test

Danilović: Srbi nisu biračko nego ljudsko tijelo, ne ištu vođu nego slobodu

Standard

25/01/2022

12:30

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je poručio da Srbi nisu biračko nego ljudsko tijelo, te da oni ne ištu vođu nego slobodu, pravdu i jednakost.



”Ne volim kada svoje političke postupke pravdamo odbranom srpstva. Nije ni pošteno ni razumno tiskati u svaku rupu, koju namjerno ili iz nesposobnosti iskopamo, žive i mrtve Srbe, njihova prava i nešto malo preostalih života. Srpstvo je rastegljiv pojam, posebno u političkom vokabularu. Prečesto smo braneći srpstvo zaboravljali Srbe i njihovu namjeru da žive i raduju se. Nakon 30. avgusta, normalan i častan svijet, radovao se slobodi. Onaj srpski dio tog svijeta možda usrdnije i glasnije, za onoliko koliko je duže trpio nepravdu”, kazao je Danilović.

Ističe da srpstvo nije ni ova ni ona politička elita.

”Ono se ne verifikuje kroz moje ili vaše članske karte, njegova mjera nije u broju ministara u vladi, nije ni u broju srpskih poslanika, srpstvo je sredina između onih bogatih i gladnih, skućenih i obeskućenih, uzvišenih i poniženih, srećnih i nesrećnih. Srpstvo je i briga za sebe, ali i za drugoga, široko otvorena vrata, časna namjera, vjera u sebe, u pravdu, šansa da se živi normalan ljudski život i da se ne robuje stranačkim statutima i liderskim ambicijima”, ocjenjuje Danilović.

Prema njegovim riječima, Srbi nisu glasačka mašina – ni nadljudi, ni podvrsta.

”Nisu robotizovani poslušnici nego narod sličan mnogima, pojedinci i zajednica, međusobno posvađani i rijetko pomireni, uglavnom cešće nesrećama nego uspjesima. Srbi nisu čepovi za moje i vaše isprobijane partijske kace, tamponi za otvorene rane nastale u međupartijskim obračunima srpskih političara. Srbi neće biti slobodni, a srpstvo vaskrslo, kada nas nekolicina uđemo u vladu, jer srpstvo nije ni u trojici ni u tridesettrojici. Nećemo vaskrsnuti kad nestranačke Srbe zamijene stranački, nego kad najbolji budu na najtežim mjestima”, kazao je Danilović.

Zbog srpstva, kaže, ne moramo podnijeti i prinijeti ni jednu kadrovsku žrtvu.

”Srpstvo nije više u kadrovima nego u darovima. Srpstvo nije u forumima nego i u podstanarskim podrumima, nije u igrama nego i u hljebu. Srbi su i vjernici i nevjernici i ljudi i neljudi, političari i loši političari, vojnici i dezerteri, heroji i kukavice. Dato nam je kao i svim narodima da po slobodi biramo i izaberemo. Srbi ne ištu vođu nego slobodu, pravdu i jednakost. Za njih i za srpstvo katkad se može učiniti najviše ako se zaćuti. Postidimo se pa ćemo pobijediti”, zaključio je Danilović.

Izvor (naslovna fotografija):

Goran Danilović

Ostavite komentar

Komentari (0)