Đukanović: Ujedinjeno Kraljevstvo nastavilo da podržava reforme u Crnoj Gori

Ujedinjeno Kraljevstvo i nakon bregzita jednako snažno nastavlja da podržava demokratske i reformske procese u Crnoj Gori i njenu evropsku budućnost, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.
Đukanović: Ujedinjeno Kraljevstvo nastavilo da podržava reforme u Crnoj Gori

Foto: Ambasada UK

Đukanović je to poručio na proslavi platinastog jubileja vladavine britanske kraljice Elizabete II i njenog 96. rođendana, koju je upriličila Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ambasade, on je rekao da su danas nezavisna i suverena Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo prijatelji, partneri i saveznici u NATO-u.

Đukanović je kazao da su dvije države obostrano posvećene učvršćivanju i produbljivanju veza, jačanju povjerenja i afirmaciji i odbrani zajedničkih vrijednosti.

„Ohrabruje da Ujedinjeno Kraljevstvo, i nakon bregzita, jednako snažno nastavlja da podržava demokratske i reformske procese u Crnoj Gori i njenu evropsku budućnost. Uvjeren sam da su pred nama godine novih uspjeha i plodne saradnje“, rekao je Đukanović.

On je, u ime građana Crne Gore, uputio najsrdačnije čestitke Ujedinjenom Kraljevstvu na tom jubileju.

“Uz najbolje želje za dobro zdravlje Njenog Veličanstva, napredak Ujedinjenog Kraljevstva i blagostanje svih njenih naroda“, dodao je Đukanović.

Britanska ambasadorka Karen Medoks je rekla da kraljica Elizabeta II vlada već 70 godina, što je duže od bilo kog drugog monarha u britanskoj istoriji.

„Ona je najveća britanska diplomatkinja, osnažila je prijateljske veze između Ujedinjenog Kraljevstva i ostatka svijeta, a u vremenima neizvjesnosti i promjena bila je svetionik stabilnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu i u svijetu. I sama je posjetila Crnu Goru prije tačno 50 godina“, rekla je Medoks.

Medoks je poručila da je Crna Gora bitna Ujedinjenom Kraljevstvu.

“U vrijeme kada vidimo da se rat vraća u Evropu, još je važnije da ojačamo naše saveze i izgradimo zajednički napredak”, rekla je Medoks.

Ona je dodala da je britanska vlada zahvalna na čvrstoj podršci vrijednostima NATO-a koju vide u Crnoj Gori.

Prema riječima Medoks, Crna Gora se pridružila zemljama koje preuzimaju odgovornost da teže novoj eri mira, bezbjednosti i boljitka.

„Imamo bogatu i sve veću saradnju u oblastima kao što su borba protiv organizovanog kriminala i unapređenje reformi vladavine prava, jačanje demokratskih institucija, u koje spadaju parlament i mediji, poboljšanje poslovnog okruženja, podrška prelasku na „zelenu energiju“, kao i saradnja u oblasti odbrane“, smatra Medoks.

Iz Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva su kazali da je kraljica Elizabeta II prvi britanski monarh koji proslavlja platinasti jubilej, obilježavajući 70 godina služenja narodu Ujedinjenog Kraljevstva i zemljama Komonvelta.

“Kraljica vlada duže od bilo kog drugog monarha u britanskoj istoriji, postavši veoma voljena i poštovana ličnost širom svijeta”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ona je najistaknutiji britanski diplomata.

“Poznata po svom osjećaju dužnosti i predanosti svog života službi, posebno u vremenima ogromnih društvenih promjena, ostaje kao važna figura, kako za Ujedinjeno Kraljevstvo tako i za ostatak svijeta”, rekli su iz Ambasade.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Džonson imenovao Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

Medoks: U Crnoj Gori ne postoji velika liderska raznovrsnost

Đukanović: Manjinska vlada nije najbolje rješenje, ali ćemo je podržati

Đukanović: Ideja velikosrpskog nacionalizma nije sahranjena, realno je očekivati promjenu Vlade (VIDEO)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazovićev kabinet ima preča posla od zaštite nacionalnih i državnih interesa Crne Gore

Zastava podliježe zakonu, crkveni plakati – ne

U Podgorici uhapšeno međunarodno traženo lice

Draganu Kovačeviću će se suditi u odsustvu