Damjanović – Grubišić: Ubrzati reforme da Crna Gora bude predvodnik proširenja EU

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, razgovarao je danas sa ambasadorom Hrvatske u Crnoj Gori, Veselkom Grubišićem o tješnjoj međusobnoj saradnji i razmjeni iskustava značajnih za obje države.
Damjanović – Grubišić: Ubrzati reforme da Crna Gora bude predvodnik proširenja EU

Izvor: Vlada Crne Gore

“Najvažnije je da Crna Gora ubrza reforme, da što prije uđe u Evropsku uniju (EU) i bude predvodnik proširenja”, ocijenili su ministar Damjanović i ambasador Grubišić.

Damjanović je naglasio značaj podrške koju Hrvatska duži period pruža Crnoj Gori na evropskom putu.

Grubišić je ukazao da ubrzani prijem Crne Gore u EU zavisi od rezultata države, koji će biti vrednovani. On je istakao da Hrvatska ostaje snažna podrška u prenošenju znanja i iskustava u svim potrebnim oblastima, pozivajući crnogorskog ministra finansija da posjeti susjede.

“Nama EU dolazi kroz Hrvatsku koja je oslonac na putu pridruživanja velikoj evropskoj porodici. Crna Gora vas vidi i kao značajnu podršku i pouzdanog partnera za prevazilaženje teškoća koje nameće kriza zbog rata u Ukrajini, posebno sa energentima i hranom”, poručio je Damjanović.

Ministar je istakao da je rast cijena hrane, koji izaziva nova kriza, ozbiljan regionalni problem te da je saradnja važna za rješavanje tih problema.

“Susjedi se moraju oslanjati jedni na druge, a koliko je to važno posebno se vidi u kriznim situacijama”, dodao je Damjanović.

Sagovornici produbljivanje saradnje vide u jačanju konkurentnosti privrede te u oblastima energetike, saobraćaja i IT sektora, kao i u rješenjima za zaustavljanje trenda odlaska radne snage u druge države. Istaknut je i značaj efikasnijeg korišćenja evropskih fondova, naročito za razvoj poljoprivrede.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Damjanović – Grubišić: Ubrzati reforme da Crna Gora bude predvodnik proširenja EU

Grubišić: Kulturna baština, pomorske vještine i znanja Hrvata na ponos i Crnoj Gori

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

DAMJANOVIĆ: Reforme i politička stabilnost uslov za ekonomski napredak

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FOTO: Najljepša voditeljka uživa na ljetovanju, je li vam poznato OVO MJESTO?

Glavni odbor SNP-a o potezima nakon formiranja vlasti u Beranama

U Beogradu uhapšen Nemanja Miljković: Osumnjičen za pljačku u Nikšiću, u kojoj je ubijen Ljubiša Mrdak

ĐENERO ZA STANDARD: Crna Gora treba da zanemari nepovoljan međunarodni okvir za proširenje EU i samostalno „plovi protiv vjetra”