test

Đukanović- Reintjes: Uz pomoć Holandije napravljeni ključni koraci ka EU

StandardIT

13/05/2022

19:17

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio ambasadora Kraljevine Holandije Joosta Reintjesa, sa kojim je razgovarao o evropskoj perspektivi Crne Gore i dinamiziranju ekonomske i investicione saradnje zemalja, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Predsjednik je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo međudržavnim odnosima uz zahvalnost za podršku koju Crna Gora ima od Kraljevine Holandije, zahvaljujući kojoj danas govorimo o partnerstvu u NATO i zahvaljujući kojoj smo napravili neke od ključnih koraka ka članstvu u EU.

On je istakao važnost razumijevanja Holandije za značaj evropskih i evro-atlantskih integracija regiona, cijeneći ispravnim pristupom visoke standarde koje ta zemlja zahtijeva u odnosu na ispunjavanje uslova za kvalifikaciju za članstvo.

Prepoznajući superiornost evropskog sistema vrijednosti i šansi koje se nude ulaskom u prestižni evropski klub, Crna Gora je nedvosmisleno spremna za poštovanje pravila igre i nastavak vrijednog rada na reformama, kazao je Đukanović.

Istovremeno ukazao je na značaj prevazilaženja stanja zamagljene evropske perspektive i da na iskustvima agresije na Ukrajinu osvijestimo potrebu kontinuirane izgradnje ujedinjene Evrope u cilju stabilnosti i prosperiteta ZB, ali i Evrope u cjelini.

Informišući ambasadora o aktuelnim unutrašnjim prilikama u kontekstu formiranja nove vlade, potencirao je prioritetene pravce djelovanja deblokade i dinamiziranja pregovaračkog procesa, čiji je najvažniji segment unapređenje vladavine prava u čemu veoma cijenimo podršku Nizozemske.

Visoko ocjenjujući bilateralnu saradnju dvije države, posebno u oblasti odbrane, naglasio je značaj snaženja ekonomske i investicione saradnje u uvjerenju da će obnovljena investiciona aktivnost u Crnoj Gori biti inspirativna za nizozemske privrednike.

Ambasador Reintjes je zahvalio za susret i priliku za razmjenu mišljenja interesujući se za izglednost progresa Crne Gore u pregovaračkom procesu u kontekstu formiranja nove vlade.

On je ocijenio da Crna Gora kao članica NATO i zemlja sa punom usklađenošću sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, može imati dobru poziciju za privlačenje stranih investitora, što je istovremeno u tijesnoj vezi sa stepenom vladavine prava.

Što je Crna Gora bliža EU, biće i više vladavine prava, a na taj način i renomiranih kompanija, uključujući i holandske, poručio je ambasador.

Uz punu saglasnost o važnosti vladavine prava za ekonomski i demokratski prosperitet društva, razmijenjena su mišljenja i o izazovima implementacije restriktivnih mjera, gdje je prepoznata važnost intenzivne razmjene informacija.

Ostavite komentar

Komentari (0)