Mandić: DF spreman da popusti zahtjevima GP URA, Lekić: DPS dobio vjetar u leđa

Lider Nove Andrija Mandić rekao je nakon sastanka dijela parlamentarne većine da je DF spreman da popusti zahtjevima URA, CIVIS i SNP i da dobiju minimum mjesta u Vladi, samo kako bi došlo do dogovora.
Mandić: DF spreman da popusti zahtjevima GP URA, Lekić: DPS dobio vjetar u leđa

Izvor: RTCG

”Abazoviću, nema prepreka, dođite u Skupštinu da se dogovorimo i obradujemo građane”, rekao je Mandić.

”Pokazali smo veliku ozbiljnost i želju za dogovorom imali smo uspone i padove u pregovorima i dogoovrima ali na kraju uslijedilo je zahtjev da oni koji su iz parlamentarne većine učestovali u vladi koja je oborena željeli su da zadrže sve pozicije”, rekao je Mandić.

Kazao je i da je DF saopštio kolegama da je DF spreman da popusti dogovoru i priloži mjesta koja bi im omogućila da dođemo do dogovora.

”Nema prepreke za URA, CIVIS i za manjinske stranke da dođu da se dogoovrimo kako da konstituišemo vladu. Spremni smo da izađemo u susret i tom zahtjevu samo da se dogovorimo i da pokažemo odgovrnost i snagu da izađemo iz ove teške situacije”, rekao je Mandić.

Mandić je kazao da su spremni da svoje učešće u Vladi svedu na minimum, ali nije želio da potvrdi da bi Abazoviću prepustili bezbjednosni sektor, što je njihov zahtjev. 

Lider Nove je kazao i da je sinoć razgovarao sa Abazovićem, a danas sa Milošem Konatarom i Zoranom Mikićem iz GP URA, koji su mu kako je rekao, kazali da će biti u poslaničkom klubu i doći na sastanak ukoliko nešto bude hitno. 

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao je da je nastojao da da doprinos traženju rješenja svih ovih dana.

Izvor: Pobjeda

”Nalazio sam za potrebno da dam doprinos koliko mogu zamišljajući vladu kao mjesto ozbiljnog rada”, rekao je Lekić. 

”Zastupam od početka od prije dvije godine da se politički proces prenese u stanje legalnosti. To znači da oni koji su pobjedili vode državu, i da ne dozvole da interni i spoljni faktori određuju vladu, bili oni crkveni ili diplomstski”, kazao je lider Demosa, dodajući da se zalago za to da vladu formiramo autonomno u sekularnoj državi.

”Mislim da je gospodin Mandić strpljivo i odgovorno vodio pregovore. Na samom početku pregovora ja sam zamolio subjekte koji namjeravaju da ne prihvate sporazum, ako ne žele, sasvim legitimno, da to kažu odmah na početku. To smo doživjeli danas sa gestom nevaspitanja političkog i ličnog, da se ne dođe danas ovdje. Stranka koja je krimogeno struktuirana, DPS je ovim dobila vjetar u leđa. Pozdravljam poruke gospodina Mandića da on očekuje neke odgovore, ja ih ne očekujem”, kazao je Lekić. 

On je dodao da je bilans razgovora “poražavajući prije svega za građane, zato što se nastavlja mrcvarenje”.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović rekao je da su i dalje spremni za dijalog i dogovor.

”Što se nas tiče mi smo ponosni našim učešćem i doprinosim koji smo dali. Ispostavlja se da smo bili u pravu oko mnogih stvari, nažalost, ali čini mi se da ovaj proces nije završen. Pozivamo kolege iz Ure da se vrate, da ne miniraju ovaj dogovor”, kazao je Krapović, dodajuči da ne ucjenjuju, ali ni ne prihvataju ucjene. 

