test

Đeka: Svaki pokušaj rekonstrukcije Vlade uzaludan posao

Standard

03/10/2021

14:49

Svaki pokušaj rekonstrukcije Vlade je uzaludan posao, ocijenio je predsjednik Demokratske partije (DP) Fatmir Đeka, dodajući da su izbori uvijek najdemokratskije rješenje za izlazak iz aktuelne krize.

On je kazao agenciji MINA da nijesu dobili poziv od premijera Zdravka Krivokapića, povodom razgovora o rekonstrukciji Vlade.

“Ranije smo imali jedan neformalan razgovor u Vladi sa njegovim saradnicima. Ali, sve je to izgledalo nepripremljeno, pa time i dosta neozbiljno”, rekao je Đeka.

On ocjenjuje da je Krivokapiću i saradnicima, zbog međunarodne zajednice, bilo stalo da razgovaraju sa DP.

“Popularno rečeno opipaju nam puls i da, ipak, i pored slatkorječivih i omamljujućih fraza, nastave dosadašnju politiku. A koja nam je, za 300 dana, kao zajednici i društvu u cjelini veoma malo dobra donijela”, kazao je Đeka.

Prema njegovim riječima, zato albanskim političkim subjektima kako prije deset mjeseci, tako i danas, nije mjesto u toj i takvoj Vladi.

Đeka je kazao da nemaju iluzija “da oni znaju drugačije nego kako sada djeluju”.

Upitan da li je DP imao sastanak u vezi sa eventualnim učešćem u rekonstrukciji Vlade sa parlamentarnom većinom, Đeka je kazao da osim susreta sa Krivokapićem, predstavnici stranaka nacionalnih manjina, razgovarali su i sa vicepremijerom i liderom URA-e Dritanom Abazovićem.

“Ni na tom sastanku tema nije bila mogućnost ulaska u nekakvu rekonstruisanu Vladu niti je iko pokrenuo to pitanje”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, činjenica da se samo deset mjeseci od formiranja, razgovara o rekonstrukciji trenutne Vlade, evidentno je, kako ocjenjuje Đeka, priznanje neuspjeha od onih koji joj i dalje većinski podržavaju u parlamentu.

Odgovarajući na pitanje pod kojim uslovima DP je spremna da bude dio nove Vlade, i da li je to za njih opcija, Đeka je rekao da je to manjinska vlada.

“Mi smo i prije deset mjeseci javno predlagali model manjinske vlade koji bi činili URA, Demokrate, Socijaldemokratska partija (SDP) i manjinske partije. Vjerujemo da je to i danas možda najbolji način prevazilaženja trenutne političke situacije u zemlji, ili formiranje prelazne vlade”, rekao je on.

Đeka je kazao da biti u Vladi “koju dominantno podržavaju nacionalističke grupacije, koje su protiv članstva u Sjevernoatlantskoj alijansi”, za njih je neprihvatljivo.

“Možemo biti samo u vladi koja je na evropskom kursu, koja Crnu Goru vidi kao ugodni dom za sve njene građane i sve nacionalne i etničke zajednice”, rekao je Đeka.

On je kazao da je iz tog razloga u ime albanske koalicije “Jednoglasno” podržao Rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika i postizanju evropskog konsenzusa, koju je nedavno predložio SDP.

Odgovarajući na pitanje da li je rješenje za izlazak iz aktuelne krize rekonstrukcija Vlade ili novi izbori, Đeka je rekao da je svaki pokušaj rekonstrukcije trenutne Vlade uzaludan posao.

“Gubljenje vremena i davanje vremena, prostora i resursa za nastavak opasnog srljanja ove države u bespuća istočnih despotija”, dodao je on.

Đeka je poručio da su izbori uvijek najdemokratskije rješenje za izlazak iz aktuelne krize.

“Iako ne vidim da je većina aktera na političkoj sceni, bar za sada, voljna i spremna za takav rasplet”, kazao je on i dodao da su oni, kao stranka i koalicija, “pa mogu reći i Albanci u Crnoj Gori, i tome svakako naredni”.

Komentarišući predlog lidera Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, da su manjinska ili vlada izbornog povjerenja izlaz iz krize, Đeka navodi da su i to dobre opcije.

“Ostaje sada da sačekamo prvi krug pregovora vladajućih stranaka, možda i drugi, pa da svi zajedno tražimo neka bolja rješenja. Naši građani to zaslužuju, posebno mladi ljudi, jer su dnevno sve umorniji i istrošeniji forsiranjem trulih ideologija i farsičnih politika 19. vijeka”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, žestina i olako obećana brzina pouzdani su znakovi da će takve, kako je kazao, retrogradne ideologije i politike, u čijoj su službi potom pravo i ekonomija, ponovo doživjeti civilizacijski poraz, kao što je to bilo i u zadnjoj deceniji 20. stoljeća.

“Najvažnije je da su Crna Gora i njena vlada jasno i nedvosmisleno posvećeni evroatlantskim integracijama i da se naši ključni partneri, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, ponovo, na velika vrata, vraćaju na jugoistok Evrope. A to znači stabilnost i razvoj i Crne Gore i cijelog našeg regiona”, zaključio je Đeka.

Izvor: Mina
Izvor (naslovna fotografija):

Fatmir Đeka

Ostavite komentar

Komentari (0)