Đurović predlog nekadašnje parlamentarne većine vratila na doradu

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović odbila je prijedlog nekadašnje parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. za pokretanje postupaka za utvrđivanje da li je predsjednik Milo Đukanović povrijedio Ustav i postupka za njegovo razrješenje, piše CdM.
Đurović predlog nekadašnje parlamentarne većine vratila na doradu

Danijela Đurović

Predsjednica Skupšine je prijedlog “vratila na doradu”, time poručivši da ne želi da krši Poslovnik ni Ustav. Naglasiila je da navedena dva postupka moraju biti odvojena, te one koji su dostavili prijedlog pozvala da ga upodobe i usklade sa ustavnim i poslovničkim normama.

Đurović je u dokumentu naglasila da dostavljeni Predlog u naslovu, a kasnije i u obrazloženju sadrži iniciranje postupka koji u svom proceduralnom, ali i suštinskom pravnom značenju ima dvije faze koje podrazumijevaju ali i zahtijevaju odvojene predloge.

Te faze su, kako je naglasila, prepoznat|jive i u samom naslovu dostavljenog Predloga, ali su u njemu naznačene kao jedan postupak.

“Ukazujem da je odredbama člana 98 Ustava Crne Gore i članovima 184, 185 i 186 Poslovnika Skupštine Crne Gore procedura jasno precizirana. Naime, iz navedenih propisa nedvosmisleno proizilazi da je u konkretnom slučajju potrebno ispraviti dostavljeni akt i nasloviti ga kao predlog za pokretanje postupka da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav. Tek nakon završene procedure po tom predlogu i usvajanja odluke Skupštine da je predsjednik povrijedio Ustav, stiču se uslovi da se predloži dalji nastavak postupka i saglasno ispunjenosti uslova podnese predlog za razrješenje”, naglasila je ona.

Kako je dodala, pošto je dostavljenim aktom objedinjen prijedlog za dva postupka, u skladu sa odredbama člana 132 stav 1, a u vezi sa clanom 154 stav 1 Poslovnika Skupstine Crne Gore, obavještava ih da je potrebno da dostavljeni Predlog ispraviti i uskladiti sa odredbama Poslovnika.

“Potrebno je da ga formulišete kao predlog za pokretanje postupka da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, te Vas pozivam da u tom smislu upodobite Predlog”, nevela je ona u dokumentu koji je objavio CdM.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Zogović: Đukanović ne poštuje Skupštinu; Sekulić: Predsjednik postupio po poslovniku

Održana sjednica Skupštine Glavnog grada; Vuković: U 2021. godini realizovane sve planirane aktivnosti

POLITIČKI ĆORSOKAK: Đukanović očekuje nove izbore, Mandić traži smjenu predsjednika, ,,stara većina“ ne bi na glasanje

Demokrate podnijele ustavnu žalbu zbog izbora Danijele Đurović za predsjednicu Skupštine

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

UTAJA POREZA: Krivična prijava za 24 osobe, među njima i bivši fubaler Željko Janović

(VIDEO)Sukob dvije grupe u Budvi: Jedna osoba lakše povrijeđena, privedeno 10 osoba

Bunar u Zagoriču obezbijediće dodatne količine vode za sjeverni dio grada

Panamski istražitelji provjeravaju da li je u antentatu ubijen Radoje Zvicer, UP čeka zvanični odgovor