cetinjskog odbora, istu tezu su, nešto prikrivenije, zagovarali neki iz SDP-a Podgorica.
Saznanja Pobjede govore i da su na odlučivanje članova Glavnog odbora uticale i ,,nezvanične“ informacije, da bi SDP-u, u slučaju samostalnog nastupa, ,,saveznici iz Vašingtona“, preko Pokreta ,,Evropa sad“, omogućili neke značajne pozicije u novoj izvršnoj vlasti, odnosno ,,centrističkom bloku“ zajedno sa Demokratama i Urom.

Jedno je sada izvjesno: glasanje na Glavnom odboru pruža jasnu sliku o jakoj unutarstranačkoj podijeljenosti oko ključnih poteza – pa i i vrlo oštro suprotstavljeni stavovi – što ukazuje da je samostalan nastup na izborima i svojevrsni rizik za budućnost SDP-a. Prema relevantnim istraživanjima ta je stranka na ivici cenzusa – podrška glasača se kreće nešto oko tri odsto.
Da bi obezbijedili parlamentrani status, ljudi iz SDP-a moraće da pokažu veliku sposobnost i energiju, ali i jasnu programsku opredijeljenost. To podrazumijeva brzo djelovanje, jasnu listu i promociju nosioca liste i plasiranje poruka biračima.

Da li je u svega nekoliko preostalih dana do podnošenja liste moguće postići akciono jedinstvo u SDP-u, kada postoji tako razmimoilaženje unutar Glavnog odbora?

Sada izgleda kao da su pred SDP-om dvije ,,budućnosti“: neće preći cenzus na vanrednim parlamentarnim izborima ili će se kandidovati da, sa nešto više od tri odsto, budu neka vrsta ,,priveska“ uz partijski blok koji će predvoditi Pokret ,,Evropa sad“.

PREKOMPOZICIJA
Prema informacijama Pobjede, u vrhu DPS-a, SDP-a i LP su u petak veče sa priličnom nevjericom pratili informacije koje su pristizale sa sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Iako se nijesu oglašavali, izvjesno je da su u tim strankama neprijatno iznenađeni ,,izdajom“ SDP-a. Tim prije što su u međuvremenu i u DPS-u i SD-u napravljene značajne kadrovske promjene i što su očekivali da bi zajednički nastup mogao da privuče i jedan broj doskorašnjih apstinenata.
Sada moraju djelovati ekspresno i sačiniti novu listu, što je moguće da neće biti veliki problem jer je ionako postojao veliki pritisak kandidata za sve manje mjesta na stranačkim listama.
No, to je samo dio predizborne priče: DPS, najjača stranka takozvanog suverenističkog bloka, imaće teškoće da glasačima, naročito onima koji su bili kolebljivi, objasni ,,otkazivanje podrške“ SDP-a.

Da je odluka Socijaldemokrata donešena ranije, možda bi bilo vremena da se napravi neka vrsta konkretnije saradnje sa građanskim listama, poput ,,Mi možemo“ ili novoosnovanom strankom Crnogorska građanska akcija.

No, za takvu vrstu okupljanja je suviše kasno i nije realno očekivati neke nove saveze. Prekompozicija političke scene, ona suštinska, krenuće tek nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna, zavisno od rezultata izbora.

Raško Konjević se povlači iz politike

Predsjednik Socijaldemokratske partije povući će se sa mjesta prvog čovjeka stranke, ali i iz aktivnog bavljenja politikom.

Konjević je odluku o povlačenju donio još prije mjesec dana kada je svoje najbliže partijske saradnike obavijestio da, nakon 15 godina, želi da napusti politiku i to odmah nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna. Tada je i dogovoreno da Konjević ne bude nosilac liste SDP-a na vanrednim izborima niti da bude kandidat za poslanika te stranke u slučaju zajedničkog nastupa sa DPS-om, SD-om, LP-om i DUA.

Prema informacijama Pobjede, Konjević je odluku donio prevashodno iz privatnih razloga. Istovremeno, želio je na taj način da otvori vrata za nove i mlađe partijske kadrove da preuzmu upravljanje partijom i da stvori uslove za dalje profilisanje stranke na temelju programa SDP-a.
Upravo zato, tokom pregovora sa DPS-om, Konjević nije bio direkto uključen, ali je, prema informacijama našeg lista, podržao odluku Predsjedništva SDP-a iz aprila da se pregovara o zajedničkom nastupu.

Tokom dugodišnje karijere, Konjević je bio na istaknutim pozicijama i u parlamentu i u izvršnoj vlasti. Od 2009. do 2012. godine bio je poslanik u Skupštini Crne Gore, kao i poslanik u 26. sazivu Skupštine Crne Gore, a bio je i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije u Skupštini Crne Gore, kao i zajedničkog Odbora crnogorskog i evropskog parlamenta (POSP).

Konjević je bio ministar unutrašnjih poslova u vladi Duška Markovića (2012-2016), kao i ministar finansija u Vladi izbornog povjerenja 2016. godine;
Na IX Kongresu Socijaldemokratske partije Crne Gore, održanom 29. juna 2019. godine, izabran je za zamjenika predsjednika Socijaldemokratske partije Crne Gore.

VUKADINOVIĆ: SDP nije dio suverenističkog bloka još od propasti pregovora na Cetinju

“SDP je očekivao da će dobiti više mjesta od SD-a na listi koju je DPS predložio, ali nakon što se to nije desilo, odlučio je da nastupi samostalno na izborima 11. juna”, ocijenio je za Pobjedu analitičar Srđan Vukadinović, dodajući da takva odluka nije bila iznenađenje za partijsko rukovodstvo.

” Rukovodstvo partije je znalo kakva će na kraju biti odluka, samo je tvrdilo politički pazar. Kada nijesu dobili šta su htjeli, odlučili su da idu samostalno, ali će na taj način teško preći cenzus”, istakao je Vukadinović, ocjenjujući da se SDP sada, uz Uru i SNP, ,,svim silama“ bori da nastavi politički život.
Vukadinović je kazao da je prvi krug predsjedničkih izbora pokazao gdje je ko.

” SDP ima od 2,8 do 3,2 odsto podrške i pitanje je da li samostalnim nastupom mogu ući u parlament”, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, SDP praktično nije nije dio suverenističkog bloka od propasti pregovora i ,,sklapanja koalicije na Cetinju“.

Podsjetio je da je SDP mogao sa DPS-om na Cetinju da napravi koaliciju, ali nije htio, već je napravio savez, kako je rekao, sa partijama koje su ,,programski i ideološki daleko od njih“.

” Oni bi vrlo rado izašli na izbore sa ,,Evropom sad“, ali ,,Evropa sad“ ih neće”, kazao je Vukadinović, dodajući da lista DPS-a, SD-a i LP odlukom SDP-a nije mnogo izgubila.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Dobrilo Malidžan/ Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)