test

Đukanović: Srbija se naoružava iz neprijateljskih zemalja Evrope i NATO-a, odgovoriti na zahtjev za izručenje Marovića

Standard

12/04/2022

13:41

Naoružavanje uvijek zabrinjava, kaže predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, komentarišući naoružavanje Srbije.

“I naoružavanje nažalost govori o tome da je pojačan osjećaj ugroženosti bezbjednosti u Evropi”, istakao je odgovarajući na novinarska pitanja danas na Cetinju. 

“Dodatan rizik donosi naoružavanje na Balkanu.

Ne treba da previdimo da nažalost, ukupna kultura, pa i bezbjednosna nije na Balakanu na onom nivou na kojem je u djelovima razvijene Evrope.

Generalno nas to brine, a u ovom slučaju, dobro ste registrovali, riječ je o jednoj produženoj tendenciji naoružavanja Srbije oružjem koje je iz zemalja koje se sada pojavljuju ne samo kao konkurenti nego kao neprijatelji Evrope i NATO.

To je nešto što treba registrovati, što, moram da priznam mene ne iznenađuje nego je još jedan dosljedan potez u ukupnoj politici koju Srbija vodi tokom posljednjih godina, ali vjerujem da će to pomoći da se dodatno razbistri slika regiona Zapadnog Balkana na nekim važnim političkim adresama unutar evropske i evroatlanske zajednice”, kazao je Đukanović odgovarajući na novinarska pitanja. 

Srbija ne izvršava svoje obaveze iz ugovora o međunarodnoj pravnoj saradnji sa Crnom Gorom i ta zemlja bi trebalo da odgovori na zahtjev za izručenje Svetozara Marovića, kazao je predsjednik države Milo Đukanović.

Konentarišući sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Svetozaru Maroviću kazao je da je Crna Gora na tom slučaju pokazala dosljednu primjenu ustavno pravnog sistema.

Trebalo bi apelovati na Srbiju da ispuni obaveze iz ugovora o međunarodnoj pravnoj saradnji i odgovori na očekivanja Crne Gore u slučaju izručivanja gospodina Marovića- rekao je Đukanović.

Važno je, kako je dodao, identifikovati zastoj a to je Srbija koja ne izvršava svoje obaveze iz međunarodnog ugovora.

Komentarišući uticaj Demokratske partije socijalista na manjinsku vladu kazao je da je oko toga bilo puno izjava i interpretacija.

Pozivam na zdravu logiku, imate vladu koju će činiti partije koje u parlamentu imaju 14,16 ili 19 poslanika, a potreban je 41. Razliku do 41 davaće DPS. Šta mislite je li to uticaj ili nije uticaj, upitao je Đukanović

Govoreći o transkriptima koje je Europol dostavio crnogorskoj policiji u kojima se pominje sin bivše predsjednice Vrhnovnog suda Vesne Medenice, Đukanović je kazao da to vidi kao izazov za djelovanje državnih organa i da ne bi sebi davao za pravo da politički komentariše.

Nemam sumnji da će ta grana vlasti kao i do sada profesionalno obaviti svoj dio posla, naveo je Đukanović.

On je dodao da se vladavina prava mora odnositi na sve građane, bez obzira koje su poslove obavljali u prethodnom periodu.

“Ne može biti mjesta sumnji da će i u ovom i u bilo kom sljedećem slučaju u Crnoj Gori drugačije postupiti ili da će se kreirati neki izuzeci”, rekao je Đukanović.

Izvor (naslovna fotografija):

Milo Đukanović

Ostavite komentar

Komentari (0)