test

Đukanović: Crna Gora stabilna zemlja sa jasnom evroatlantskom vizijom

Standard

02/11/2021

12:23

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je bilateralni sastanak s kapetanima regentima San Marina Djakomom Simonćinijem i Frančeskom Musonijem, na marginama UN Konferencije o klimatskim promjenama (COP26).



Susret je organizovan na njihovu inicijativu, radi obnavljanja poziva za posjetu San Marinu, koja je zbog pandemije odložena.

Đukanović je istakao da Crna Gora i San Marino, kao dvije male, prijateljske zemlje s značajnim istorijskim i kulturološkim sličnostima, imaju brojne potencijale za unapređenje bilateralne saradnje, posebno u ekonomiji i turizmu.

“Kazao je da je Crna Gora stabilna zemlja sa jasnom evroatlantskom vizijom, koja je članstvom u NATO dijelom ispunjena, i da je sljedeći cilj dostizanje evropskih standarda i vrijednosti, što vodi članstvu  u EU”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Kapetan regent Musoni naglasio je da jake veze između dvije države imaju svoj iskaz u prijateljskim bilateralnim odnosima i izrazio visok stepen interesovanja za produbljivanjem saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa.

“San Marino vjeruje u važnost bliske saradnje između malih država, i za to koristi razne povode”, istakao je.

Naveo je kao primjer čestitku koju su uputili predsjedniku Skupštine Crne Gore povodom obilježavanja 115 godina parlamentarizma.

“On je istakao da se dvije države suočavaju sa sličnim izazovima, i ukazao na značaj regionalne saradnje, kao što je Jadransko-jonska  inicijativa  čija su članica”, navodi se u saopštenju.

Od sljedećeg ministarskog sastanka San Marino će pristupiti i EUSAIR-u.

Zajednički je konstatovano da posjete na najvišem nivou predstavljaju dobru priliku za unapređenje bilateralne saradnje.

Najviši predstavnici San Marina su obnovili poziv predsjedniku da u prvom kvartalu 2022. godine zvanično posjeti San Marino.

“Imajući u vidu sličnost u strukturi ekonomija dviju država, s turizmom kao dominantnom granom privrede, dogovoreno je da se razmotri i mogućnost organizacije biznis foruma tom prilikom, koji bi okupio privredne predstavnike dvije zemlje s ciljem uspostavljanja konkretnih modela saradnje”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Đukanović je istakao da Crna Gora i San Marino, kao dvije male, prijateljske zemlje s značajnim istorijskim i kulturološkim sličnostima, imaju brojne potencijale za unapređenje bilateralne saradnje, posebno u ekonomiji i turizmu

Ostavite komentar

Komentari (0)