Izvor: Pobjeda

Damjanović: Hajka Krivokapićevog tima ostala uzaludna

Damjanović: Hajka Krivokapićevog tima ostala uzaludna

Sanja Damjanović

Prije godinu i po, državna sekretarka tadašnjeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Milica Kadović, nakon što je poslije izbora 2020. konstituisana nova vlada, podnijela je prijavu protiv Damjanović zbog sumnji da je oštećen budžet tokom organizacije dvodnevnog skupa Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST). Kadović je procijenila da je utrošeno više novca nego što ona misli da je bilo potrebno.

Uspostavljanje Međunarodnog instituta za kancer u Jugoistočnoj Evropi bila je ideja Damjanović na kojoj je predano radila tokom svog mandata, a Crna Gora dobila priliku da institut, koji bi okupljao međunarodnu naučnu zajednicu, bude sagrađen ovdje – konkretno u Podgorici.

Nova vlada, međutim, nije bila zainteresovana za taj program i umjesto toga resor kojim je rukovodila ministarka Vesna Bratić učinio je sve da dezavuiše i unizi dotadašnje napore Damjanović, čak i podnošenjem krivične prijave protiv nje, kako bi degradirali njen rad na ovom značajnom projektu.

Politički i lični motivi
Osnovno tužilaštvo u Podgorici prije nekoliko dana je odbacilo ovu prijavu.

“Vođeni političkim i ličnim motivima, neposredno prije lokalnih izbora u Nikšiću, u februaru 2021, predstavnici 42. vlade pokreću hajku na mene koja je imala za cilj moju ličnu i profesionalnu diskreditaciju. Politički progon je krenuo na mene sa najvišeg nivoa, direktno iz kabineta 42. vlade uz podršku tadašnjeg resornog ministarstva”, rekla je Damjanović.

Ekipa tzv. eksperata, dodaje ona, „slučajno zalutala u Vladu, od prvog dana nije kao cilj imala razvoj naše države već isključivo revanšizam i pokušaj da degradira sve što je u suprotnosti sa njihovom ideologijom naslijeđenom iz 90-ih godina i što nije u skladu služenju interesima drugima, umjesto svojoj državi“.

“Nakon što su preuzeli Ministarstvo nauke sa najvišom ocjenom Evropske komisije, koje je bilo motor naučnim istraživanjima, novim tehnologijama, srce razvoja i promocije inovacija, prvo što su uradili jeste njegovo ukidanje, a zatim sramno podnošenje krivične prijave protiv mene u cilju pokušaja da se unizi moja reputacija ne samo u Crnoj Gori, već i na međunarodnoj naučnoj sceni gdje živim i radim 25 godina”, naglašava Damjanović.

Kategorična je da nijednog trenutka nije imala dilemu da će prijava za njeno navodno nesavjesno obavljanje funkcije biti odbačena.

“Nijedan profesionalac, svjetski naučnik, kao ni političari nijesu mogli da vjeruju da se rukovodstvo jedne države, ciljano, zarad par sedmica kampanje za lokalne izbore, spušta na najniži mogući nivo sa jasnom namjerom – lična diskreditacija, narušavanje ugleda, lažno i neosnovano prijavljivanje za zloupotrebu službenog položaja”, ističe Damjanović.

Ocjenjuje da je 42. vlada u svojoj štetočinskoj namjeri otišla bespovratno daleko.

“Toliko, da su od mene, koja sam danonoćno i volonterski radila na iniciranju ideje, pokretanju i liderstvu najvećeg naučno-tehnološkog i medicinskog projekta za region Jugoistočne Evrope, SEEIIST, vrijednosti 250 miliona eura, pokušali da naprave prestupnicu. Organizovano i populistički promovisali su ovo i regionalno sramnim, netačnim naslovima u određenim medijima u Crnoj Gori, Srbiji i BiH, trudeći se da pokušaj diskreditacije prošire i na međunarodni prostor. I tu su se, nadojeni mržnjom, zapravo i sapleli”, kaže naša sagovornica.

Podrška naučne zajednice
Prema riječima Damjanović uz nju je stala međunarodna naučna zajednica, najveći istraživački naučni centri Evrope i diplomatska zajednica.

“Njihova pisma podrške dobijala sam sa svih strana. Istaknuti naučnici, medicinski stručnjaci i istraživači, lideri evropskih infrastruktura i klinika poslali su tada zvanično pismo 42. vladi u kojem su istakli moju ključnu ulogu i rad u SEEIIST projektu. Ko je znao da čita, bio je to apel da se dnevna politička traka ostavi sa strane i ne miješa sa međunarodnim iznadržavnim projektima koji traju mnogo duže nego same vlade”, priča Damjanović.

SEEIIST projekat koji je pokrenula, vođena modelom iz Ženeve, i za koji, kako ističe, nije dobila nijedan cent materijalne koristi pozicionirao je tada Crnu Goru kao značajno mjesto na naučnoj mapi.

“Projekat je ugostio u Budvi na kick-off događaju evropsku političku, medicinsku i naučnu elitu i imao jasan plan da prihvati prve pacijente koji se bore sa kancerom na Ćemovskom polju u Podgorici već 2029. U mandatu 42. vlade sveden je na tabloidne portale i lična prepucavanja. Bio je to okidač, da međunarodna zajednica i EU, zgranuti situacijom i narušenim ugledom „dignu“ ruke od SEEIIST-a, a projekat ostave bez ikakve šanse za finansiranjem”, dodaje ona.

Damjanović se pribojava da je 42. vlada namjerno uništila šanse Crnoj Gori za ovaj program, kako bi ga prepuštila drugoj zemlji.

“Uništili su šansu Crnoj Gori za realizaciju najvećeg naučnog i medicinskog projekta za liječenje kancera”, naglašava ona.

Takav odnos tadašnjih državnih vlasti Damjanović ne razumije.

“Umjesto da smo radili zajedno, a već danas u Podgorici gradili najmoderniju kancer kliniku, 250 miliona vrijednu infrastrukturu i centar za istraživanje, tzv. balkanski CERN, koji smo kao zemlja lider uvrstili u Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan i osigurali njegovu realizaciju, nijesmo uspjeli da se izdignemo i da kao zemlja razmišljamo srcem, strateški i sa vizijom. Animozitet 42. vlade bio je jači, a tadašnje rukovodstvo nije razumjelo da vlade dolaze i prolaze, a da ovakvi projekti žive dovijeka”, istakla je Damjanović.

Pored svega što je doživjela od 42. vlade vrlo je ponosna, ističe, što je najbolje godine svoje karijere posvetila razvoju nauke u Crnoj Gori i SEEIIST projektu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Šćepanović: Institut za hadronsku terapiju možda za dvije godine

Damjanović: Umjesto da u škole uvodimo inovativne predmete, mi danas govorimo o vjeronauci

DAMJANOVIĆ ZA STANDARD: Poražavajuće da dvije godine nemamo infrastrukturne projekte, cijene na primorju prave ozbiljan problem turističkoj privredi

DAMJANOVIĆ: Aranžman sa MMF-om je na dugom štapu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PRAVNICI: “Mandatar ne mora imati 41 potpis podrške da bi bio predložen”

Popović: Da se kandiduju sv. Petar Cetinjski, Njegoš i Valtazar Bogišić teško da bi mogli biti izabrani

DETALJI RJEŠENJA AEM-A O ZABRANI PINKOVOG JUTRANJEG PROGRAMA: Otvorena mržnja prema Crnogorcima i podsticanje nemira traju odavno

STANDARD SAZNAJE: Policija identifikovala jednog, od petorice napadača koji su brutalno pretukli mladića u Bloku 9