test

Đenero o ustavnom puču za STANDARD: Ovo mogu uraditi samo oni koji su izašli iz šinjela ruskog diktatora Putina ili autoritarnog Vučića

I. Đoković

04/11/2022

06:49

Za ovakav oblik derogiranja zakonitosti i ustavnosti mogu se odlučiti samo radikalni protivdemokrati, oni koji su izašli iz šinjela ruskog doktatora Putina ili autoritarnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kaže za Standard politički analitičar Davor Đenero.

“Ideja da se ustavne odredbe o odgovornosti i opozivu Predsjednika Republike mogu mijenjati zakonima, suprotstavljene su logici ustavnosti i načelu vladavine prava”, kaže Đenero.

On pojašnjava da Ustav po definiciji mora biti “tvrd” i garantovati, s jedne strane da institucije političkog sistema budu dovoljno snažne da obavljaju povjerenu im ustavnu ulogu, a s druge strane, da pritom budu ograničene, i to suprotstavljanjem druge podjednako snažne političke ambicije, Izvršnu vlast, načelno, ograničavaju zakonodavna vlast s jedne, i sudbena s druge strane.

“Ustav je “tvrd”, on je brana protivdemokratskom presizanju, i zato je uobičajeno da se on ne usvaja jednostavnom većinom, većinom svih zastupnika, nego “ustavnom većinom”, dvotrećinskom većinom svih zastupnika u parlamentu”, pojašnjava Đenero.


“Ustavnu ulogu predsjednika moguće je mijenjati samo Ustavom, a za to postoji propisana procedura”, kaže Đenero i pojašnjava da je opoziv predsjednika republike moguć je samo u skladu s Ustavom, pri čemu valja reći da je Ustav Crne Gore u tom smislu “mek”, jer traži samo apsolutnu većinu svih zastupnika za pokretanje procedure, i apsolutnu većinu sudaija Ustavnog suda kod donošenja odluke o opozivu.

On kao primjer navodio da se u Ustavu Republike Hrvatske traži dvotrećinska većina svih zastupnika za pokretanje postupka utvrđivanja “posebne odgovornosti predsjednika”, a o eventualnom opozivu odluku donosi Ustavni sud, ponovno dvotrećinskom većinom svih sudija.

“Logično je da akter,koji investituru dobiva direktno od naroda ima i posebno zaštićenu poziciju”, kaže Đenero.


“Kakve god greške povremeno činili predstavnici velikih zapadnih demokratija u Crnoj Gori, u ovoj situaciji nije bilo moguće očekivati da će pogriješiti, jer se radi o elementarnom pitanju poštovanja načela ustavnosti i zakonitosti, o temeljnim lekcijama građanskog obrazovanja, tvrdi Đenero i zaključuje da za ovakav oblik derogiranja zakonitosti i ustavnosti mogu se odlučiti samo radikalni protivdemokrati, oni koji su izašli iz šinjela ruskog diktatora Putina ili autoritarnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor (naslovna fotografija):

Davor Đenero

Ostavite komentar

Komentari (0)