test

Đukanović: Djelovanje IRI kvalitetnije ukoliko se na dobar način percipira stanje globalne politike

Standard

16/11/2021

16:55

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je direktora Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) za Evropu, Paula McCarthija, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog Kabineta, McCarthy je uz zadovoljstvo susretom upoznao predsjednika sa programom Instituta koji je otvorio kancelariju u Crnoj Gori, a u čijem je fokusu rad sa mladim političkim liderima kako bi razvili vještine neophodne narednoj generaciji političara.

Uz podsjećanje da je jedan od članova borda Međunarodnog republikanskog instituta bio i američki senator Džon Mekejn, istakao je njihovu zainteresovanost za dešavanja u regionu i Crnoj Gori, očuvanje mira i bezbjednosti u kontekstu glavnih prijetnji, jačanja malignog uticaja i ekstremizama.

McCarthy je naglasio da su već aktivni u zemljama regije i da sve više rade na projektima transparentnosti vlada i vladinih institucija, političkih partija i kroz saradnju sa inicijativom Partnerstva otvorenih vlada.

Predsjednik je zahvalio na posjeti i prilici da razgovaraju o saradnji na pitanjima od zajedničkog interesa, te da ambicija Instituta može biti dragocjena za podizanje demokratske i političke kulture u regionu i profilisanju budućih mladih političara.

Uz visoko poštovanje za ulogu koju je na ovim prostorima imao senator Mekkejn kao izuzetan poznavalac prilika u našem regionu, Đukanović je naglasio da će djelovanje Instituta i njegova misija biti kvalitetnija ukoliko se na dobar način percipira stanje globalne politike i uzroci problema i izazova u regionu.

Naglasio je ključnu važnost obrazovanja, uključujući i političko obrazovanje, i potvrdio značaj i prednosti planova i programa Instituta za ZB, uključujući i Crnu Goru.

Uz zahvalnost za perspektivu aktuelnih prilika koju je predočio predsjednik, a koja pomaže razumijevanju situacije u susret početku rada kancelarije IRI u Podgorici, direktor Međunarodnog republikanskog instituta iskazao je spremnost i otvorenost za saradnju sa Crnom Gorom podsjećajući na riječi senatora Mekkejna da se politika ne dešava u vakumu već pod stalnim uticajima, naglašavajući da je zajednički zadatak da osiguraju više takvih pozitivnih uticaja.

Ostavite komentar

Komentari (0)