Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Komonvelta Australije, Nj. E. Daniela Džozefa Emeria, Narodne Republike Bangladeša, Nj. E. Mohamada Šamin Ahsana, Kraljevine Saudijske Arabije, Nj. E. Faisala Gazi Ismail Hifzia i Kraljevine Švedske, Nj. E. Anike Ben David, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.
Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora

Milo Đukanović

Nakon ceremonije, Đukanović je odvojeno razgovorao s ambasadorima, poželio im dobrodošlicu i uspješnu misiju, u uvjerenju da će tokom svojih mandata svaki od ambasadora, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, dati doprinos unapređenju međudržavnih odnosa.

“Predsjednik je predočio ambasadorima aktuelne političke prilike u Crnoj Gori, stabilnoj zemlji koja je uprkos izazovima ostala na strateškom kursu evropskih i evroatlantskih integracija, kao članica NATO, i očekivano prva sledeća članica EU. Ukazujući na zabrinutost što smo danas fokus svih razgovora sa integracije prebacili na stabilnost, Predsjednik je istakao značaj povratka kredibiliteta politike proširenja EU i kredibiliteta reformi, sa posebnim fokusom na Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa ambasadorom Australije ukazao je na odnose dvije zemlje koje karakteriše razumijevanje, partnerstvo i prijateljstvo.

“Posebno ističem zahvalnost za pravilno razumijevanje proevropskog kursa Crne Gore, cijenimo to i smatramo veoma značajnim, jer smo zahvaljujući reformama, ali i podršci prijatelja ostvarili i ostvarujemo svoje vanjskopolitičke prioritete”, naveo je Đukanović.

On je ukazao na ozbiljan prostor za unapređenje bilateralne saradnje uz neophodnu nadgradnju ugovorne baze, kako bi se podstakla dalja ekonomska saradnja u kojoj imamo pozitivna iskustva.

Đukanović i ambasador Austrije
Đukanović i ambasador Austrije

“Dalje jačanje veza i u turizmu, proizvodnji hrane, unapređenju infrastrukture, podstaći će i dijalog na visokom i najvišem nivou između dvije zemlje”, kazao je Predsjednik, te iskazao visoke ocjene za rezultate Australije u suočavanju sa globalnim izazovom korona virusa, kao i za ukupan rast međunarodnog ugleda te zemlje.

Ambasador Emeri uz zahvalnost za prijem i čast koja mu je ukazana obavljanjem diplomatskog mandata u Crnoj Gori, pozdravio je opredjeljenje Crne Gore da članstvo u EU drži i dalje kao svoj ključni prioritet i da se nastavlja kontinuitet prethodne vlade.

“Članstvo Crne Gore u NATO, važan je korak za bezbjednost naše zemlje, ali i stabilnost regiona, što Australija snažno podržava kao partner Alijanse kojem daje značajan doprinos. Prioritet mog mandata biće razvoj ekonomskih veza, te izražavam spremnost da podstičem australijske investitore za saradnju sa Crnom Gorom, naročito u oblasti rudarstva”, istakao je Emeri.

Predsjednik Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Bangladeša naglasio da “tu državu i njen narod doživljavamo kao prijatelje, sa kojima imamo tradicionalne odnose iz vremena Jugoslavije, ali i da postoji puno prostora za saradnju i unapređenje odnosa u savremenom kontekstu”.

“U tom cilju treba pojačati kontakte na najvišem nivou i otpočeti praksu bilateralnih konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova, kazao je on. Realne šanse za saradnju postoje i u oblasti ekonomije i kulture kroz bolje upoznavanje dva naroda, a treba inicirati i međusobno povezivanje investicionih kapaciteta, u tekstilnoj industriji i turizmu, kako bi se na tom planu doprinijelo zajedničkom napretku”, naveo je Đukanović.

