Đukanović sa Stoltenbergom: Važno je da NATO pojača saradnju sa BiH, Moldavijom, Gruzijom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je danas telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, saopšteno je iz Kabineta Đukanovića.
Đukanović sa Stoltenbergom: Važno je da NATO pojača saradnju sa BiH, Moldavijom, Gruzijom

Kako se navodi, uz zahvalnost za prihvaćenu inicijativu za razgovor, generalni sekretar Stoltenberg je iskazao visoke ocjene za liderstvo i nastojanje da učini sve da Crnu Goru zadrži na euroatlantskom kursu.

“On je dobrim vijestima ocijenio poruku predsjednika o formiranju nove Vlade u Crnoj Gori i odlučnosti u ispunjavanju svih obaveza iz euroatlantske agende, potencirajući konstruktivnu ulogu Crne Gore u Alijansi i regionu, kao i doprinos NATO operacijama, posebno vojnika koji su u Letoniji. Zahvalio je i za usvojene odluke o investicionom planu za odbranu do 2024, cijeneći to izuzetno važnim, posebno u svijetlu agresije na Ukrajinu, i podsjetio da je zadatak NATO da podrži Ukrajinu istovremeno igrajući konstruktivnu ulogu”, navodi se u saopštenju. 

Đukanović je, uz zahvalnost za pohvale na račun Crne Gore i njenog doprinosa kao članice Alijanse, potvrdio jednu novu atmosferu u Crnoj Gori, čemu svjedoče i konsenzualne odluke na nedavno održanom Savjetu za odbranu i bezbjednost, koje se tiču ispunjavanja obaveza iz članstva u odnosu na ukrajinsku krizu, uz opravdano očekivanje da ćemo pokazati punu odgovornost prema Savezu kojem pripadamo u svim aspektima, piše u saopštenju. 

“Predsjednik Đukanović i generalni sekretar Stoltenberg su se saglasili da je jako važno da NATO podrži i pojača saradnju sa zemljama koje nijesu članice, Gruzijom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, i da je jednako tako važno u aktuelnim uslovima podržati i potvrditi politiku otvorenih vrata NATO. Uz obostrano zadovoljstvo podnošenjem aplikacije za članstvo Finske i Švedske, predsjednik je ponovio podršku Crne Gore i izrazio nadu da će Crna Gora biti među prvim zemljama koje će ratifikovati sporazum o pridruživanju”, navode iz Kabineta. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Stoltenberg: Crna Gora pokazala da su reforme na Balkanu moguće

Đukanović: Manjinska vlada nije najbolje rješenje, ali ćemo je podržati

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Đukanović: Nema ni minimalnog pomaka u evroatlantskoj agendi Crne Gore

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PUNE RUKE “POSLA” ZA ODLAZEĆI MENADŽMENT CEDIS-a: Zapošljavaju za stalno partijske aktiviste i dijele stambene kredite

Sudija Stanković podnio ostavku

Sajčić uhapšen zbog zelenaštva: Sumnja se da je dao 45 hiljada, u zamjenu za 120 hiljada eura

Koča Đurišić tvrdi da je popis u Ekselu, pa ne može da ga stavi na sajt