test

Đukanović primio nove ambasadore: Misija u cilju unapređenja međudržavnih odnosa

Standard

02/02/2021

20:15

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Kraljevine Španije, Nj. E. Raula Bartolomea Moline, Islamske Republike Irana, Nj. E. Rašida Hasana Pura Baija, Japana, Nj. E. Katsumata Takahiko, Švajcarske Konfederacije, Nj. E. Ursa Šmida i Države Izrael Nj. E. Jahela Vilana.

Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i uz dobrodošlicu im poželio uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori u cilju daljeg unapređenja međudržavnih odnosa.

Informisao je ambasadore o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu održanih parlamentarnih izbora, mirnoj tranziciji vlasti, formiranju nove Vlade i funkcionisanju kohabitacije. On je naglasio Crna Gora nastavlja svoj snažan proevropski i euroatlantski vanjskopolitički put, i izrazio uvjerenje da kapitalna djela državne politike neće biti ugrožena, čemu će, kako je kazao, biti posvećen i sa pozicije predsjednika.

Đukanović je kazao da je na unutrašnjem planu, prioritet ekonomski oporavak, povratak dinamičnom ekonomskom razvoju, sa ciljem unapređenja kvaliteta života i dostizanja evropskog standarda, a što će, kako je naglasio, zahtijevati puno prihvatanje evropskog sistema vrijednosti, dalju demokratizaciju, vladavinu prava, i jačanje tržišne ekonomije uz njenu neophodnu diverzifikaciju.

U razgovoru sa ambasadorom Kraljevine Španije Đukanović je podsjetio na tradiciju prijateljskih odnosa dvije zemlje još od 1912. kada je ta zemlja u prijestonom Cetinju imala svog izaslanika.

Danas su ti odnosi i partnerski i saveznički u okviru Alijanse, kazao je on i zahvalio Španiji za pravilno razumijevanje potreba Crne Gore i Zapadnog Balkana, koje se ogleda u podršci evropskim i evroatlantskim aspiracijama i prihvatanju da se Balkan ne može stabilizovati bez integracije.

Uz očekivanje dalje podrške Španije na tom putu, Đukanović je ukazao i na dodatnu vrijednost Žozefa Borelja na čelu vanjske i bezbjednosne politike EU.

Uz zahvalnost za prijem i lične pozdrave kralja Felipea, ambasador Molina naglasio je značaj razvoja partnerskih odnosa u NATO i potvrdio snažnu podršku Crnoj Gori kao predvodnici integracionog procesa u regionu.

“Proširenje EU je bez obzira na politiku i obojenost vlada najbolji način za političku stabilizaciju i preduslov za stvarni ekonomski razvoj”, kazao je ambasador.

Siguran sam da će i nova Vlada biti proevropska, jer nema alternative za ovu zemlju od ulaska u EU i, ako smo patriote, to je jedini put za budućnost, poručio je Molina, uz očekivanje da taj put bude ubrzavan, a ne usporavan.

Zajednički je ocijenjeno da se odlični bilateralni odnosi mogu unaprijediti intenziviranjem političkih susreta na vrhu, kao i otvaranjem rezidentne ambasade Španije u Crnoj Gori. Posebno su naglašene mogućnosti za saradnju u oblastima turizma, proizvodnji hrane uz već dobru saradnju na polju odbrane, kao i kroz promociju kulture i jezika.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Irana podsjetio da Crna Gora sa ponosom baštini dio jugoslovenskog nasljeđa vanjske politike i uspostavljenih prijateljstava, što uključuje i odnose sa Iranom.

On je afirmisao dobru saradnju ambasada dvije zemlje, prepoznajući ekonomiju, energetiku, turizam i saobraćaj kao ključne oblasti buduće saradnje, uz značajan potencijal na planu nauke i tehnologije.

Ambasador Bai je prenio predsjedniku Đukanoviću pozdrave predsjednika Rohanija uz ocjenu da dvije zemlje imaju dobru perspektivu razvoja odnosa, čemu će biti temeljno posvećen.

Opredijeljeni da poštuju izbor svih zemalja, u Iranu podržavaju pristup integracije Crne Gore u EU, što ne ograničava saradnju sa ostalim regionima. On je čestitao predsjedniku i Crnoj Gori na zrelosti u suočavanju sa novim izazovima, pozdravljajući stabilnost, bezbjednost i razvoj naše zemlje. Zajednički je ocijenjeno da je prioritet budućih odnosa razmjena delegacija i približavanje kultura dva naroda.

Đukanović je visoko ocijenio međudržavne odnose Crne Gore i Japana, podsjetivši na nedavno učešće u ceremoniji ustoličenja cara Naruhita, što je bio izraz našeg poštovanja japanske tradicije i prijateljstva prema toj zemlji, ali i potvrda odnosa i pažnje Japana prema Crnoj Gori.

Dobra perspektiva odnosa iskazana je tom prilikom i u razgovoru sa tadašnjim premijerom Abeom, što je potvrđeno i kroz nedavnu razmjenu pisama sa novim japanskim premijerom Sugom.

On je zahvalio Japanu za prepoznavanje značaja integracionog procesa regiona, kao i za razvojnu pomoć te zemlje Crnoj Gori, edukaciji naših kadrova , a posebno za podršku tokom pandemije, jer se, kako je kazao, globalni problemi mogu rješavati samo kroz globalnu saradnju. Za Crnu Goru je posebno dragocjeno unapređenje saradnje u ekonomiji, nauci i tehnologiji, ocijenio je Predsjednik, što se može osnažiti potpisivanjem sporazuma o saradnji i formiranju mješovitih komisija.