”Što se nas tiče mi ne ucjenjujemo ali ne prihvatamo bilo kakve ucjene. Moram da podsjetim da smo mi u više navrata napravili kompromisne ustupke, odustajali.. popustili smo i oko dvije glavne funkcije bezbjednosnog sektora, broja ministarstava. Cijelo vrijeme idemo ka tome da se efektuira izborna volja i da sastavimo vladu, Nažalost kolege iz Ure to ne vide tako, Mi želimo da se ispoštuje izborna volja, ali ne želimo da stavljamo bilo koga iznad nas i prije svega iznad građana, Ne želim danas da iznosim neke teže ocjene, ali ovo nije primjereno”, naveo je Krapović. 

Na pitanje jesu li spremni da dozvole Uri da ima kontrolni paket u vladi kao što je najavio DF, Krapović je podsjetio da su napravili mnogo ustupaka, ali da ne prihvataju ucjene, dodajući da mogu da sjednu i da se dogovoraju. 

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da URA ako se ne dogovori sa njima, ima dogiovor sa Milom Đukanovićem.

”Pozivam još jednom Uru da dođe i nastavi pregovore, da se vrati za pregovarački sto. Ako se ne vrate danas cijela Crna Gora je talac Dritana Abazovića”, zaključio je. 

Milačić je ocijenio da Abazović ima manir da zloupotrebljava borbu protiv korupcije. Ukazao je da građani moraju da znaju nadležnosti Vlade i ukazao je da to radi tužilaštvo koje je nezavisno od izvršne vlasti.

Lider Ujedinjene Goran Danilović rekao je “da ga je sramota što nema čega danas da se odrekne”.

”Pitam se jesmo li mi pregovarali jesam li ja u dobroj pameti i zdravlju. Koliko je kome stalno do pregovora, pokazuje kako u tužnom raspoloženje molimo nekoga da se vrati. Moram da budem iskren da ne molim nikog. Ko neće, nagona mu nema. Mi dokazujemo da ne zaslužujemp da vodimo državu”, rekao je Danilović. dodajući da Ujedinjena nije bila smetnja.

”Ujedinja nije bila smetnja, jedino principijelnošću, a na kraju smo prihvatili sve što su predložili”, zaključio je. 

Predsjednik SNP Vladimir Joković još jednom je nakon današnjeg sastanka stare parlamentarne većine pozvao na dogovor.

”Apelujemo na sve da se postigne dogovor, ne samo oko vlade nego i izglasavanja Ustavnog suda, Sudskog savjeta”, rekao je Joković u Skupštini. 

Podsjetio je da u Vladi Krivokapića nijesu imali ništa.

”Nikad nijesmo bil,  niti smatramo da su u pravu oni koji kažu da su pregovori zbog nas zapeli. Smatram da je napravljena greška onaj dan kad nije napravljena rekonstrukcija Vlade. Smatram da neki nijesu željeli rekonstrukciju zato što im je smetala borba koju je ova vlada povela protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kazao je Joković.

On je podsjetio da je SNP je tražio sa GP URA ima pozicije u vladi koje su ranije pokrivali.

”To nije moglo, tražili smo ponudu dajte nam što mislite da nam pripada. SNP se sad odriče, ne treba nam predsjednik skupštine, potpredsjednici vlade… Odričemo se i finansija, zdravlja, pravde, prosvjete. SNP samo traži sledeće da zauzmemo ona mjesta koja zauzima demokratski front i demokrate”, rekao je Joković. 

Pojasnio je da misli na mjesta koja se dobijaju političkim imenovanjima.

Ovdje su se svi nečega odricali, a nije im pripadalo. Mi smo tražili ono što već imamo. Mi to unosimo u pregovore- dodao je Joković. 

Upitan očekuje li da se predstavnici Ure vrate danas na razgovore, rekao je da ne može pregovarati u njihovo ime, a da je sad demokratsko pravo URA da odluči kako će postupiti

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

Smijenjen Aleksa Bečić

Pala Vlada Zdravka Krivokapića

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Marko Milačić tražio da bude direktor policije?

Nova saznanja o likvidaciji Vukotića: Zvicer naručio, rođak Živković organizovao?

Šahmanović: Spreman set mjera za uštedu energije, Vlada što prije da ga usvoji

Sastanak završen poslije pola sata