test

Đukanović: Građani nose teret neodgovornosti političara

Standard

21/03/2022

08:54

Institucije u Crnoj Gori podređene su pojedinačnim i partijskim interesima, a građani nose teret neodgovornosti političara jer život ne može da čeka rješenje političke krize – ocijenio je za Pobjedu sociolog Andrija Đukanović, komentarišući blokadu parlamenta dok galopiraju cijene osnovnih životnih namirnica i energenata.



Skupština Crne Gore u blokadi je jer predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić, koji kao potpredsjednik iz najvećeg kluba – DF-a mijenja Aleksu Bečića na mjestu predsjednika parlamenta, odbija da zakaže sjednicu, obrazlažući da se nijesu stekli politički uslovi i da ne želi da mijenja izbornu volju građana. Dok opozicija i Ura pozivaju Bulajića da hitno zakaže sjednicu kako bi se ograničio rast cijena goriva, Demokratski front i Demokrate podržavaju Bulajićevu opstrukciju iz straha da se ne bi formirala manjinska vlada. Zbog opstrukcije Bulajića, parlament ne može da ograniči rekordan rast cijena goriva, ali na čekanju su i drugi akti.

Andrija Đukanović kaže da „iako možda može postojati formalno pravno opravdanje za ponašanje predsjedavajućeg Skupštine, nije dobro da zakonodavna vlast bude u blokadi“.

Interesi građana u drugom planu


” Građani, naravno, nose teret neodgovornosti političara jer život ne može da čeka rješenje političke krize. Vjerujem i da suprotna strana koja formira novu vladu koristi nevolje građana da izvrši pritisak da se sjednica zakaže i da oni izglasaju novog predsjednika Skupštine, a onda i vladu. Moje mišljenje je da su interesi građana u drugom planu naše političke elite”, ocijenio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, račun za političku krizu plaćaju građani.

” Za sve vrijeme ove krize poslanici redovno primaju svoje previsoke plate i nijesu suočeni sa svakodnevnim problemima sa kojima većina građana već decenijama živi. Smatram da bi političari trebalo da malo manje pridaju sebi značaja i da ne drže ovo društvo u permanentnoj atmosferi drame i smaka svijeta. Neka sjednu i dogovore se kao normalni ljudi, da siđu s oblaka i napokon se okrenu rješavanju problema i poboljšanju standarda građana”, kaže Đukanović.

Istakao je da „dobar dio odgovornosti za sopstveni položaj nose i sami građani koji su uvijek spremni da se veselo uključe u besmislene sukobe svojih političkih favorita“.

” Bez svjesnog i zrelog građanima sve ovo što nam se dešava nije nikakvo iznenađenje”, istakao je Đukanović.

On smatra da ćemo čekati još dugo na funkcionalnu državu.

” Institucije ne postoje, već dugo su podređene pojedinačnim i partijskim interesima. Barem posljednje tri decenije, a evo i nakon „osvježavajućih“ promjena institucije su to samo po nazivu. U praksi ne postoje. Sve se vrti oko partijskih interesa. Ovoliko partija u maloj zemlji pokazuje da se u tome vidi dobra šansa za biznis i za sticanje bogatstva. Vidjeli smo kako se i nova vlast ponaša čim se „dokopala“ fotelja. Jedna ekipa zamijenila je drugu. Tako da o pravnoj državi i institucijama možemo samo da sanjamo”, kazao je Đukanović.

Poručio je političarima da „malo prikoče i ohlade glave“.

” Moja poruka političarima je da imaju barem malo dostojanstva i da se uozbilje. Znam da to neće biti tako jer su nesposobni i lišeni etike, ali valjalo bi da se malo smire i počnu da se ponašaju kao normalni ljudi. Neka vide kako neka napredna društva funkcionišu. Neka prekopiraju dobra rješenja kad već nijesu sposobni da ih smisle. Ali bojim se da od toga nema ništa. Čini mi se da smo kao društvo kažnjeni ovakvom političkom elitom”, dodao je Đukanović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Andrija Đukanović

Ostavite komentar

Komentari (0)