test

DAMJANOVIĆ ZA STANDARD: Prisustvujemo degradaciji politike, za interese van Crne Gore

A. Tahirović

04/03/2021

13:02

Nositeljka liste ''Evropski tim za Nikšić'' Sanja Damjanović u razgovoru za Standard je kazala da je izuzetno zabrinuta za stanje u našem društvu, koje se, prema njenom mišljenju, značajno pogoršalo nakon 30. avgusta 2020. godine i održanih parlamenrarnih izbora. Damjanović ističe da svjedočimo raznim šovinističkim i beskrupuloznim napadima svih vrsta na političke neistomišljenike, urušavanje koncepta građanske države i evropskih vrijednosti koje su temelj bilo kakvog razvoja našeg društva. Kao nositeljka liste na predstojećim lokalnim izborima u Nikšiću, ima za cilj očuvanje građanskog koncepta Nikšića i države Crne Gore, te društveni prosperitet na putu evropskih integracija. Kao potpredsjednica DPS-a, Damjanović teži političkoj borbi za smjenu sadašnje vlasti i udruživanju svih progresivnih snaga koje žele dobrobit Crnoj Gori.

Predizborna kampanja u Nikšiću, ističe Damjanović, specifična je zbog svih okolnosti u kojima se naša država nalazi, a tu prije svega misli na djelovanje nove Vlade Crne Gore i njihovih političkih podržavalaca.

Trenutak je dodatno važan jer po prvi put nakon dužeg vremena imamo i situaciju u kojoj se jedna susjedna država na najbrutalniji način miješa u predizbornu kampanju za lokalne izbore u našem gradu. U takvim okolnostima, tenzije rastu, što nikako nije dobro za građane Nikšića. Naša politika je suprotna tome. Mi promovišemo evropske vrijednosti, beskompromisnu borbu za napredak i prosperitet našeg grada i nećemo uraditi ništa što bi ugrozilo mir i stabilnost Nikšića. Nažalost, dobar dio naše političke konkurencije želi da upravo unošenjem straha i jeftnim politikanstvom naruši sklad između građana Nikšića. Mi i naši građani imamo jedinstven i jasan cilj a to je miran i prosperitetan život”, kazala je Damjanović za Standard.

Ona dodaje da su Nikšićani oduvijek znali da prepoznaju prave vrijednosti, da naprave razliku između onih koji sa njima istinski dijele te vrijednosti i onih koji rade za neke tuđe interese.

”Ja bih iskoristila ovu priliku, da pozovem sve građane Nikšića da ne nasijedaju na jeftine političke provokacije, i da zajedno as Evropskim timom za Nikšić doprinesu smirivanju tenzija. Moramo biti svjesni da samo promocija superiornih vrijednosti za koje se naša koalicija zalaže može doprinijeti zrelijem sagledavanju situacije u kojoj se nalazimo, a samim tim i relaksaciji tenzija o kojima govorimo. Na kraju, najvažniji ishod ovih izbora isključivo mora da bude posvećenost boljem životu naših građana”, istakla je Damjanović.

Nositeljka liste Evropski tim za Nikšić, izuzetno je zadovoljna dosadašnjim radom i rezultatatima svog tima. Predizborna kampanja ulazi u završnu fazu, a na pitanje koji su prioriteti ove koalicije, ukoliko zadrže vlast u Nikšiću, Damjanović za Standard kaže:

”Želim da pohvalim kompletan tim koji radi u kampanji Evropskog tima za Nikšić jer se zaista radi o vrhunskim profesionalcima koji daju sve od sebe kako bi građanima na najbolji način predstavili naš program koji je po mom mišljenju superioran i nema adekvatnu alternativu. Osnovni fokus naše liste je očuvanje građanskog koncepta Nikšića i države Crne Gore, te društveni prosperitet na putu evropskih integracija. Naša želja je da svaki građanin Nikšića bude ravnopravan građanin Evrope i da svojim radom doprinese ekonomskom i društvenom razvoju našeg grada. Apsolutni prioritet naše koalicije nakon izbora jeste rješavanje problema nezaposlenosti kroz model kreiranja ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta uz poštovanje koncepta održivog razvoja grada.  Moj tim i ja već imamo iskustva sa obezbjeđivanjem novih radnih mjesta kroz angažman u ministarstvu nauke, i prilično sam sigurna da možemo da napravimo veliki pomak u ovoj oblasti i u Nikšiću, jer kada imate sjajne ljude oko sebe koji imaju znanja i želju za opštim javnim interesom, nije teško doći do željenih rezultata.”

O tome šta koalicija nudi mladima i u kom smjeru bi Nikšić trebao da se razvija, Damjanović kaže da, izborni program koalicije Evropski tim za Nikšić obiluje konrketnim rješenjima i projektima za dalji razvoj grada, a većina njih je usmjerena upravo na mlade ljude i njihovu perspektivu ostanka i ugodnog života u Nikšiću.

”Podržaćemo sve dobre inicijative i predano ćemo raditi na razvoju preduzetništva i inovacija u svim privrednim granama. Privući ćemo nove direktne investicije i pomoći ćemo svim privrednicima da se dalje razvijaju i zapošljavaju naše sugrađane u skladu sa njihovim stručnim znanjima i referencama. Mi želimo da nove tehnologije uvedemo u naš svakodnevni rad i da transformišemo tradicionalne grane ekonomije u modernu, zelenu ekonomiju XXI vijeka. Naši građani moraju da shvate da se samo kontinuiranim ulaganjem u svoje znanje i nove tehnologije može osigurati opstanak na surovom tržištu konkurencije koja je svojstvena svim državama Evrope. Lokalna uprava  će, pod našim vođstvom, nakon 14 marta, biti otvorena za sve građane bez obzira na njihovu pripadnost ili način razmišljanja, i mogu da obećam da ćemo modernim i efikasnim servisima biti u prilici da čujemo svaki problem naših građana koji ćemo zajedničkim snagama u kontinuitetu rješavati”, ispričala je ona u razgovoru za Standard.

Damjanović dodaje da Nikšić mora nastaviti da se razvija u sredinu dinamične ekonomije i važnog regionalnog centra koji ima potencijal da privuče i značajna sredstva Evropske unije koje bi uložili u povećanje kvaliteta života svih građana.

”Razvoj moderne infrastrukture, zatim podsticajnog ambijenta za investicije i biznis, te održivo korišćenje prirodnih resursa uz povećanje sadržaja za kvalitetan život jasni su putokazi koje promoviše naša politika. Naši građani i njihov bolji život, predstavljaju centar našeg političkog programa.”

Damjanović je takođe, dala komentar o ukupnim dešavanjima koja su obilježila kampanju do sada. Politički i nacionalno motivisani sukobi, tuče i napadi, govor mržnje, neprimjereni grafiti, slavlje “pobjede nad policijom”, besprizorne tvorevine šovinističkih mim stranica na društvenim mrežama…

”Kao što sam već i rekla, naša politička konkurencija želi da kreiranjem ambijenta straha i podjela zaplaši sve one birače koji samo žele bolji život, lišen dnevnopolitičkih i spoljnopolitičkih tema, jer lokalni izbori bi trebali isključivo da se bave temama koje za cilj imaju kvalitetniji život građana. Međutim, svjedoci smo nevjerovatne kampanje koja se vodi u našem gradu, gdje naši politički oponenti mašu zastavama drugih država, gdje progone sve one koji promovišu vrijednosti naše Crne Gore i našeg multietničkog i multikonfesionalnog društva u Crnoj Gori. To je jedinstven slučaj u Evropi koji zahtijeva poseban senzibilitet i odgovornost svih političkih faktora. Naša politička konkurencija je sve samo ne politički senzibilna i okrenuta ka svakom našem građaninu” ,kazala je ona.

