Izvor: Pobjeda

Đukanoviću i Rovčaninu ordeni od Joanikija zbog milionskih ulaganja u Crkvu Srbije

Menadžment Elektroprivrede Srbije i Rudnika uglja Pljevlja, kojeg čine kadrovi Demokratskog fronta, donirao je u posljednje dvije godine Srpskoj pravoslavnoj crkvi nekoliko stotina hijada eura, pokazuju podaci Pobjede. Kada se tome doda i korišćenje mehanizacije, resursa i ljudstva tih kompanija za razne projekte ta cifra je vjerovatno milionska.
Đukanoviću i Rovčaninu ordeni od Joanikija zbog milionskih ulaganja u Crkvu Srbije

Upravo su ogromna ulaganja u SPC od strane te dvije državne elektroenergetske kompanije i jedan od ključnih razloga zbog čega je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u ponedjeljak na Miholjskoj prevlaci uručio orden prvog stepena Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca izvršnom direktoru Elektroprivrede Crne Gore Nikoli Rovčaninu i predsjedniku Odbora direktora kompanije Milutinu Đukanoviću, kao i predsjedniku Odbora direktora Rudnika uglja Dušanu Janjuševiću i članici Odbora direktora Slavici Batizić.

Rovčanin i Janjušević su visoki funkcioneri Demokratske Crne Gore, a Đukanović bivši poslanik Demokratskog fronta.

ORDEN OD JOANIKIJA

  • Na veliki praznik Aranđelovdan imao sam izuzetnu čast da od mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, zajedno sa kolegama Milutinom Đukanovićem, Dušanom Janjuševićem i Slavicom Batizić, primimo orden prvog stepena Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca na Miholjskoj prevlaci. Za mene kao vjernika i za moju porodicu veliki ponos i izuzetna čast na ovom danu i na ovom ordenu – pohvalio se Rovčanin na društvenim mrežama.

Orden je dodijeljen za ,,djelatnu ljubav prema SPC“, a posebno za ,,nesebičnu pomoć Manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci“.

Prema dokumentaciji koju je Pobjeda ranije objavila, SPC je od EPCG u 2021. uplaćeno u više tranši preko 100 hiljada eura. Taj iznos je u 2022. godini, prema saznanjima Pobjede, znatno veći, ali oni nijesu dostupni javnosti.

Tako je EPCG već donirala novac za izgradnju skulpture Svetog Save u Goliji (5.000 eura), obnovu hrama u selu Muževice (3.000 eura), renoviranje i adaptaciju prostorija Parohijskog doma u Toploj (5.000 eura), održavanje i tekuće potrebe za Hram Sv. Dimitrija u Kolašinu (3.000 eura), ali i kupovinu zemljišta zbog ,,nastavka aktivnosti“ za izgradnju Sabornog hrama na Žabljaku (10.000 eura).

Pobjeda je već ranije pisala da je Odbor direktora EPCG u julu 2021. godine odlučio da dodijeli donaciju „za Srpsku pravoslavnu crkvu – Eparhija mileševska“ u iznosu od 10.000 eura za podršku gradnji parohijskog doma pri Crkvi Svete Petke u Pljevljima. Ugovor o donaciji potpisan je sedam dana nakon odluke, a zaveden je tek u januaru ove godine.

DONACIJE
I Rudnik uglja je u protekle dvije godine donirao ogroman novac SPC.

Tako je Odbor direktora donio na sjednici u julu odluku o novoj donaciji za Crkvu Srbije u iznosu od 12 hiljada eura. U pitanju je već druga donacija u kratkom vremenskom roku jer je Odbor direktora sredinom prošle godine donirao 40 hiljada eura Crkvi Svete Petke u Pljevljima za izgradnju parohijskog doma.

Izvori Pobjede tvrde da, kada je u pitanju pomoć Srpskoj crkvi, nijesu samo u pitanju novčani iznosi već i da se masovno angažuje veoma skupa rudarska mehanizacija čitavo vrijeme mandata.

– Samo građevinsko uređivanje, nasipanje, ravnanje prostora ispod Manastira Sv. Trojice košta ogroman novac. Šteta na putevima kroz Moćevac koja je pričinjena prilikom tih aktivnosti koštala je i koštaće Rudnik velike novce. Takođe, pomagane su i sve ostale crkve i manastiri u Mileševskoj eparhiji i šire. Veliki finansijski izdaci su izdvojeni i radi sređivanja, opremanja i uređivanja Parohijskog doma na Gukama i Crkve Sv. Petke u gradu, a ta pomoć se mjeri i desetinama hiljada eura – tvrde izvori Pobjede.

Iz Rudnika su ranije objasnili da je donacija od 40 hiljada eura data zbog značaja Crkve Svete Petke.

Članovi odbora direktora Rudnika uglja su u julu već bili kod Joanikija Mićovića, na njegov poziv.

Iz Mitropolije su i saopštili da je ,,posebna čast što je rukopoloženje Blagoja Rajkovića za rektora Cetinjske bogoslovije bilo povod da se pozovu članovi Odbora direktora kako bi prisustvovali ovom svečanom činu“. Članica Odbora, gospođa Slavica Batizić ovom prilikom je u ime kompanije uručila prigodan poklon mitropolitu Joanikiju.

U zvaničnom kalendaru Beogradske patrijaršije Njegoš nije tajnovidac ni svetac

U zvaničnom crkvenom kalendaru SPC ne postoji nikakav „Sveti Petar Lovćenski Tajnovidac“, pa se postavlja i pitanje da li Sinod SPC priznaje ove ordene.

Naime, pokušaj pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića da u maju 2013. godine Njegoša kanonizuje nije dobio odobrenje Arhijerejskoga sabora Crkve Srbije.

Sveti arhijerejski sabor SPC je tada, kako je izvijestila beogradska Politika, preinačio već donijetu odluku i povukao iz procedure inicijativu za kanonizaciju Njegoša.

Vladika bački Irinej je na konferenciji za novinare u Patrijaršiji rekao da se „Sabor neće baviti tom temom“.

– Inicijativa za proglašenje svetim Petra Petrovića Njegoša bila je ustupljena komisiji Sabora. To pitanje je sada ponovo razmatrano i Sabor je donio novu odluku da se ona povuče iz procedure – kazao je tada vladika bački Irinej, koji je i portparol SPC.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vlada objavila dopunu spiska kredita funkcionerima i državnim službenicima

Nova imena na spisku odobrenih kredita

EPCG radije ulaže u SPC nego u sport i obrazovanje

Ministarstvo odlučuje o zahtjevu mještana da dokažu čije su crkve

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Nevrijeme u Gusinju; Čekić za Standard: Poplavljena poljoprivredna dobra, ekipe konstantno na terenu

ODT Kotor za STANDARD: Ognjenu Kažanegri određeno zadržavanje, dežurni tužilac zatražio pritvor

Dženifer Lopez upravo je obrisala sve postove sa Instagrama i postavila crni krug

Medojević: Novi čelnici Tužilaštva hitno da procesuiraju Krivokapića i Spajića zbog tajnog zaduženja