test

Đurović sa Hrebičkovom: Važno doći do imenovanja u sferi pravosuđa

StandardIT

09/06/2022

18:44

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Nj.E. Janinom Hrebičkovom, ambasadorkom Republike Češke u Crnoj Gori.

Đurović je kazala da je neophodno postizanje kvalitetnog dijaloga oko krucijalnih pitanja, akcentujući ona u poglavljima 23 i 24, kao i da je “suštinski važno doći do važnih imenovanja u sferi pravosuđa”.

Kako je saopšteno iz Skupština, ističući da dobri i prijateljski odnosi Crne Gore i Republike Češke počivaju na bliskim istorijskim i kulturološkim vezama, Đurović je izrazila očekivanje da će sadržajna bilateralna saradnja biti dodatno osnažena i proširena u svim poljima od zajedničkog interesa, čemu bi dodatno doprinijelo dalje intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou.

U tom kontekstu, Đurović je istakla da je uvjerena da će saradnja sa ambasadorkom Hrebičkovom, čije, kako kaže, diplomatsko iskustvo svjedoči o dobrom poznavanju prilika na ovim prostorima, predstavljati dodatni podsticaj daljem jačanju partnerskih odnosa dvije zemlje.

Predsjednica parlamenta je, ističući da proces evropske integracije naše zemlje nema alternativu, te da postoji čvrsto opredjeljenje da se istraje u reformskim procesima, naglasila da je primaran spoljnopolitički cilj jasan, te da je težnja da se na kvalitetan način završi proces pristupnih pregovora i Crna Gora postane prva sljedeća članica EU.

Na tom putu, kako je naglasila Đurović, naša zemlja izuzetno cijeni svesrdnu podršku koju Češka pruža integraciji država Zapadnog Balkana u EU, sa posebnim osvrtom na dosadašnju političko-ekspertsku pomoć Češke evropskoj integraciji Crne Gore, uz očekivanja i nadu da će se podrška nastaviti.

U svijetlu globalnih političkih aktuelnosti, najprije dešavanja u Ukrajini, Đurović je ocijenila da je potrebno pokazati zajedništvo, te naglasila da je Crna Gora beskompromisno partner EU članicama i odgovorna NATO saveznica. Kao takva, Crna Gora je, ističe, posvećena ispunjavanju obaveza koje proističu iz članstva u NATO i opredijeljena je da doprinese regionalnoj stabilnosti.

Predsjednica Skupštine je ukazala i na neophodnost postizanja kvalitetnog dijaloga oko krucijalnih pitanja, akcentujući ona u poglavljima 23 i 24, te da je suštinski važno doći do važnih imenovanja u sferi pravosuđa i izrazila očekivanje da će politički subjekti po tom pitanju postići dogovor.

Đurović je ukazala na važnost parlamentarnog partnerstva i sa tim u vezi iskazala interes za daljim jačanjem saradnje zakonodavnih domova Češke i Crne Gore.

Ističući da Češka ostaje do kraja i bezuslovno posvećena evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, te integracionim procesima Crne Gore, ambasadorka Republike Češke u Crnoj Gori Janina Hrebičkova je izrazila punu spremnost Češke da pruži ekspertsku i svaku drugu vrstu podrške našoj zemlji u cilju ubrzanja procesa pristupanja Crne Gore EU, a sve u svijetlu narednog češkog predsjedavanja Savjetom EU.

Hrebičkova je naglasila da Crna Gora na tom putu mora što prije isporučiti konkretne rezultate koji bi bili svjedočanstvo njene jasne opredjeljenosti i pokazatelj da je prepoznala trenutak i znala da ga iskoristi. Tom cilju, kako je poručila, treba podrediti sve resurse – ljudske, političke i društvene.

„Vi možete, vas poštuju, vide i čuju. Na tom putu smo spremni da vam pružimo maksimalnu pomoć”, navela je ambasadorka Češke.

Hrebičkova je, čestitajući predsjednici na izboru za šeficu parlamenta, poručila da je posebno raduje činjenica da se sve snažnije osvješćuje činjenica o važnosti i značaju pozicioniranja žena na liderskim pozicijama, što je uslov da se u društvenim i političkim procesima ide naprijed.

Ostavite komentar

Komentari (0)