Đukanović – Duda: Crna Gora se odlučno odupire metodama hibridnog pritiska, važna podrška Poljske

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Njujorku sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom na marginama Generalne Skupštine UN-a.
Đukanović – Duda: Crna Gora se odlučno odupire metodama hibridnog pritiska, važna podrška Poljske

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo susretom, što je prilika za nastavak komunikacije i dijaloga na najvišem nivou između dvije zemlje i najbolji put za dalje unapređenje međudržavnih odnosa. Uz podsjećanje da ove godine obilježavamo 15-o godišnjicu od uspostavljanja bilateralnih odnosa, Predsjednik je veze Crne Gore i Poljske ocijenio prijateljskim i veoma dobrim.

Uz to smo i partnerske zemlje u okviru NATO sa još uvijek živom nadom za ostvarenje partnerstva i u EU, kazao je Predsjednik. On je zahvalio predsjedniku Poljske za podršku Crnoj Gori i ZB u ostvarivanju naših evropskih ambicija naglasivši značaj razumijevanja i podrške Poljske evropeizaciji ZB, ističući dragocjenom pažnju zemlje kao što je Poljska i na bilateralnom nivou i u okviru Višegradske grupe. Informisao je predsjednika Dudu o sofisticiranim metodama hibridnog pritiska sa kojim se suočavamo, a čiji je cilj podrivanje evropskog jedinstva i evropskog sistema vrijednosti. Crna Gora se, kaže Predsjednik tome odlučno odupire, ali je neophodna i podrška onih koji to dobro razumiju, kao što je Poljska.

Predsjednik Duda je uz zadovoljstvo susretom i informacijama koje je sa njim podijelio Predsjednik, poručio da je Poljska uvijek bila, da jeste i da će biti zagovornik i predlagač politike proširenja i otvorenih vrata NATO i u EU, o čemu svjedoči i to da je Crna Gora već članica NATO.

Na toj liniji, ocijenio je da EU i zemlje članice moraju sagledati razloge stanja u kojem se nalazi Unija, posebno u kontekstu Bregzita, poručujući da je neophodna revizija politike i analiza zaključaka kako bi se održao proces proširenja EU. Održavanje tog procesa, bio bi znak da je EU živa i da smo zainteresovani za evropski projekat, kazao je Duda.

Predsjednik Poljske je izrazio zabrinutost za uticaj trećih strana na evropsku politiku od kojih se Evropa mora odbraniti uz obećanje da će sa pozicije predsjednika uraditi sve da dođe do proširenja i da Crna Gora i ZB, i zemlje Istočnog partnerstva postanu dio EU u skladu sa relevantnim kriterijumima što je Crna Gora u većem dijelu ostvarila.

Uz zahvalnost za jasne i otvorene poruke, Predsjednik Đukanović je kazao da bez obzira na stanje u kojem se nalazi Evropa i njen odnos prema politici proširenja, ostajemo zainteresovani da Evropa kao naš dom bude konkurentna i ne odustajemo od jasnog izbora pripadnosti evropskim i evroatlanstkim vrijednostima.

On je uz visoke ocjene za saradnju dvije zemlje i zahvalnost za pomoć u borbi protiv Covid-a , kao i najavljenu donaciju 40 hiljada Fajzer vakcina, pozvao Predsjednika Poljske da nastave dijalog u Crnoj Gori, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno čim za to bude prilika.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Đoana: Provjeravamo svaku članicu Alijanse, pa i Crnu Goru

Poruka iz Pentagona: Beograd da poštuje suverenitet Crne Gore koja je dio bezbjednosnog okvira NATO-a

Gledajte naprijed jer je istorija već na vaša ramena stavila dovoljno tereta

Bivši američki ambasador Mur: Crna Gora je imala ogromnu korist od nezavisnosti

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ToMontenegro SLAGAO građane? Čudna računica direktora Todorovića

Supruga Muamera Zukorlića pomoćnica ministra prosvjete u Srbiji

Ustavni odbor podržao inicijativu za utvrđivanje da li je predsjednik Đukanović povrijedio Ustav

Mijović: “NOVA LJEVICA” nudi Srbima iz Crne Gore organizovan polazak na Kosovo, da priskoče u pomoć svojoj braći