Na pitanje šta je potrebno učiniti kako bismo otklonili svaki vid netrpeljivosti i nemira, Damjanović objašnjava da se ovaj problem jedino može prevazići tako što će svi politički prvaci slati poruke zajedništva, mira i fokusirati se isključivo na lokalne teme od interesa svih građana. Nažalost, kako ističe, to nije slučaj u Nikšiću, te svi prisustvuju degradaciji politike kao društvenog fenomena koji se zloupotrebljava, što je najgore, za interese van Crne Gore.

”Imam posebnu odgovornost da kažem da sam izuzetno zabrinuta za stanje u našem društvu koje se značajno pogoršalo nakon 30. avgusta 2020 godine i održanih parlamenrarnih izbora. Svjedoci smo raznih šovinističkih i beskrupuloznih napada svih vrsta na političke neistomišljenike, urušavanje koncepta građanske države i evropskih vrijednosti koje su temelj bilo kakvog razvoja našeg društva. Pojedinačni napadi idu do tog nivoa niskosti koji jednom intelektualcu ne dozvoljavaju da na njih reaguje. To je samo još jedan motiv više svim progresivnim snagama da se ujedine u cilju razvoja našeg društva koje mora da dostigne evropske standarde ako želimo bolji i kvalitetniji život, a sigurna sam da svi to želimo. Kako do toga doći, tu se u mnogome razlikujemo od naše političke konkurencije”, poručila je Damjanović.

Damjanović je u razgovoru za Standard ispričala i kako planira da iskoristi svoju funkciju potpredsjednice Demokratske partije socijalista.

”Prije svega želim da kažem da mi je velika čast, ali i još veća obaveza uloga potpredsjednice DPS-a. Kao što svi znamo, DPS je bio i ostao predvodnik progresivne politike ekonomskog razvoja i evro-atlantskih integracija. Mi smo najsnažnija politička partija u zemlji sa najvećim potencijalom prije svega u sjajnim ljudima koji našu državu doživljavaju kao svoju jedinu kuću i njen napredak doživljavaju kao svoju ličnu obavezu. Svoju funkciju ću iskoristiti da dodatno promovišem sve evropske vrijednosti koje sam stekla radeći preko 20 godina u razvijenim evropskim zemljama, a imam iskustvo rada u multinacionalnim sredinama, i smatram da imam dovoljno znanja, snage i energije da pomognem u prevazilaženju postojećih problema. Takođe, iskoristiću sve svoje kontakte kako bi pomogla Crnoj Gori da ostane na putu razvoja i postane prva naredna punopravna članica EU”, kazala je.

Dodaje da osjeća odgovornost da podrži sve mlade i sposobne ljude u ovoj partiji da preuzmu inicijativu i daju svoj maksimalan doprinos budućem političkom djelovanju Demokratske partije socijalista, koja će se, kako ističe Damjanović, sada još više boriti za usvajanje svih onih standarda modernih evropskih društava kojima težimo.

”Pokušaću i da unaprijedim unutrašnju organizaciju naše partije, u onom domenu u kojem imam iskustva, da uvedemo neke inovativne procese i da digitalizujemo partiju što će donijeti brojne benefite našem članstvu i rukovodstvu.

U konačnom, moj cilj kao potpredsjednice DPS-a jeste politička borba za smjenu sadašnje vlasti i udruživanje svih progresivnih snaga koje žele dobrobit Crnoj Gori kroz zajedničko formiranje Vlade koja će Crnu Goru uvesti u Evropsku uniju a njenim građanima obezbijetiti stabilniji i prosperitetniji život”, zaključila je Damjanović u razgovoru za Standard.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Milena

04 Mar. at 14:13

Izuzetan mladi covjek,mladi ugledajte se na gospodjicu Damjanovi,obrazovana,inteligentna i beskompromisna osoba,kad je u pitanju buducnost nase prelijepe domovine i njenih casnih ljudi,veliko postovanje za njenu spremnbost da pomogne svojoj zemlji u ovim teskim trenucima.