Đukanović sa ambasadorom Bangladeša
Đukanović i ambasador Bangladeša

Ambasador Ahsan je detaljno upoznao Predsjednika sa ostvarenjima Bangladeša kroz participaciju u mirovnim misijama, unapređenju rodne ravnopravnosti, uspjesima na ekonomskom planu i savladavanju klimatskih problema i humanitarnih katastrofa. Prenoseći najbolje želje za uspjeh Crne Gore najviših zvaničnika te zemlje, izrazio je spremnost da radi u interesu unapređenja odnosa na temeljima tradicionalnih odnosa. Visoko cijeneći ulogu Predsjednika u istorijskim procesima u Crnoj Gori, i uz poziv u zvaničnu posjetu Bangladešu, posebno je apostrofirao prilike za saradnju u oblasti trgovine, turizma i privrede.

Predsjednik Đukanović je susret sa ambasadorom Saudijske Arabije iskoristio za ocjenu o dobrim odnosima i zadovoljstvo dosadašnjom komunikacijom. Uz interes za nastavkom dijaloga na najvišem nivou, pozdravio je inicijativu ministra turizma te zemlje da uspostavi radni dijalog sa crnogorskim ministrom, navodeći da sa pažnjom pratimo diverzifikaciju privrednih aktivnosti Saudijske Arabije.

Đukanović i ambasador Saudijske Arabije
Đukanović i ambasador Saudijske Arabije

“Uz već ostvarenu saradnju sa bliskim susjedima te zemlje, iskazujem interesovanje za širenje ekonomske saradnje u tom regionu, uključujući i Saudijsku Arabiju, uz nadu u brzi povratak normalizaciji tokova nakon pandemije”, naglasio je Predsjednik.

Ambasador Hifzi je prenio pozdrave kralja Salmana, navodeći da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u Crnoj Gori. Potvrdio je posvećenost i želju da ulaže napore u pravcu poboljšanja saradnje i razvoja odnosa između dvije zemlje.

Predsjednik Đukanović je čestitao ambasadorki Švedske izbor nove vlade uz nadu da će se i u naredom periodu nastaviti praksa intenzivne komunikacije na visokom i najvišem nivou.

Posebno je naglasio značaj razumijevanja Švedske za evropske aspiracije Crne Gore i regiona i podršku tim ambicijama, ističući uvjerenje da je to jedini dobar put za region ZB koji je predugo van evropskih tokova. Takvo stanje, ističe Predsjednik, najbolje će se prevazići uz pomoć evropskih partnera, reformama, usvajanjem evropskih standarda. Prepoznajući razumijevanje Švedske, želimo još tješnju saradnju kazao je on.

“Dvije države imaju perspektivu saradnje u oblasti ekonomije i kulture, naročito u kontekstu otvorenosti crnogorske ekonomije i određenih pravaca razvoja, za šta nam je potrebno i iskustvo i znanje investitora iz Švedske. Uz podsjećanje na postojeće razgovore u oblasti obrazovanja i kulture, ukazao je u na značaj dalje dobre komunikacije sa crnogorskom dijasporom u toj zemlji, koja je izuzetno vrijedna i uspješna”, kazao je Đukanović.

Đukanović i ambasadorka Švedske
Đukanović i ambasadorka Švedske

Ambasadorka David je uz zadovoljstvo i čast zbog obavljanja diplomatske misije u Crnoj Gori, posebno istakla zainteresovanost da prati razvoj događaja i približavanje Crne Gore EU do njenog članstva.

“To je naša težnja, mi smo snažno posvećeni da Crna Gora kao evropska zemlja, koja pripada evropskoj zajednici postane članica, kazala je ambasadorka, ističući da je to jednako važno i za našu zemlju, ali i za Švedsku. Prepoznajući našu dijsporu kao most između dvije države, iskazala je interes za produbljivanjem saradnje u turizmu, trgovini i kulturi”, navela je David.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o daljim modalitetima podrške Švedske evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona uz obostranu opredijeljenost da radimo zajedno na ostvarenju zajedničkih ciljeva.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora

Đukanović primio akreditivna pisma novih ambasadora

Đukanović primio nove ambasadore: Misija u cilju unapređenja međudržavnih odnosa

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Marko Kovačević sjedi dok se pjeva himna Crne Gore

U SAD sankcijama za zapadni Balkan, CRNOGORACA nema na listi

Evo šta otac PRINCEZE ŠARLIN misli o njenoj bolesti!

Unuka kralja Nikole stradala u stravičnim mukama u HITLEROVOM LOGORU…