Ambasador Japana je uz zahvalnost za prijem prenio najbolje želje japanskog cara za dalje unapređenje prijateljskih odnosa i podršku Crnoj Gori u borbi sa pandemijom. Japan visoko cijeni lično zalaganje Đukanovića za jačanje odnosa, još od njegove prve posjete 2007.godine, kada je utemeljen put političkim i ekonomskim odnosima.

“Uz Vaše sjajno vođstvo, nadam se prevazilaženju korona krize i daljem unapređenju odnosa, uključujući i Vašu novu posjetu”, poručio je Takahiko.

Ambasador Japana posebno je istakao podršku njegove zemlje ujedinjenoj Evropi i vrijednostima koje i Crna Gora dijeli. Imaćete našu podršku za sve što podrazumijeva da što prije postanete dio EU, poručio je Takahiko. Obostrano je iskazano zadovoljstvo aktivnom politikom Japana prema regionu, kao važnom ekonomskom i razvojnom partneru, uz očekivanje da se dodatno osnaži investiciono partnerstvo između Crne Gore i Japana, za šta postoji izražena spremnost.

“Uzorni odnosi Crne Gore i Švajcarske Konfederacije, posebno dobijaju na značaju usvajanjem evropskih vrijednosti i približavanjem Crne Gore EU”, ocijenio je Đukanović u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom te zemlje.

Uz zahvalnost za podršku koju je Crna Gora imala od Švajcarske u raznim oblastima i tokom pandemije, Predsjednik je iskazao potrebu intenziviranja političkog dijaloga kao važnog impulsa ukupnoj međudržavnoj saradnji. To će, ističe on, pospješiti dostizanje željenog nivoa investicione saradnje, koja ima dobre temelje kroz partnerstvo na projektu Luštica Bejy.

Švajcarska, ističe Đukanović, može Crnoj Gori biti dobar partner i u unapređenju njene dostupnosti kao sve zanimljivije turističke destinacije, čemu će doprinijeti i najava direktnog leta Cirih-Podgorica.

On je iskazao zainteresovanost Crne Gore da na naprednim iskustvima Švajcarske podstičemo naučni, tehnološki i razvoj zdravstvenog sistema.

Ambasador Šmid je iskazao zadovoljstvo prilikom da bude u diplomatskoj misiji u Crnoj Gori, imajući u vidu visok kvalitet međudržavnih odnosa. Pozitivno iskustvo švajcarskih investitora, dobra je osnova za proširivanje saradnje i na druge oblasti, ocijenio je ambasador, ističući da se u Švajcarskoj velika pažnja pridaje projektu Međunarodnog instituta za održive tehnologije SEEIIST, za koji je prenio punu podršku švajcarske Vlade.

Ambasador Šmid je posebno naglasio da njegova zemlja veoma cijeni odlučujuću ulogu Predsjednika Đukanovića da Crna Gora izabere put integracije, i da joj je drago da nova Vlada nastavlja tim putem. Takav pristup biće dobar signal i švajcarskim investitorima, ocijenio je on.

Đukanović je izraelskom ambasadoru poručio da Crna Gora u toj zemlji i jevrejskom narodu vidi svoje prijatelje.

Zahvaljujući obostranoj inicijativnosti, kao i posjetom na najvišem nivou u martu 2019. napravljeni su snažni koraci u saradnji, kazao je on. Predsjednik je istakao da je odnos Crne Gore prema tragičnom stradanju jevrejskog naroda i postojanost borbe protiv antisemitizma potvrđena i učešćem na konferenciji posvećenoj 75-o godišnjici Holokausta, kao i kontinuiranom saradnjom sa jevrejskim zajednicama, koje su uvijek izražavale visoko poštovanje za sigurnost koju taj narod ima u Crnoj Gori.

On je zahvalio Izraelu i za značajnu pomoć našoj zemlji u borbi sa korona virusom, čemu su značajan doprinos dali prethodna ambasadorka Izraela i počasni konzul Nimrod Rinot, što je obostrano pozdravljeno.

Uz podsjećanje na susret sa premijerom Netanjahuom, Đukanović je istakao vrijednost izraelskog iskustva u razvoju start-up biznisa i digitalnih tehnologija, pozitivnu saradnju u oblasti odbrane i turizma, kao i partnerstvo između obrazovnih institucija, posebno sa Međunarodnom školom za obrazovanje o Holokaustu.

Ambasador Vilan je kazao da mu je čast da bude u Crnoj Gori i zahvalio za tople riječi i na djelima pokazanoj podršci Jevrejskoj zajednici. Lični doprinos Predsjednika odnosima dvije države i prijateljstvo se u Izraelu izrazito cijene, kazao je on. Ambasador Vila je uvjeren da će čim se poboljšaju epidemiološki uslovi Crna Gora biti puna izraelskih turista, kao i da će sa zadovoljstvom služiti u prijateljskoj zemlji na korist razvoja saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Zajedno je izraženo očekivanje da će se nakon smirivanja epidemioloških prilika nastaviti razgovori dvojice predsjednika u pravcu realizacije uzvratne posjete predsjednika Rivlina.

Ostavite komentar

Komentari (0)