Đurović: Reformski procesi najvažniji prioriteti Skupštine

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Dominik Vag, šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori. Tom prilikom razgovoru sa šef Đurović se zahvalila na nesebičnoj podršci OEBS-a procesima demokratizacije, ljudskih prava, vladavine prava i slobode medija u našoj zemlji, akcentujući posmatranje izbora i pomoć u reformi izbornog zakonodavstva.
Đurović: Reformski procesi najvažniji prioriteti Skupštine

Foto: Skupština Crne Gore

U svijetlu nedavne posjete specijalnog predstavnika za Jugoistočnu Evropu i potpredsjednika parlamentarne skupštine OEBS-a, Azaja Gulijeva, predsjednica je ocijenila posjetu kao priliku da se sagovornik upozna sa ključnim reformskim procesima neophodnim za članstvo u EU.

“Reformski procesi su najvažniji prioritet koji će Skupština ispunjavati u okviru svojih nadležnosti. Parlament ima za cilj da potencira dijalog u okviru institucija i zato je od naročite važnosti da radna tijela rade u punom kapacitetu što je istovremeno i odraz demokratske zrelosti našeg društva“, kazala je predsjednica Skupštine.

S tim u vezi, predsjednica Đurović je naglasila da je Misija OEBS-a u Crnoj Gori percipirana kao važan partner u reformskim procesima, i u tom kontekstu zaključila da posljednji konkretni pomaci Skupštine i Vlade predstavljaju potvrdu crnogorske evropske aspiracije. Govoreći o prioritetima u svom radu, predsjednica je navela da će Skupština, isključivo u okviru svojih nadležnosti, nastojati da predanim političkim dijalogom dođe do najboljih rješenja u pravosuđu, kako bi kredibilni i profesionalni pojedinci ovaj posao obavljali stručno i nezavisno.

Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

U sadržajnom razgovoru, predsjednica je kazala da su neophodne i određene izmjene u dijelu Krivičnog zakonika, kako bi došlo do većeg stepena zaštite medijskih poslenika i suzbijanja govora mržnje koji predstavlja veliki problem u javnom diskursu. Takođe, ona je ukazala i na sve češće mizogine poruke i povećani broj femicida, naglasivši da bi stručna ekspertiza OEBS-a u dijelu preporuka i implementacije najboljih praksi bila od izuzetnog značaja.
Takođe, predsjednica je pozdravila i kontinuiranu podršku ODIHR-a izbornim reformama, konstatujući da je za afirmaciju izbornog procesa od posebnog značaja dalja konstruktivna kooperativnost sa Misijom OEBS-a.

Tokom današnjeg sastanka, šefica Misije OEBS-a Dominik Vag je ukazala na važnost političkog dijaloga i poslala poruku da Parlament mora biti mjesto na kojem će se razmjenjivati mišljenja o najvažnijim društveno-političkim pitanjima. Takođe, ona je naglasila da Misija OEBS-a promoviše demokratizaciju, vladavinu prava i jačanje institucija i sektora bezbjednosti. U tom kontekstu, kazala je da je Misija u potpunosti svjesna prioriteta nove
koalicije i da postoji puna spremnost Misije da bude na raspolaganju institucijama u procesu sprovođenja reformi. Ona je, takođe, kazala da je OEBS/ODIHR spreman da pomogne i pruži ekspertizu u bilo kojoj fazi procesa – od pripreme do pravnog pregleda nacrta zakona.

Na sastanku, ambasadorka Vag je kazala da su imenovanja prvi korak u uspostavljanju vladavine prava i naglasila da će Misija OEBS-a i u narednom periodu biti posvećen partner u podršci ključnim reformama u Crnoj Gori.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Đurović: Kvalitetan politički dijalog potreban za trajno rješavanje pitanja VDT-a i SDT-a

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Vag Bečiću: Skupština Crne Gore je jedan od ključnih partnera Misije OEBS-a

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Mugoša nije kriv, Viši sud donio oslobađajuću presudu

Milošu Medenici određen pritvor do 30 dana

“PARTIJSKO RUDARENJE”: Menadžerima iz DF-a i Demokrata 75 odsto plate i naredne dvije godine ako budu razriješeni

SDT PODNOSI NOVU OPTUŽNICU: Dokazi o smrti Kapetana uskoro pred Višim sudom