Izvor: Pobjeda

DF bi neustavno da razriješi Đukanovića u parlamentu

Svi poslanici stare parlamentarne većine, njih 41, potpisali su inicijativu DF-a Skupštini o pokretanju postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio Ustav. Prijedlog u kojem se traži razrješenje Đukanovića je upućen predsjednici parlamenta Danijeli Đurović, a potpisali su ga poslanici tri liste koji su se prethodno ,,verbalno usaglasili“ da lider Demosa Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove vlade.
DF bi neustavno da razriješi Đukanovića u parlamentu

Andrija Mandić, Foto: Skupština CG

U inicijativi se traži da Skupština Crne Gore pokrene postupak za razrješenje predsjednika države.

U prijedlogu se ističe da je ,,Đukanović povrijedio član 95 stav pet Ustava Crne Gore, jer na razgovore o mandataru za sastav vlade nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, a što je bio dužan da učini“.

Navodi se da je ,,sasvim neustavno Đukanovićevo pozivanje na potpise poslanika kao uslovu za prijedlog mandatara jer takva obaveza po Ustavu ne postoji“.

Odluku da li je povrijedio Ustav ili ne donosi Ustavni sud, a predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti tek kada Ustavni sud donese odluku da je prekršio Ustav.

žMandat predsjednika Crne Gore prestaje istekom vremena na koje je biran, ostavkom, ako je trajno spriječen da vrši dužnost predsjednika i razrješenjem. Predsjednik odgovara za povredu Ustava. Postupak za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav može pokrenuti Skupština, na prijedlog najmanje 25 poslanika. Prijedlog za pokretanje postupka Skupština dostavlja predsjedniku Crne Gore na izjašnjenje.

Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsjedniku Crne Gore. Predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav, navodi se u Ustavu u članu 98.

Stoga su najave lidera DF-a o razrješenju predsjednika države u parlamentu ,,u narednih 15 dana“ neutemeljene i nijesu u saglasnosti sa Ustavom.

Ukoliko se ipak desi takav postupak u parlamentu, u pitanju bi bio klasičan pokušaj državnog udara. Ustavni sud je trenutno nefunkcionalan i ne može se izjasniti o toj inicijativi dok se ne popuni njegov sastav.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


piperka

Banjo mizerija ima ozbiljan izgled!

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

KONFUZIJA DEMOKRATA: Ako je 43. Vlada bila nelegitimna, što se događa sa Temeljnim ugovorom?

Blažić za STANDARD nakon pada Vlade: Partijski interesi i opoziciona partitokratija ne prezaju od ustavno pravnog nasilja

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Huk koji je najavio katastrofu: Stravični snimci zemljotresa

Italija izdala upozorenja na cunami nakon razornog potresa u Turskoj

Katastrofalan zemljotres pogodio Tursku i Siriju: Najmanje 195 mrtvih, stotine povrijeđenih, urušeni cijeli kvartovi

Čekajući Ustavni sud: Nove sudije čeka “pakleni posao”, 2900 predmeta od čega 90 odsto ustavnih žalbi