test

Delegacija DPS sastala se u Berlinu sa predstavnicima njemačke vlade i parlamenta i vladajuće SPD

Standard

10/02/2023

13:40

Delegacija koju su činili potpredsjednici Demokratske partije socijalista dr Sanja Damjanović i dr Ivan Vuković, i visoki funkcioneri Socijaldemokratske partije Borislav Banović i Ivan Vujović, boravila je tokom protekla dva dana u posjeti Berlinu.

Organizovana posredstvom Fridrih Ebert fondacije, posjeta je iskorištena za susrete sa veoma uticajnim predstavnicima njemačke vlade i parlamenta i vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD).

Veoma sadržajni i korisni razgovori o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori vođeni su sa Christiane Hullmann, šeficom departmana za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova, Klarom Geywitz, ministarkom u njemačkoj vladi i visokom funkcionerkom vladajuće SPD, Alexanderom Jungom, savjetnikom u kabinetu kancelara Šolca, Kevinom Kuhnertom, generalnim sekretarom SPD-a, Josipom Juratovićem i Adisom Ahmetovićem, članovima Bundestaga zaduženim za praćenje političkih prilika u regionu, Nilsom Schmidtom, portparolom poslaničke grupe SPD-a za pitanja vanjske politike.

Sagovornici su istakli visok nivo podrške evropskoj integraciji Crne Gore, uz podsjećanje da je približavanje država regiona EU definisano kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta njemačke vlade. Pozdravljen je dogovor u vezi izbora sudija Ustavnog suda. Konsolidacija političkih prilika u našoj zemlji i nastavak reformi u pravcu ispunjavanja uslova za pridruženje EU prepoznato je kao izuzetno važno za cjelokupan region, naročito u svjetlu sve očiglednijeg malignon vanjskopolitičkog uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu.

Izvor (naslovna fotografija):

foto DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)